Buna ziua. Intrucat salcia plangatoare (Salix babylonica) este o specie cu exigente fata de umiditatea solului, este posibil ca deprecierea sa fie corelata cu secarea iazului (in functie de proprietatile solului din zona respectiva, respectiv aprovizionarea acesteia cu apa). Cel mai probabil umiditatea solului in adancime a scazut treptat, ajungand sub limita suportata de arbore abia in perioada secetoasa din acest an. In plus, avand in vedere petele de pe frunza cuprinsa in fotografia realizata de aproape, este posibil ca salcia sa fie afectata de instalarea si propagarea unor agenti fitopatogeni, cel mai probabil patari.
Astfel, daca doriti, puteti avea in vedere eliminarea frunzelor ingalbenite si patate, pe cat posibil, iar ulterior efectuarea a 2 tratamente la un interval de 7-10 zile, cu un fungicid cu spectru mai larg de combatere, precum , in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Intrucat salcia pare inalta, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a solutiei, puteti avea in vedere utilizarea unui pulverizator precum , la care sa se ataseze o tija precum sau .
Simultan cu efectuarea tratamentelor, pentru imbunatatirea calitatii solului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei salciei fata de factorii de stres, este indicata administrarea unui ingrasamant precum , prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta.
In continuare, se recomanda ingrijirea corespunsatoare a salciei (udare, fertilizare, taieri). Pentru mai multe informatii legate de ingrijirea optima a acestor specii de plante ornamentale, puteti accesa articolul nostru: Salcia, informatii si sfaturi de ingrijire.
Ulterior, in toamna (septembrie-octombrie) se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum , prin imprastiere in jurul arborelui, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare. Acest ingrasamant sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al arborilor.