Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Liviu
      30 aprilie 2023
      4 urează frunze verzi

      Rhododendron cu frunze gaurite

      Buna ziua,
      Am de vreo 3 ani plantat in ghiveci pe terasa un rhododendron. Anul asta am observat ca pe cateva frunze din partea exterioara a lui apar niste gauri, ca si cand ar fi picurat cu acid. La suprafata frunzei sunt albe, la interior maronii, dupa cum se vede din cele doua poze atasate. Momentan au fost dosr cateva frunze afectate, pe care le-am si taiat, dar mi-e frica sa nu se extinda si la restul coronamentului. Nu am observat sa fie un daunator pe ele. Conditiile de mediu nu s-au schimbat de la plantare. Aveti idee ce ar putea fi si eventual sa imi recomandati un tratament?
      Va multumesc,

      # 162349

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 mai 2023

      Buna ziua. Vatamarile care se observa in fotografiile atasate se aseamana celor produse de o specie de gargarite, insa in lipsa unor fotografii cu daunatorul (respectiv in lipsa mai multor fotografii si informatii despre planta), o identificare exacta nu este posibila. Aceste specii rod de regula noaptea, prezenta lor nefiind astfel observata.
      In acest caz, daca ati eliminat deja frunzele vatamate, puteti avea in vedere efectuarea unor tratamente cu insecticide ce au in spectrul lor de combatere si gargarite, precum: Mavrik 2 F, 5 ml , in doza de 5 ml/10 L apa, iar la 7 zile, puteti alterna cu un insecticid precum Mospilan 20 SG, 3 g, in doza de 3 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pentru a spori eficacitatea produselor (insecticid, fungicid), in solutia de stropit poate fi adaugat un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L.
      In plus, pentru a spori rezistenta plantelor la diferite situatii de stres, se recomanda administrarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale rhododendronului, precum Ingrasamant Rhododendron Hauert, 1 kg, conform instructiunilor din descrierea produsului.
      Ulterior, pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 250 mlBiplantol Vital NT, 250 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produselor. Prima aplicare se efectueaza la 7-10 zile dupa finalizarea tratamentelor fitosanitare cu insecticide.
      Avand in vedere aspectele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia plantei pe viitor. Pentru mai multe informatii despre ingrijire rhododendron, puteti accesa articolul nostru: Rhododendron, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 162587
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

rhododendron-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Rhododendron

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi