Vezi 11 fire de răspunsuri
    • Taner
      21 noiembrie 2019
      0 urează frunze verzi

      ramuri uscate la conifere

      Alte poze, aceeași problema.

      # 56930

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 noiembrie 2019

      Buna ziua, multumim pentru detaliile furnizate anterior (https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/conifere-cu-ramuri-uscate/). Cum am precizat, este indicat ca partile afectate sa fie taiate, astfel incat coniferele sa nu mai prezinte deloc parti uscate (se scutura bine tufele). Acestea se indeparteaza si se distrug prin ardere. Apoi, se recomanda efectuarea a 3 – 4 tratamente, la intervale de 5 – 7 zile, alternand fungicide pe baza de cupru precum Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), 50 g/10 l apa sau Champ (Champ 77 WG, 30 g), 30 g/15 l apa si fungicide ce contine ca si substanta activa mancozeb, precum Dithane (Dithane M 45, 20 g ) 20 g/10 l apa sau Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), 25 g/10 l apa. Mai exact, primul tratament se efectueaza cu un fungicid pe baza de cupru si dupa 5 – 7 zile, cu cel pe baza de mancozeb. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Tratamentele se efectueaza in zile fara precipitatii, fara conditii de ceata si cu temperaturi ce nu scad sub 6 C. Avand in vedere perioada in care ne aflam, si faptul ca plantele au intrat in repaus, este indicat ca din primavara sa aplicati un ingrasamant special pentru conifere, precum cel de la Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg). Sau, se poate administra si Sarea Amara (Sare amara lichida 3 litri), conform indicatiilor din pagina produsului, insa, la fel, la anul, in timpul perioadei de vegetatie, daca este cazul.

      # 56935
      0 urează frunze verzi
    • Amalia
      20 mai 2020

      Buna ziua, Copaceii Thuja sunt plantati in urma cu 17 zile, de o firma de peisagisti. Pls help daca ceea ce se vede ar trebui sa ma ingrijoreze. I-am udat de doua ori pe zi in fiecare zi, dimineata cu sistemul de irigatie aspersiune (furtun poros) cca 30’ iar seara cu furtunul tot aspersie, aprox 30’. Singurul lucru la care ma pot gandi este ca i-am udat in exces la baza sau faptul ca am udat de sus pana jos copacii 1 data pe saptamana.

      # 56936
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 mai 2020

      Buna ziua, nu se poate preciza exact un interval de udare, deoarece nevoile de apa ale plantei pot sa difere in functie de varsta arborelui, anotimp, conditiile de mediu, structura solului etc. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Nu se recomanda udarea prin aspersiune (pe coroana). Este indicat sa eliminati partile uscate. Momentan, pentru a-i ajuta, se recomanda aplicarea unui stimulator precum Razormin (Razormin, 250 ml), impreuna cu apa de la udare, se dizolva 30 ml/10 l apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente la interval de 10-14 zile. Afanati putin solul inainte de aplicare. In plus, este foarte important sa le asigurati o fertilizare corespunzatoare, astfel, pe parcursul perioadei de vegetatie, cand observati ca s-au mai adaptat, se recomanda administrarea unui fertilizant foliar special precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se dizolva in doza de 25 ml/10 L de apa si se aplica prin pulverizare foliara.

      # 56940
      0 urează frunze verzi
    • Amalia
      21 mai 2020

      Multumesc pentru raspuns, va rog sa clarificati daca este necesar si tratament erbicid/insecticid in acest moment. La o fitofarmacie mi-au recomandat tratament (Champ si Mospilan 20g/1.5g in 8l de apa) dar nu as vrea sa aplic fungicide daca nu este necesar, mai alea ca a trecut atat de putin timp de la plantare.

