Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Cornel
      29 martie 2022
      1 urează frunze verzi

      ramuri usor ingalbenite tuia

      Le-am dat doar cu zeama bordeleza. Ii ud la doua zile..

      # 121167

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 martie 2022

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa inserati mai multe imagini cu planta in ansamblu si sa ne oferiti mai multe detalii precum: Cand a fost plantata? Cand au debutat simptomele? Ati observat prezenta unor daunatori? Cum realizati udarea si ce cantitate de apa folositi la o udare? Ce doza s-a folosit la efectuarea tratamentului cu Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g? Ati aplicat ingrasaminte?

      # 121178
      0 urează frunze verzi
    • Cornel
      29 martie 2022

      Buna ziua

      Copacii au fost plantati in primavara lui 2019, ei provin din pepiniera.
      Acum 2-3 saptamani am observat cateva ramuri, dar nu am dat importanta. Nu sunt daunatori.
      Udarea o fac la doua zile cu pistol de udat. Cantitatea de apa- o masor ochiometric, altfel, cum?
      Am folosit un plic de champ 77wg la 10 litri apa.
      A fost aplicat ingrasamabt sub forma de granule, anul trecut in primavara.

      # 121193
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        30 martie 2022

        Buna ziua, per total, tuia din margine arata bine si pare sanatoasa, iar aparitia simptomelor mentionate poate fi corelata cu mai multi factori biotici si abiotici (oscilatiile de temperatura, aplicarea tratamentelor, vant etc.). De moment, se recomanda indepartarea si distrugerea ramurilor puternic ingalbenite sau afectate, incercarea pe cat posibil ca in momentul udarii apa sa nu ajunga pe ramuri, respectiv asigurarea unei fertilizari echilibrate. Astfel, este indicata administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml. Acestea sprijina rezistenta plantelor la boli, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Se aplica prin pulverizare foliara conform instructiunilor de pe eticheta produselor. De asemenea, pentru o crestere sanatoasa se recomanda respectarea unui plan de fertilizare corespunzator: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi.

        # 121233
        0 urează frunze verzi
    • Cornel
      5 mai 2023

      15 tuia in linie, 2 tratamente cu champ 77wg si score 250, fertilizare osmocote 5. Are ramuri care par ca se usucă. Singurul cu probleme.

      # 163345
      3 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        8 mai 2023

        Buna ziua. In cazul in care celelalte exemplare de tuia nu prezinta simptome de depreciere, nu ati identificat prezenta unor daunatori (in special orificii pe trunchi sau pe ramuri), respectiv ati efectuat tratamentele mentionate conform instructiunilor de pe etichete, cel mai probabil depreciera este de natura abiotica. De exemplu poate fi vorba de prezenta unor substante nocive in sol, un exces de saruri in sol, prezenta unor materiale care ingreuneaza dezvoltarea optima a sistemului radicular (bolovan, beton, etc.), lipsa unor substante nutritive esentiale din sol (carente nutritive), contactul cu urina unor animale de companie, etc. De asemenea, inzestrarea genetica al exemplarului in cauza si rezistenta scazuta a acestuia la factorii de mediu si ingrijire poate accentua simptomele.
        In general, este indicata indepartarea portiunilor de planta afectate inainte de efectuarea unor tratamente fitosanitare. In cazul de fata, avand in vedere tratamentele deja efectuate, pentru evitarea raspanirii unor potentiali agenti fitopatogeni instalati, se recomanda eliminarea partilor de planta afectate, respectiv efectuarea unor taieri specifice (daca considerati ca este necesar – Lucrari de taiere la arbori si arbusti ornamentali), urmate de adunarea si distrugerea prin ardere (pe cat posibil) a materialului vegetal rezutat. Este esential ca lucrarea sa fie efectuata cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). Cel mai probabil, aspectul estetic al acestui exemplar va ramane afectat dupa interventie – daca doriti, puteti avea in vedere indepartarea integrala a acestuia si plantarea unui puiet sanatos in toamna.
        Pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant natural, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Recharge, 250 g sau Activator Organic pentru Sol, 350 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte. Intrucat ati administrat deja un alt ingrasamant la sol, este indicata citirea cu atentie a etichetelor de pe ambele produse (cel pe care deja l-ati aplicat si cel pe care il veti aplica) si respectarea recomandarilor.
        Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. In continuare, se recomanda respectarea conditiilor de ingrijire corespunzatoare, conform celor descrise in articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere aspectul actual al coniferului din fotografiile atasate si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor . In cazul in care intampinati si alte simptome, asteptam mesajul dvs., insotit de fotografii si descriere cat mai detaliata.

        # 163569
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi