Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Petru
   31 ianuarie 2024
   5 urează frunze verzi

   Rozmarin, frunze maronii si uscate

   Am un rozmarin primit de la cineva, la care nu-i merge bine. Pamantul este amestecul recomandat turba,nisip pietre. Nu l-am udat in exces (zic eu) Dupa ce l-am mutat in camera (noiembrie) , am observat ca frunzele incep sa devina maronii,se usuca,cad. Interesant este, ca mai am un rozmarin cumparat de la Dedeman la care-i merge bine ! Rozmarinul bolnav ( zic eu) este soiul mai sensibil ?? Are frunzele mai lungi putin fata de cel cumparat de la Dedeman si este cu mult mai intens mirosul/aroma. De 2 ori au fost stropiti cu mospilan. Ce tratament imi sugerati ? Atasez cateva foto, sper sa se vada. Asa am patit si cu cei din butasi (ultima fotografie).

   # 204281

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom BotanistulSPECIALIST
   31 ianuarie 2024

   Buna ziua! Din fotografiile atasate, este posibil ca aparitia simptomelor sa fie determinata de factori precum: udarea in exces, prezenta apei la nivelul radacinilor pe o perioada lunga de timp, umiditatea crescuta din substrat. Udarea in exces duce la putrezirea radacinilor, urmata de deprecierea tulpinilor si a funzelor. In acest sens, se recomanda udarea moderata, doar atunci cand substratul este uscat in primii 5 cm, eliminarea apei in ghiveciul masca/tavita dupa udare, mentinerea constanta a conditiilor de mediu din spatiul respectiv si respectarea cerintelor de ingrijire specifice acestor specii.
   De asemenea, este bine de stiut ca portiunile necrozate/uscate nu o sa isi mai revina. In acest caz, puteti avea in vedere eliminarea portiunilor depreciate sau inlocuirea plantelor. Pe viitor, pentru a preintampina astfel de probleme, se recomanda consultarea sfaturilor specialistilor inca la primele semne de afectiune. Mai multe sfaturi si informatii despre ingrijirea rozmarinului puteti gasi in articolul noastru: Rozmarin - informatii, tehnologia de cultura, recoltare.

   # 204292
   0 urează frunze verzi
   • Muica Petru
    31 ianuarie 2024

    Totusi nu inteleg de ce ce-l cumparat de la Dedeman nu are nici o problema. Sa fie vorba de doua soiuri ? Citisem ca sunt, si sunt mai sensibile. Le tin pe balcon in plin soare. Poate sa fie de vina udatul… Dar fenomenul s-a intamplat dupa ce le-am mutat in casa.In prezent sunt in pivnita. Voi experimenta.

    # 204314
    0 urează frunze verzi
    • Ioan
     6 februarie 2024

     Rozmarinul, ca majoritatea plantelor perene, au nevoie de un depozit de substanțe hrănitoare pe care să le asimileze în perioada de creștere activă(vara), în mod asemănător pomilor. Prin aceste substanțe ei vor supraviețui iernii și tot din ele își vor extrage energia pentru pornirea în vegetație primavara. Daca ele nu există, sunt deficitare sau sunt lipsite de anumite micro sau macroelemente atunci supraviețuirea peste iarna îi va slăbi și predispune la boli sau îi va vulnerabiliza la atacul daunătorilor.
     Așadar, diferențele dintre cele doua plante ale dumneavoastră pot fi puse pe seama unei fertilizări deficitare în cazul celui bolnav și a unui program optim de cultură în cazul celui achiziționat din supermarket (pentru că el provine dintr-o seră specializată).
     Cum il puteți ajuta pe cel bolnav?
     Curățați-l de frunze și ramuri depreciate, verificați existenta dăunătorilor și aplicați tratamente de contact. Cu alte cuvinte ajutați-l să-și conserve energia și să supraviețuiască până în primavară.

     # 204747
     1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
aucuba-sfaturi-ingrijire-cultivare
Aucuba
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Suculente
hibiscus-sfaturi-ingrijire
Hibiscus
Dracaena
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
stejar-sfaturi-ingrijire
Stejar
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
Muscata
Cires
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Mar
Kalanchoe
morcov-cultivare-ingrijire
Morcov

Discuție nouă despre

rozmarin-cultivare-ingrijire
Despre Rozmarin
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 9 discuții despre Rozmarin

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi