Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Popescu Dana
      23 mai 2023
      3 urează frunze verzi

      Prunus nigra – atac de afide si frunze roase

      Buna ziua! Am un prunus nigra, pe ale carui frunze am descoperit ieri niste larve micute albe , frunzele fiind lipicioase. E afectat tot arborele, cu ce ar trebui sa-i dau?

      # 167528

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 mai 2023

      Buna ziua. Intr-una din fotografiile atasate se observa prezenta afidelor (Afide (paduchii de plante) - identificare si combatere). Formatiunile albe de pe frunze par sa reprezinte exuviile acestora, iar textura lipicioasa a frunzelor este cauzata cel mai probabil de substanta eliberata de anumiti daunatori, numita si “roua de miere”.
      Astfel, in primul rand, se recomanda eliminarea frunzelor puternic afectate. Pentru combaterea daunatorilor, este indicata efectuarea a doua-trei tratamente, cu insecticide precum Deltasap 2.5 EC, 5 ml (in doza de 5 ml/ 7 L apa), respectiv Movento 100 SC, 7.5 mll (in doza de 7,5 ml/10 L apa), la interval de 7-10 zile intre ele. Mai precis, primul tratament se recomanda a fi efectuat cu insecticidul de contact si ingestie Deltasap, iar dupa 7-10 zile se va efectua al doilea tratament, cu insecticidul de sistemie totala Movento. Daca se dovedeste a fi necesar, poate fi efectuat si un al treilea tratament. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este indicat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de apa. Pulverizati solutiile cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe frunze, cat si pe tulpina si ramuri.
      In plus, pentru imbunatatirea calitatii solului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantelor, puteti avea in vedere administrarea regulata, prin udare la radacina, a unui ingrasamant special formulat in acest scop, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Recharge, 250 g sau Activator Organic pentru Sol, 350 ml, conform instructiunilor de pe eticheta fiecarui produs in parte.
      De asemenea, se poate aplica foliar un ingrasamant ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, sprijina rezistenta plantlor la boli si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, avand efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime, precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml, conform instructiunilor din descrierea produselor. Prima aplicare a ingrasamantului foliar se recomanda a fi efectuata la 7-10 zile de la finalizarea tratamentelor foliare cu insecticide. Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a plantelor ornamentale, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Este importanta respectarea intervalelor de actiune ale produselor utilizate: acestea se aplica in asa fel incat intervalul de actiune al insecticidelor, al fungicidelor si al ingrasamintelor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna.

      # 167797
      0 urează frunze verzi
      • Dana Popescu
        24 mai 2023

        Multumesc frumos! Ieri i-am dat cu Movento( am citit indicatiile din alta postare) iar produsele pentru regenerare le am pe toate, le-am cumparat pentru grandiflora si artarul japonez. In plus am si Manna, arbori.
        Pot sa-i aplic celalalt insecticid peste 7-10 zile?
        Adica sa inversez ordinea, tinand cont de faptul ca am dat deja Movento?

        # 167811
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          25 mai 2023

          In cazul acesta, la 7-10 zile de la tratamentul efectuat puteti avea in vedere efectuarea tratamentului cu insecticidul Deltasap 2.5 EC, 5 ml. Daca se considera necesar, peste inca 7-10 zile puteti reveni cu un nou tratament cu Movento 100 SC, 7.5 ml.

          # 167906
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Laurocires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi