Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Andreea Iorgu
   1 iunie 2024
   2 urează frunze verzi

   Salcia, maturi de vrajitoare si afide

   Am câteva Salcii crete.
   Anul acesta am sesizat pe crengi formatiunile din imagine. Și toamna trecuta am găsit ceva similar dar erau uscate, iar creanguta pe care erau prins se uscase și ea. Le am îndepărtat. Ce sunt, cu ce pot sa Tratez.

   O alta problema sunt fidele atât anul trecut cât și anul acesta au fost infestat de afide. Le am tratat cu ce mi ați recomandat anterior : Tepeki cu break thru apoi la o saptamana deltasap cu break throu. Aparent au dispărut. Care este motivul pt care apar aceste afide. Cu ce pot sa previn infestarea plantelor. Mai am wisteria, luleaua turcului si o catalpa și ele au fost afectate de afide în fiecare an

   Multumesc

   # 230203

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom BotanistulSPECIALIST
   3 iunie 2024

   Buna ziua. In fotografiile atasate se pot observa asa-numitele maturi de vrajitoare sau matura vrajitoarelor (witches broom). Aparitia acestor formatiuni poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici, precum instalarea unor agenti patogeni, stres fiziologic, cauze genetice, vatamari mecanice etc. Se recomanda indepartarea integrala a formatiunilor, cu ajutorul unor instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner), respectiv distrugerea prin ardere a partilor de planta indepartate (pe cat posibil). Ulterior, se recomanda efectuarea unui tratament preventiv, cu un fungicid precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe frunze, cat si pe ramuri si tulpina. Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
   Intrucat aparitia formatiunilor poate avea la baza stres fiziologic, pentru intarirea metbolismului salciei se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant special, formulat pentru revitalizarea sistemului radicular si imbunatatirea absorbtiei de nutrienti din sol, precum AMN Nordalge, 500 ml sau AMN BonaVita, 500 ml sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta produsului ales.
   In ceea ce priveste combaterea afidelor, este important sa tratati toate plantele care prezinta atac. Avand in vedere faptul ca plantele sunt in exterior, iar in perioada aceasta gradul de atac al afidelor este unul ridicat, combaterea acestora poate fi mai dificila (afidele migrand usor de la o planta la alta si dintr-o gradina in alta).
   In acest caz, puteti avea in vedere amplasarea in jurul plantelor ornamentale a unor capcane adezive precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier, pentru a depista din timp prezenta afidelor si pentru a aplica astfel un tratament inca din faza incipienta a atacului.
   De asemenea, daca in momentul de fata va confruntati inca cu un atac al afidelor, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu un insecticid precum Karate Zeon 50 CS, 2 ml (in doza de 2ml la 13 L apa). Acest tratament se poate aplica cu 7 zile inainte de aplicarea tratamentului cu fungicidul Champ 77 WG, 20 g.

   • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, O săptămână de către Tom Botanistul.
   # 230543
   0 urează frunze verzi
  • Iorgu Andreea
   5 iunie 2024

   Multumesc frumos.

   Da, observ ca desi atacul masiv de afide a fost stopat dupa cele 2 tratamente (Tepeki si Deltasap), intamplator la wisteria mai sunt ascunse cateva afide prin coluturile frunzelor. Asadar pot aplica acum si acest tratament Karate Zeon?
   Deci ca sa inteleg corect pe viitor, pot alterna cele 3 tratamente la interval de o sapt pana la disparitia afidelor: Tepeki, Deltasap si Karate Zeon? Conteaza ordinea, cu care sa incep tratamentele? Acestea 3 le pot aplica pt toate pantele verzi pe care le am in curte (Salcie, platan, wisteria, luleaua turcului, catalpa, dalii)? Recent am observat niste puricei negri si multe furnici pe Dalii, pe partea ramasa dupa oflilirea florii, dupa cum puteti vedea in poze.

   Cu ce se dezinfecteaza foarfeca, spirt clasic si detergent? In perioada de vegetatie daca fac tunderi reprezinta un factor de stres ce favorizeaza imblonavirile. Spre exemplu pe 21 mai am tuns salcia.

   Capcana adeziva este doar pt a observa daunatorii? Nu exista un repelent pe care sa il pot aplica ca sa tina afidele la distanta. Am citit si ca afidele sunt aduse pe plante de catre furnici, este adevarat? Cum pot tine furnicile la distanta de plante?

   O sa imi refac stocurile cu ce mi-ati recomandat. Mai am din trecut Champp 77, care are insa ambalajul rosu, il pot utiliza si pe acela, este acelasi lucru cu ce mi-ati recomandat mai sus?

   Multumesc mult.

   # 230948
   1 urează frunze verzi
   • Tom BotanistulSPECIALIST
    5 iunie 2024

    In acest caz, se poate efectua tratamentul cu insecticidul Karate Zeon 50 CS, 2 ml. Este important ca tratamentul sa se realizeze pe toate plantele care prezinta atac de afide (tratamentul indicat, precum si celelalte tratamente oferite anterior, se pot aplica pe toate speciile enumerate de dvs.).
    In ceea ce priveste capcanele, acestea se utilizeaza pentru controlul si monitorizarea insectelor daunatore din gradini, sere si spatii protejate. Prin monitorizarea populatiei de daunatori, se poate stabili momentul optim pentru aplicarea tratamentelor chimice de combatere.
    In ceea ce priveste furnicile, acestea se hranesc cu roua de miere secretata de afide – o substanta care contine zahar in compozitie si care atrage furnicile. In catalogul nostru nu avem insecticide impotriva furnicilor potrivite pentru aplicarea pe plante.
    Este indicat ca plantele ornamentale sa se verifice periodic, iar tratamentele sa fie aplicate doar in cazul in care se observa prezenta afidelor. Totodata, este important de stiut faptul ca, pe perioada unui sezon de vegetatie, se pot aplica, in majoritatea cazurilor, maxim 2 tratamente cu acelasi produs. Din acest motiv, pe viitor, pentru a preveni fenomenul de dezvoltare a rezistentei daunatorilor la o anumita substanta activa, este recomandat sa se utilizeze si alte insecticide, ce contin substante active diferite.
    In cazul in care, dupa aplicarea tratamentului cu Karate Zeon 50 CS, 2 ml, observati inca atac de afide pe plante, puteti avea in vedere aplicarea unui alt tratament cu un insecticid precum Mavrik 2 F, 5 ml (in doza de 5 ml/10 L apa + Break Thru S 240, 2 ml (in doza de 2 ml/ 10 L apa). Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
    In ceea ce priveste utilizarea produsului Champ 77 WG, 20 g, acesta se poate utiliza doar daca se afla inca in perioada de valabilitate si a fost pastrat in conditii optime (inchis ermetic, intr-un loc racoros si ferit de lumina).
    In privinta taierilor plantelor, aceste operatiuni este indicat sa se realizeze in perioadele optime, regasiti mai multe informatii in articolele noastre din Comunitatea Botanistii, accesand categoria in cauza. De asemena, uneltele utilizate pentru efectuarea taierilor se pot dezinfecta cu alcool izopropilic sau cu alcool sanitar. Inainte de utilizarea unui astfel de produs este indicat sa cititi cu atentie informatiile oferite atat de producatorul uneltelor cat si a produselor dezinfectante, pentru a evita deteriorarea materialelor din care este confectionat unealta/uneltele.
    Intrucat este cunoscut faptul ca plantele viguroase care beneficiaza de conditii optime de mediu si de ingrijire sunt rareori afectate de boli sau daunatori, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie si de ingrijire a plantelor si administrarea de ingrasaminte special concepute pentru acestea (Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali, Plan fertilizare Trandafiri si Flori de Gradina).

    • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, O săptămână de către Tom Botanistul.
    • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, O săptămână de către Tom Botanistul.
    • Acest răspuns a fost modificat acum O lună, O săptămână de către Tom Botanistul.
    # 231001
    0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
gandaci-solutii-combatere
Gandaci
Citrice
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
afide-sfaturi-combatere
Afide
castraveti-cultivare-ingrijire
Castraveti
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
scapa-de-plosnite-de-pat
Plosnite de pat
lavanda-sfaturi-ingrijire
Lavanda
Mar
Calathea
Dieffenbachia
afin-cultivare-ingrijire
Afin
busuioc-cultivare-ingrijire
Busuioc
Bambus norocos
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia

Discuție nouă despre

salcie-sfaturi-ingrijire
Despre Salcia
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 62 discuții despre Salcia

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi