Vezi 5 fire de răspunsuri
    • S.D.
      14 aprilie 2020
      0 urează frunze verzi

      Probleme pui de molid / brad

      Buna ziua,

      Puii de molid / brad din imagini au fost adusi de-a lungul timpului din zone montane (au intre 3 si 10 ani).
      Au fost plantati in gradina, in zona de campie, dar nu la distante foarte mari unul de altul si ulterior, odata ce au mai crescut, incepusera sa se inghesuie unul in altul si a trebuit sa ii mut.

      Avand in vedere ca toamna viitoare sau in primavara anului 2021 doresc sa ii mut si sa ii plantez definitv intr-o alta curte, i-am transplantat momentan in niste vase din plastic, cele care se va in poze.

      Toamna trecuta, la sfarsitul lunii octombrie – inceputul lunii noiembrie, am efectuat aceasta operatiune de transplantare.
      Am fost convins ca s-au prins, chiar daca unii dintre ei nu au fost transplantati cu un balot prea mare de pamant, acesta scuturandu-se de pe radacini cand i-am scos. Au fost insa mutati cu rapiditate in noile vase si radacinile acoperite imediat cu pamant, acelasi din zona curtii in care se aflau inainte.

      In ultimele saptamani am observat insa ca la unii dintre pomisori ramurile si pinii s-au innegrit (pare ceva ca rasina) – poza a, la altii s-au schimbat culorile spinilor din varful crengutelor in verde mai deschis, in timp ce in zona centrala inca sunt verde inchis – poza b, iar la altii unele dintre crengute au ramas fara spini, avand doar cativa, in varful crengutei – poza c.

      Ce as putea sa fac?
      Va puteti face o idee despre ce ar putea avea? Este posibil sa fi fost si atacati de un daunator?

      Ideea este ca noi ne-am panicat si in ultimele 2-3 saptamani i-am udat destul de mult, crezand ca poate asta ii va ajuta. Pamantul din vase a fost uneori aproape mocirlos…
      Acum am citit pe botanistii.ro faptul ca apa din abundenta le face de fapt rau…

      Ma puteti ajuta cu niste stafuri despre cum anume ar trebui sa procedez ca sa-si revina?

      Din poza d puteti vedea cum arata varfurile unora dintre ei. Credeti ca o sa continue cresterea, pentru ca eu sincer nunt sigur ca acei muguri sunt inca verzi si ca se vor dezvolta in continuare…
      In acest moment, inaltimile lor variaza intre 80 si 170 cm.

      Multumesc mult pentru ajutor!

      # 61313

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 aprilie 2020

      Buna ziua, coniferele au nevoie de spatiu suficient pentru o buna dezvoltare a sistemului radicular si implicit a intregii plante. Cel mai probail, plantele au suferit un stres fiziologic in urma transplantarii. Este foarte important si modul in care s-a realizat aceasta operatiune. Daca radacinile au fost fasonate sever in timpul transplantarii, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, plantele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident.
      De asemenea, coniferele sunt sensibile la udarea in exces, precum si la stagnarea apei in zona radacinii, ceea ce poate afecta sistemul radicular si implicit intreaga planta. 
      In situatia actuala, este indicat sa lasati substratul sa se usuce. Se poate administra un stimulator de inradacinare, care sa ajute plantele sa treaca peste perioada de stres, precum Razormin sau AMN BonaVita, 500 ml, in doza 30 ml/ 10 l apa. De asemenea, este important sa acordati atentie modului in care realizati udarea, precum si conditiilor de ingrijire oferite pana in momentul plantarii acestora in sol, unde pot avea o dezvoltare corespunzatoare. 

      # 61318
      0 urează frunze verzi
    • S.D.
      15 aprilie 2020

      Multumesc.
      Deci, in acest moment, in afara de Razormin sau AMN BonaVita, 500 ml sa nu mai intervin cu nimic?
      Innegrirea aceea, care se observa in poza 1, are in opinia dvs. aceeasi cauza, si anume stresul fiziologic suferit de plante in urma transplantarii?

      PS. Razormin-ul in ce mod sa il aplic, stropesc pamantul de la baza pomilor, crengutele acestora, sau ambele?
      Se repeta operatiunea dupa un anumit interval de timp?
      Multumsc frumos.

      # 61319
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 aprilie 2020

      Buna ziua, pentru moment este indicat sa aplicati doar Razormin sau AMN BonaVita, 500 ml pentru a ajuta plantele sa isi revina. Razormin se aplica prin udare la radacina, iar tratamentul se poate repeta la 10-14 zile. Simptomele de innegrire a ramurilor coniferelor pot aparea in urma contactului cu urina animalelor, care provoaca arderea foliajului sau in urma altor conditii de stres, precum cele din situatia actuala. De aceea, in cazul in care aveti animale de companie, se recomanda limitarea accesului acestora in zona plantelor. De asemenea, este important sa observati cum evolueaza starea plantelor. Daca este cazul, la 7-10 zile dupa tratamentele cu Razormin, se pot efectua unul-doua tratamente la interval de 5-7 zile intre ele cu un fungicid precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, aplicat prin pulverizare foliara in doza de 50 g/10 L apa. Foarte important este sa oferiti plantelor conditiile de mediu, precum si cele de ingrijire necesare pentru o dezvoltare corespunzatoare.

      # 61320
      0 urează frunze verzi
    • S.D.
      23 aprilie 2020

      Buna ziua,
      Am aplicat Razormin acum o saptamana, ssa cum m-ati sfatuit.
      Azi, verificand mai atent crengutele unuia dintre pomisori am observat acesti daunatori care se vad in imagine.
      Cred ca ei sunt cauza crengutelor innegrite, pentru ca animale care sa fi urinat in ghiveci nu avem.
      Imi puteti spune ce anume sunt acestea?

      Am fungicide precum Funguran, Dithane, zeama bordeleza.
      Ce anume ar trebui sa aplic si in ce cantitate?

      Multumesc mult!

      # 61321
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 aprilie 2020

      Buna ziua, in acest caz, pentru combaterea daunatorilor, este indicat sa aplicati un insecticid. Se recomanda sa eliminati ce este afectat (innegrit sau uscat), apoi sa efectuati tratamente cu insecticide precum Fastac Active (Fastac Active, 5 ml), in doza 5 ml/ 10 l apa sau Novadim Progress (Novadim Progress, 20 ml), in doza 10 ml/ 10 l apa. Se recomanda efectuarea a doua-trei tratamente la interval de 5-7 zile, precum si alternarea poduselor. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta.
      La 7-10 zile dupa efectuarea tratamentelor, se poate avea in vedere si administrarea unui ingrasamant foliar, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa, care contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului. Este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la doua-trei saptamani.

      # 61324
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi