Buna ziua. Intrucat salcia este afectata de un cumul de factori biotici si abiotici, nu se poate preciza evolutia acesteia pe viitor. In primul rand, frunzele care prezinta depuneri de oua se recomanda a fi indepartate si distruse. Pe ramuri se observa prezenta paduchilor testosi (Paduchii testosi la plantele ornamentale - identificare si combatere), impotriva carora puteti efectua tratamentele specifice, cu insecticide precum (in doza de 3 ml/ 10 L apa), respectiv l (in doza de 7,5 ml/10 L apa), la interval de 7-10 zile intre ele. Mai precis, primul tratament se recomanda a fi efectuat cu insecticidul de contact si ingestie Deltagri, iar dupa 7-10 zile se va efectua al doilea tratament, cu insecticidul de sistemie totala Movento. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este indicat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum , in doza de 2 ml/10 L de apa. Pulverizati solutiile cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partile inferioare si superioare a frunzelor, cat si pe tulpina. Intrucat salcia din fotografii este inalta, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a ingrasamantului foliar, puteti avea in vedere utilizarea unui pulverizator precum , la care sa se ataseze o tija precum sau . Dupa ce mor, acesti daunatori pot sa ramana pe tulpina si pe frunze, de aceea, este recomandat sa ii indepartati cu ajutorul unui burete umed.
Pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, imbunatatirea calitatii solului si cresterea rezistentei plantelor la actiunea diversilor factori biotici si abiotici, puteti avea in vedere administrarea regulata, prin udare la radacina, a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum , conform recomandarilor din descrierea produsului. In plus, la 10-12 zile de la aplicarea tratamentelor, pentru a spori rezistenta plantelor la atacul agentilor fitopatogeni, puteti avea in vedere aplicarea regulata a unui ingrasamant organic precum , in doza de 20 ml/ 1 L apa, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor de pe eticheta.
In plus, pe tulpina se observa orificii, care pot trada prezenta unor sfredelitori – daca doriti, puteti avea in vedere verificarea orificiilor si in cazul in care este necesar, pot fi aplicate masurile specifice, detaliate intr-un alt subiect din Comunitatea Botanistii: https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/omida-si-galerii-in-lemnul-de-salcie-sfredelitorul-tulpinilor/.
Pe viitor, pentru prevenirea instalarii si raspandirii bolilor/daunatorilor, este importanta pastrarea unei igiene fitosanitare corespunzatoare in jurul arborilor (ex. indepartarea si distrugerea regulata a materialului vegetal cazut la sol, pastrarea unei portiuni de teren afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale in jurul fiecarui exemplar, asigurarea spatiului optim de crestere, mobilizarea usoara a stratului superficial al solului, indepartarea regulata a portiunilor de planta uscate, etc.). Stratul ierbos sau materialele asezate la baza coniferelor mentin o umiditate constanta si ridicata la nivelul solului, favorizand instalarea agentilor fitopatogeni. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Udarea prin aspersoare sau odata cu gazonul este contraindicata.