      # 56941
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 mai 2020

      Daca nu ati sesizat prezenta daunatorilor, nu este necesara aplicarea unui insecticid. Simptomele prezente au aparut cel mai probabil din cauza stresului suferit la plantare, precum si din cauza faptului ca au fost udati prin aspersie. Este indicat sa controlati perioadic plantele pentru a le urmari evolutia (daca este necesar, tratamentele, atat cu fungicid cat si cu insecticid, se vor efectua pe parcursul perioadei de vegetatie) si sa tineti cont de precizarile de mai sus.

      # 56942
      0 urează frunze verzi
    • Chemal Taner
      26 mai 2020

      Pe frunzele roșii au apărut niște purici iar frunzele au început sa se îngălbenească. Ce poate fi și ce pot face? Mulțumesc.

      # 56943
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 mai 2020

      Buna ziua, desi fotografia nu este foarte clara, par a fi nimfele afidelor (paduchi de plante). Pentru combaterea acestora, se recomanda efectuarea tratamentelor, prin pulverizare foliara cu insecticide precum Faster (Faster 10 CE, 2 ml (fiole)), 2 ml/6 l apa sau Teppeki (Teppeki, 1.5 g), 1,5 g /10 l apa. Acestea se alterneaza. Mai exact, primul tratament se efectueaza cu Faster si dupa 7 zile se aplica Teppeki. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe arbore.

      # 56946
      0 urează frunze verzi
    • Amalia
      8 iulie 2020

      Buna ziua,
      Am aplicat Razormin 3 tratamente la sol la distanta de 10 zile. Ultimul tratament in 22 iuni.
      Am aplicat doua tratamente cu Nisorun, Champ, Mospilan apoi Nisorun, Dithane, Decis la distanta de 10 zile. Ultimul tratament a fost in 6 iunie. Am tot asteptat sa treaca ploile si canicula, sa continui cu Curzate Manod/Decis+ Bordeleza.

      Am constatat ca am o inrautatire a situatiei in special la unul dintre arbori care se usuca la varf.

      Legat de apa, ud prin furtun poros zilnic, timp de 10 minute si masor uniditatea din sol permanent, astfel incat sa ramana la nivelul corespunzator (moist).

      Nu inteleg ce sa fac, nu pare ca nu progresez

      # 56947
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 iulie 2020

      Buna ziua, trebuie sa stiti ca, in cazul tratamentelor impotriva afectiunilor la conifere, pentru o combatere cat mai eficienta, este esentiala taierea si arderea ramurilor afectate inaintea aplicarii oricaror solutii, pentru a diminua raspandirea afectiunii. In general, la conifere sunt recomandate tratamentele cu fungicide cuprice: Champ (Champ 77 WG, 20 g) sau Funguran OH 50 WP, 300 g, pe care sa le alternati cu fungicide pe baza de mancozeb: Dithane (Dithane M 45, 20 g ) sau Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g). Tratamentele se pot efectua la intervale de 7-10 zile si nu se recomanda amestecarea substantelor intre ele.
      Ulterior, dupa 10-12 zile de la incheierea stropirilor, puteti administra ingrasamantul recomandat anterior: Fir Fluid, 350 ml, pentru a favoriza regenerarea arborilor.
      De asemenea, este foarte important sa asigurati o umiditate corespunzatoare plantelor dumneavoastra, prelungind intervalul dintre udari, pentru a lasa pamantul sa se usuce si a permite circulatia aerului catre radacini.

      # 56952
      0 urează frunze verzi
    • Amalia
      9 iulie 2020

      Multumesc pt raspunsuri.
      La ce se refera arderea ramurilot afectate?
      Inainte de fiecare tratament am taiat si aruncat (departe) toate ramurile afectate.

      La asta va referiti?

      # 56953
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 iulie 2020

      Buna ziua, arderea ramurilor afectate este o masura prin care se asigura ca agentii patogeni nu sunt raspanditi in mediu si nu ajung in contact cu alte plante.

      # 56954
      0 urează frunze verzi
Vezi 11 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi