Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Sergiu
      7 decembrie 2022
      8 urează frunze verzi

      Prunus laurocerasus – cu frunze patate si gaurite

      Buna Ziua, de cateva zile ma confrunt cu o problema referitoare la prunusii care ii am plantati in curte, mai exact 90 de exemplare , au aparut aceste pete rosii pe majoritatea frunzelor iar cele tinere au inceput dupa cum se poate observa si in poza sa se usuce. Sunt relativ tineri, plantati acum 7-8 luni , au intradevar aplicata folie geotextila si pietris la baza, dar nu am avut absolut nici o problema cu ei pe perioada verii sau inceput de toamna. Udarea a fost corespunzatoare, folosesc sistem de irigatie special plantelor.

      Va multumesc.

      # 147744

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 decembrie 2022

      Buna ziua. Deprecierea laurociresului pare a fi cauzata de o bacterioza (cel mai probabil ciuruirea bacteriană a frunzelor).
      In acest caz, se recomanda indepartarea frunzelor vatamate si distrugerea acestora prin ardere, urmata de efectuarea unui tratament cu un fungicid pe baza de cupru, precum Coppermax, 30 g, prin pulverizare foliara, in doza de 20 g / 10 L apa. Tratamentul cu fungicid se recomanda a fi efectuat intr-o zi cu temperaturi pozitive (preferabil peste 5℃), lipsita de vant puternic sau precipitatii. Pulverizati solutia cat mai fin (Pulverizator manual Volpi TECH1), astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta, atat pe partile inferioare si superioare a frunzelor, cat si pe tulpina. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      In plus, pe parcursul urmatorului sezon de vegetatie, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu efect de imbunatatire a calitatii solului, respectiv de stimulare a dezvoltarii radacinilor, precum: AMN Nordalge, 500 ml (prin udare la radacina) sau Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru (prin udare la radacina), conform indicatiilor de pe eticheta produselor. De asemenea, pentru mai multe informatii despre conditiile de mediu si ingrijire, precum si un plan de fertilizare orientativ, va rugam sa consultati articolele urmatoare: Prunus laurocerasus, sfaturi, ingrijire, cultivare, Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali.

      # 147780
      0 urează frunze verzi
      • Cotut
        20 aprilie 2023

        Buna ziua. Am urmat intocmai instructiunile prezentate de dumnevoastra dupa cum urmeaza: acum 4 saptamani am eliminat partile afectate iar la cateva zile am efectuat tratament foliar cu Coopermax 30 g 20g/10 L (temperaturi peste 5 grade) dat fiind faptul ca la un inteval de 4-6 ore a inceput ploaia am repetat tratamentul dupa 7 zile cu Coopermax 30 g + Break-Thru. Dupa un interval de 8 zile am revenit cu Ingrasamantul Arbori si Arbusti Manna prin udare la radacina cf. instructiunilor dar starea lor este in continuare una precara si cunosc o depreciere constanta. Dupa indepartarea partilor afectate plantele au fost vizibil revigorate si au avut un aspect semnificativ mai sanatos insa infectia s-a raspandit ulterior tratamentului iar frunzele se ingalbenesc si varfurile se usuca. In toata aceasta perioada nu au fost udati decat de precipitatii ( in medie de 2/3 ori pe sapamana) pentru ca nu ne-am dorit sa venim cu un surplus de apa la radacina care sa afecteze si mai mult starea plantei. Prin urmare datorita deprecierii laurociresiului rog informatii si sfaturi care ne pot fi de ajutor. Multumesc!

        # 160937
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          21 aprilie 2023

          Buna ziua. In cazul infectiilor fungice si a bacteriozelor este foarte importanta luarea masurilor inca de la primele semne de afectiune. In caz contrar, raspandirea bolilor poate fi rapida. Avand in vedere faptul ca in momentul actual majoritatea frunzelor sunt vatamate, cel mai probabil regenerarea completa a plantelor nu este posibila. Totusi, daca doriti, puteti avea in vedere indepartarea regulata a portiunilor de planta afectate (dezinfectarea instrumentelor utilizate la lucrarile de ingrijire se recomanda a fi efectuata cat mai des, pentru a preveni infectarea directa prin ranile provocate), si indepartarea stratului de pietris de la baza plantelor, repetarea tratamentului cu un fungicid cupric (de data aceasta puteti avea in vedere fungicidul Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, conform instructiunilor de pe eticheta), respectiv continuarea administrarii ingrasamantului Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru.
          In plus, la un interval de 10-14 zile de la tratamentul cupric efectuat, frunzele ramase pe arbusti pot fi pulverizate cu un ingrasamant foliar ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, conform instructiunilor din descrierea produsului.
          Avand in vedere starea actuala a laurociresilor si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor.

          # 161021
          0 urează frunze verzi
          • Camelia
            21 aprilie 2023

            Pentru a ma asigura ca proceda
            corect va rog sa confirmati daca produsul recomandat Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza se foloseste in concentratir de 50 g/ 10 l apa iar tratamentul se repeta dupa 3 zile?
            Dupa efectuarea tratamentului cand putem fertiliza cu Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna?
            Multumesc anticipat!

            # 161069
            0 urează frunze verzi
    • Camelia
      13 iulie 2023

      Buna ziua.
      Incep prin a va multumi pentru ajutorul acordat pana acum. A functionat insa acum ne confruntam cu alte probleme pentru care revin cu speranta ca ne veti ajuta cu alte sfaturi utile.
      Zilele acestea am observat ca pe spatele frunzelor se observa un aspect albicios dar si o infestatie. Fiind vorba de 2 tipuri diferite de afectiuni ce solutie ne puteti recomanda?
      Intradevar in ultimele zile au fost ploi abundente, conditiile sunt constante, pana zilele trecute le mergea bine.
      Va multumesc anticipat!

      # 176663
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        14 iulie 2023

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa atasati fotografii clare, focalizate pe simptomele observate, realizate atunci cand conditiile de mediu permit acest lucru. De asemenea, va rugam sa descrieti simptomele/formatiunile/depunetile identificate (ex. daca apar pe toate frunzele sau numai pe cateva, daca pot fi indepartate cu usurinta sau nu).

        # 176738
        0 urează frunze verzi
        • Camelia
          14 iulie 2023

          Buna ziua,

          Simptomele sunt incretirea frunzelor in zonele afectate, frunzele nu sunt mature. Formatiunile sunt localizate sub frunza si nu pot fi indepratate cu usurinta, sunt atat sub forma unei depuneri albiciose cat si sub forma unor afide

          # 176765
          1 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            14 iulie 2023

            Plantele par a fi afectate de fainare, dar prezinta si atac de afide. Astfel, este indicat sa eliminati partile puternic afectate, apoi sa efectuati un tratament cu un fungicid precum Topas 100 EC, 3 ml, in doza de 5 ml/10 L apa, iar la 5-7 zile, puteti efectua un tratament cu un insecticid precum Deltasap 2.5 EC, 5 ml, in doza de 5 ml/10 L apa. Pentru a spori eficacitatea insecticidului, este indicat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L de apa cu insecticid.
            In cazul in care simptomele persista, puteti avea in vedere repetarea tratamentului necesar, cu respectarea unui interval de 7-10 zile intre tratamente (cu fungicid in cazul fainarii, respectiv cu insecticid in cazul prezentei afidelor).
            Pentru stimularea depasirii perioadei de stres suferite in urma atacului agentilor fitopatogeni, dar si datorita conditiilor climatice neprielnice din perioada aceasta (temperaturi foarte ridicate, ploaie si vant puternic), se recomanda fertilizarea adecvata a laurociresilor, cu ingrasaminte cu efect de revitalizare a plantelor (ex. AMN Nordalge, 500 ml sau AMN Verde, 500 ml prin udare la radacina si Vital NT, 250 ml prin pulverizare foliara (sau cele pe care le detineti deja, daca este cazul).

            # 176821
            0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Laurocires

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi