Vezi 4 fire de răspunsuri
    • claudia
      25 august 2020
      4 urează frunze verzi

      Salcam globular frunze galbene

      Buna ziua
      Am niste salcami globulari care de o luna au inceput sa li se ingalbeneasca f tare frunzele, ramand destul de golasi. Apa primesc in fiecare zi, de la aspersoare si mentionez ca anul trecut cu acelasi regim de apa nu au avut nici o problema. Imi puteti spune de ce anume sufera si ce tratament sa le fac? Am atasat si poze.
      Multumesc.

      # 69620

      10 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 august 2020

      Buna ziua, de cele mai multe ori, ingalbenirea frunzelor la arborii ornamentali se datoreaza unei umiditati ridicate in sol, ce blocheaza procesele de la nivelul radacinilor. Totusi, ar fi indicat sa analizati cu atentie ramurile salcamilor si sa ne precizati daca ati observat daunatori prezenti, in vederea recomandarii unui tratament corespunzator.

      # 69623
      0 urează frunze verzi
      • Alina
        29 martie 2021

        Buna ziua.Se tund primavara salcamii globulari?

        # 84485
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          29 martie 2021

          Buna ziua. Salcamul globular nu necesita lucrari de ingrijire specifice, insa ramurile uscate sau cele crescute necorespunzator se pot elimina. Aceasta operatiune este indicat sa se realizeze in toamna.

          # 84509
          0 urează frunze verzi
    • Claudia
      28 august 2020

      Buna ziua
      Multumesc mult pentru raspuns. Am analizat mai bine frunzele si pare ca sunt atacati de ceva, am vazut niste larve albe iar frunza se pateaza dupa care se ingalbeneste. V-am atasat cateva imagini.
      Va rog sa ma ajutati, nu as dori sa ii pierd.
      Va multumesc.
      Claudia

      # 69624
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 august 2020

      Buna ziua, din imaginile furnizate salcamii dumneavoasta par a fi afectati de paduchi lanosi. Tratamentele pentru combaterea paduchilor lanosi constau in aplicarea insecticidelor specifice, prin alternarea de substante diferite, la intervale de 7 zile:
      Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml ), 7,5 ml/6 L apa.
      Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ), 5 ml/10 L apa.
      Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru (https://www.botanistii.ro/regulatori-crestere/evonik-industries-adjuvant-break-thru-s-240-2-ml.html ), 2ml/10 L apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, prin alternarea celor doua insecticide, la interval de 7 zile.
      Ulterior, dupa 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru arbori: AMN Arbori (https://www.botanistii.ro/ingrasaminte/mack-bio-agrar-ingrasamant-amn-arbori-500-ml.html), pentru a stimula regenerarea si cresterea sanatoasa a salcamilor. Utilizați 50 ml de Arbori AMNin 10 litri de apă. Se aplica mimimum de 2-3 ori în primăvară și toamnă.

      # 69628
      0 urează frunze verzi
    • Claudia
      28 august 2020

      Va multumesc pentru ajutor.

      # 69629
      0 urează frunze verzi
      • Claudia
        14 mai 2021

        Buna ziua, am plantat anul trecut in toamna alti 4 salcami globulari si 2 din ei nu au frunze deloc iar ceilalti 2 foarte putine. Cand m-am uitat mai bine, la baza coroanei, de unde incep ramurile, am observat ca sunt atacati de ceva, zona pare putrezita. Las cateva imagini. Va rog sa ma ajutati, cum as putea sa ii salvez? Cei care nu au inverzit deloc, mai au vreo sansa? Multumesc.

        # 88239
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          14 mai 2021

          Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre salcami: atunci cand i-ati achizitionat, prezentau simptome de afectiune? Cand au debutat simptomele, mai exact? Ati observat prezenta vreunui daunator sau a unor orificii (verificati cu atentie)?

          # 88294
          0 urează frunze verzi
          • Claudia
            14 mai 2021

            I-am achizitionat in noiembrie anul trecut, nefiind in perioada de vegetatie nu am observat atunci vreo problema, dar nici nu m-am uitat special. Orificii sunt si zona este putrezita, ca si cand ceva ii mananca, la fel ca un lemn atacat..In plus, am observat niste larve rosiatice, atasez poze. Eu am luat legatura cu cei de la care i- achizitionat si mi-au raspuns astfel „incercati un tratament pentru larva miniera ! Cereti la fitofarmacie ! Este destul de ciudat atacul, nu am mai vazut pana acum la aceasta specie !Dupa tratament dati cu mastic horticol sau un cicatrizant ! Intrebati tot la fitofarmacie „. Dvs ce parere aveti? Ce imi recomandati?

            # 88299
            0 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              14 mai 2021

              Din imaginile atasate, salcamii par sa fie atacati de paduchi testosi, insa orificiile pot indica si prezenta larvei unui sfredelitor.
              In cazul paduchilor testosi, se pot efectua tratamente cu insecticide precum Movento 100 SC, 7.5 ml, in doza de 7,5 ml/10 L sau Mospilan 20 SG, 3 g, in doza de 3 g /10 L apa. Se pot efectua 2 tratamente la interval de 7-10 zile intre ele, precum si alternarea produselor. Mai exact, daca primul tratament il efectuati cu Movento, urmatorul tratament il puteti efectua cu Mospilan, la 7-10 zile fata de primul. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L. Pulverizati solutia cat mai fin, astefel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Dupa ce mor, acesti daunatori raman pe tulpina si pe ramuri, de aceea este recomandat sa ii indepartati cu o perie aspra.
              In cazul sfredelitorului, pentru a verifica daca exista larva in interior si pentru scoaterea acesteia la exterior, se recomanda urmatoarea metoda: cu ajutorul unei sarme flexibile de otel care se introduce in galerie (ii faceti o mica bucla in varf), incercati sa scoateti larva la exterior. Dupa ce o scoateti, este indicat sa curatati tesutul vegetal mort cu un cutit sau briceag, apoi sa dezinfectati zona cu o solutie pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, inchideti rana cu un cicatrizant precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g .
              In general, impotriva insectelor miniere se aplica insecticide ce au in spectrul lor de combatere si acesti daunatori (de exemplu, Coragen 20 SC, 1.5 ml), insa din imaginile pe care le-ati atasat, precum si din informatiile furnizate (prezenta orificiilor), pare sa fie vorba despre atacul unui sfredelitor.
              Pe viitor, pentru controlul bolilor si al daunatorilor, este recomandat ca in perioada de repaus vegetativ sa efectuati tratamentele specifice cu fungicide cuprice si ulei horticol (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru).
              In plus, pentru a ajuta arborii sa depaseasca perioada de stres, se recomanda administrarea unui ingrasamant organic precum AMN Verde, 500 ml. Datorita continutului in micro si macroelemente, ingrasamantul stimuleaza activitatea microbiologica din sol, ceea ce conduce la imbunatatirea fertilitatii si implicit la revitalizarea si cresterea sanatoasa a plantelor. Tratamentele se aplica prin udare, la un interval de 2-3 saptamani, in doza de 50 ml/10 L apa.

              # 88305
              0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

bolile-plantelor-combatere
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Bolile plantelor

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi