Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Iorgu Andreea
   26 iulie 2023
   1 urează frunze verzi

   Salcia, degradare, cumul de factori

   Am plantat o salcie plangatoare anul trecut. A fost o salcie maricica, cumparata. Dupa transplantare s-au uscat frunzele, asa ca am toaletat-o destul de mult, ea fiind inalta 3-4 m. In urmatoarea luna au inceput sa dea frunze pe tulpina, parea ca ii merge bine . Apoi brusc jumatate din ea s-a uscat, banuiesc doua cauze posibile:
   1. sursa de caldura puternica, a fost facut un foc langa ea (timp de cateva ore), uscandu-se partea dinspre foc. observ chiar ca jumatate din tulpina e mai verde jumatate mai maronie
   2. a fost aplicat un ierbicid selectiv pentru gazon
   Ambele evenimente au avut loc in acelasi weekend, deci nu stiu care a cauzat.
   Am toaletat din nou tot ce era afectat.
   Anul acesta a inverzit, s-a dezvoltat cat de cat, insa de vreo 2 sapt am observat ca incepe sa se usuce cate o ramura. Apoi am observat ca frunzele sunt mancate, exista niste cuiburi/oua pe ramuri, iar tulpina pare sa fie mancata in interior, se decojeste scoarta. Cum o pot salva?

   # 178601

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   26 iulie 2023

   Buna ziua. Intrucat salcia este afectata de un cumul de factori biotici si abiotici, nu se poate preciza evolutia acesteia pe viitor. In primul rand, frunzele care prezinta depuneri de oua se recomanda a fi indepartate si distruse. Pe ramuri se observa prezenta paduchilor testosi (Paduchii testosi la plantele ornamentale - identificare si combatere), impotriva carora puteti efectua tratamentele specifice, cu insecticide precum Deltagri, 100 ml (in doza de 3 ml/ 10 L apa), respectiv Movento 100 SC, 7.5 mll (in doza de 7,5 ml/10 L apa), la interval de 7-10 zile intre ele. Mai precis, primul tratament se recomanda a fi efectuat cu insecticidul de contact si ingestie Deltagri, iar dupa 7-10 zile se va efectua al doilea tratament, cu insecticidul de sistemie totala Movento. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este indicat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de apa. Pulverizati solutiile cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partile inferioare si superioare a frunzelor, cat si pe tulpina. Intrucat salcia din fotografii este inalta, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a ingrasamantului foliar, puteti avea in vedere utilizarea unui pulverizator precum Pulverizator manual SOLO 475, la care sa se ataseze o tija precum SOLO Tija carbon 120-230 cm – 4900445 sau SOLO Tija carbon 120 cm – 4900449. Dupa ce mor, acesti daunatori pot sa ramana pe tulpina si pe frunze, de aceea, este recomandat sa ii indepartati cu ajutorul unui burete umed.
   Pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, imbunatatirea calitatii solului si cresterea rezistentei plantelor la actiunea diversilor factori biotici si abiotici, puteti avea in vedere administrarea regulata, prin udare la radacina, a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum AMN Nordalge, 500 ml, conform recomandarilor din descrierea produsului. In plus, la 10-12 zile de la aplicarea tratamentelor, pentru a spori rezistenta plantelor la atacul agentilor fitopatogeni, puteti avea in vedere aplicarea regulata a unui ingrasamant organic precum AMN Fusek, 500 ml, in doza de 20 ml/ 1 L apa, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor de pe eticheta.
   In plus, pe tulpina se observa orificii, care pot trada prezenta unor sfredelitori – daca doriti, puteti avea in vedere verificarea orificiilor si in cazul in care este necesar, pot fi aplicate masurile specifice, detaliate intr-un alt subiect din Comunitatea Botanistii: https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/omida-si-galerii-in-lemnul-de-salcie-sfredelitorul-tulpinilor/.
   Pe viitor, pentru prevenirea instalarii si raspandirii bolilor/daunatorilor, este importanta pastrarea unei igiene fitosanitare corespunzatoare in jurul arborilor (ex. indepartarea si distrugerea regulata a materialului vegetal cazut la sol, pastrarea unei portiuni de teren afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale in jurul fiecarui exemplar, asigurarea spatiului optim de crestere, mobilizarea usoara a stratului superficial al solului, indepartarea regulata a portiunilor de planta uscate, etc.). Stratul ierbos sau materialele asezate la baza coniferelor mentin o umiditate constanta si ridicata la nivelul solului, favorizand instalarea agentilor fitopatogeni. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Udarea prin aspersoare sau odata cu gazonul este contraindicata.

   # 178641
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Muscata
Cires
agris-cultivare-ingrijire
Agris
Pachira
afide-sfaturi-combatere
Afide
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
Begonia
cicada-sfaturi-combatere
Cicade
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
gandaci-solutii-combatere
Gandaci
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
Visin
alocasia-sfaturi-ingrijire
Alocasia
arbore-lalea-sfaturi-ingrijire
Arborele lalea
Citrice
peperomia-sfaturi-ingrijire-cultivare
Peperomia
gazania-sfaturi-ingrijire
Gazania
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Bonsai

Discuție nouă despre

salcie-sfaturi-ingrijire
Despre Salcia
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 61 discuții despre Salcia

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi