Prun cu arsuri pe frunze

Vezi 13 fire de răspunsuri
 • Autor
  Mesaje
 • 13 Răspunsuri
  • #15143 Răspunde
   Negulescu

   Buna ziua, Va rog sa ma ajutati spunandu-mi ce boala au prunii soiul d’agen. Livada se afla in sudul judetului Arges, am facut stropiri cu sulfat de cupru, ulei horticol, dithane+insecticid, bravo+insecticid, topsin+insecticid, bravo+topsin+insecticid, teldor+dithane, teldor+dithane. Zadarnic..Mentionez ca pomii n-au suferit de lipsa apei. Atasez 18 fotografii. Multumesc anticipat!

  • #15160 Răspunde
   Tom Botanistul

   Am atasat aici restul de poze

  • #15165 Răspunde
   Tom Botanistul

   Pomii dumneavoastra nu prezinta simptome de boala. Sunt si alti pomi care prezinta simptome asemanatoare? Cat de des ati administrat apa? La efectuarea tratamentelor ati respectat dozele recomandate?

  • #15187 Răspunde
   Negulescu

   Defoliere pe Carpatin, Stanley, Ana Spath. O data pe saptamana. Am respectat dozele recomandate de fungicide si insecticide.
   Am observat ca defolierea nu incepe pe intreg pomul sau pe toti pomii ci se propaga treptat plecand de la o ramura a unui pom. Am D’agen cu defoliere minima, inca.
   Atasez poze.

   Multumesc!

  • #15192 Răspunde
   Negulescu

   poze

  • #15197 Răspunde
   Negulescu

   poze2

   Attachments:
  • #15200 Răspunde
   Negulescu

   Mentionez ca defolierea apare pe o creanga a unui pom, apoi se intinde in intreg pomul, si mai apoi in pomii vecini. Totusi, am inca pomi D’agen cu defoliere minima, vecini celor puternic afectati. Defoliere am si in Carpatin, Stanley, Ana Spath, cires, mar. Am obvervat ca prima cadere a frunzelor apare la visin la sfarsit de iunie, pe pomi netratati, nealtoiti, aparuti spontan. Frunzele se ingalbenesc si cad. An de an ma confrunt aceeasi problema, mai mult sau mai putin pregnanta. Multa vreme am crezut ca este rugina prunului; nu stiu ce sa mai cred…In anii caldurosi, cum este si acesta, am cele mai mari probleme.

   Multumesc!

  • #15221 Răspunde
   Tom Botanistul

   Pomii nu prezinta simptomele prezentei unei boli sau a unui daunator, Se pot observa in cateva poze, pe cateva frunze, prezenta unor acarieni si cateva pete de ciuruire micotica insa atacurile sunt destul de mici si nu ar putea determina defolierea in acest fel. Simptomele conduc mai degraba catre o problema de sol, posibil exces de umiditate. Apa freatica este de mica adancime? Acest tip de uscare se poate observa la mai multe specii in cazul excesului de umiditate de la nivelul radacinilor. Mai mult, spuneti ca aveti aceasta problema la mai multe specii care au boli si daunatori diferiti, deci concluziile conduc catre o problema legata de factorii de mediu. Verificati adancimea apei freatice din zona. Asteptam raspunsul dumneavoastra.

  • #15229 Răspunde
   Negulescu

   Ultima ploaie ce-a cazut in zona si a contat pentru agricultura a fost in 3 iulie, 80 l/mp. La primele semne de seceta puternica, rasucire, uscare si cadere a frunzelor, acum aproximativ 3 saptamani, am inceput sa-i ud cu norme, estimez eu, de 25-30 l/mp saptamanal, intr-o singura udare. Niciodata apa nu a baltit in timpul udarii si nici chiar in anii cei mai ploiosi nu se intampla asa ceva. Estimez ca panza freatica este undeva la 2-2.5-3m, plantatia fiind pe valea unui parau, nu departe de acesta, la o diferenta de nivel de 2-3 m. Va pot spune ca porumbul situat pe aceeasi vale, vecin livezii, s-a uscat de seceta si caldura in numai o saptamana; l-am lasat verde si l-am gasit cazut.

  • #15233 Răspunde
   Tom Botanistul

   Asa cum am mentionat, simptomele conduc catre un factor de mediu care nu se afla in parametri optimi pomilor. Este posibil ca seceta sa fi afectat pomii inainte ca dumneavoastra sa incepeti administrarea apei (totusi, pomii ar fi trebuit sa-si revina dupa inceperea udarilor). Panza freatica la adancimea mentionata nu ar reprezenta o problema. Incercati sa observati alti factori care ar putea conduce la uscarea pomilor, avand in vedere ca aveti acces la acestia. Simptomele sunt anormale, tinand cont de tratamentele efectuate si de conditiile pe care le mentionati.

  • #15245 Răspunde
   Negulescu

   Ce-ar trebui sa urmaresc si sa observ? Si mai ales, ce pot sa fac?

  • #15280 Răspunde
   Tom Botanistul

   Avand in vedere ca nu suntem la fata locului, este dificil sau imposibil sa ne dam seama exact ce cauzeaza uscarea pomilor. Asa cum am mentionat, avand in vedere ca sunt mai multe specii afectate iar simptomele nu sunt specifice unei boli, singura optiune ramasa este ca un factor de mediu (sau mai multi) sa fie nefavorabil. Incercati ca cereti ajutorul unui specialist care se poate deplasa la fata locului si care sa poata analiza influenta factorilor de mediu asupra pomilor.

  • #40306 Răspunde
   Amalia

   Am un Liquidamber plantat in mai anul acesta.
   Cred ca are o boala, as avea nevoie de sfaturi.
   A primit Razormin tratamente *2 in primele trei luni si stropiri cu Nissorun-Decis in vara. De apeox doua luni nu am mai stropit cu nimic. Udarea se face prin aspersie automata de la gazon.

  • #40424 Răspunde
   Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

   Buna ziua, In acest caz, puteti efectua un tratament cu fungicid cu un spectru larg de actiune precum Amistar (Amistar, 10 ml), in doza de 10ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. La 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se poate aplica un ingrasamant foliar precum Biplantol Vital (Biplantol Vital NT, 250 ml). Se dilueaza 20 ml Biplantol Vital NT in 1 litru apa pentru aplicare foliara (pulverizare pe frunze).
   De asemenea, in primavara, se poate avea in vedere si administrarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum AMN Arbori (AMN Arbori, 500 ml), aplicat prin udare in doza de 50 ml/ 10 l apa.

Vezi 13 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">