Vezi 6 fire de răspunsuri
    • Gabi Mihai
      16 iunie 2017
      0 urează frunze verzi

      Pomi tineri atacati de focul bacterian

      Ce tratament trebuie facut?

      # 77714

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 iunie 2017

      Pomii din imagini au fost atacati de focul bacterian. Stadiul este destul de avansat, deoarece apare si pe tulpina.
      Se vor indeparta toate frunzele uscate si se vor distruge, apoi se vor efectua tratamente cu fungicide pe baza de cupru cum ar fi Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g),50 grame diluate in 10 l de apa, Champ (Champ 77 WG, 30 g), 30 grame diluate in 10 l de apa, sau Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g), 30 grame diluate in 8 l de apa.
      Este necesar sa efectuati un plan minim de tratamente pe an, pentru a evita instalarea acestor boli.

      # 77716
      0 urează frunze verzi
    • Ioan
      18 iulie 2017

      Buna ziua, va trimit cateva poze cu un par,nu stiu ce este rapan sau focul bacterian.
      Va mulțumesc.

      # 77717
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        20 iulie 2017

        Parul din imagini este atacat de focul bacterian. Lastarii ca cei din imagini, grav atacati, se vor inlatura. Instrumentele folosite se dezinfecteaza inainte si dupa operatiune. Apoi se efectueaza tratamente cu fungicide cum ar fi Champ (Champ 77 WG, 30 g), 30 grame diluate in 10 l de apa, sau Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g), 30 grame diluate in 8 l de apa.

        # 77721
        0 urează frunze verzi
    • Irina selaru
      20 iunie 2018

      Revin cu poze ka mesajul trimis
      Offline Message left on 19 Jun 2018, 03:16 PM (GMT+0)

      Buna ziua. Mereu am nevoie de un ajutor de la Dvs. Acum e vorba de un par conference de vreo 3 ani care a crescut frumos, a fructificat bine anul asta prima oară. Brusc, acum, in Iunie, i s-au înnegrit complet cam o treime din frunze fără sa cada. Fructele par in regula. Nu seamănă cu nici o boala descrisă de Dvs. Ramurile par Ok. Am si niște poze pe care le pot trimite. Trebuie spus ca am stropit ca la carte si am si fertilizat foliar o data si am pus si Ingrasamant natural in toamna si acum NPK 15 15 15. Parul de lângă el e bine. Ce are? Cu ce sa dau sa îl scap pe asta si ss ii feresc pe alți diverși pomi din livada? Multumesc

      # 77722
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iunie 2018

      Este putin neobisnuit, pentru ca focul bacterian se instaleaza din varful lastarilor, iar in imagini varfurile de crestere se dezvolta in continuare. Verificati cu atentie si radacinile parului, deoarece exista sanse sa fie daunatori prezenti in sol. Sapati in jurul radacinilor. Fructele inca se dezvolta in ramurile afectate ori au stagnat din crestere? Sunt mai mici decat celelalte?

      # 77725
      0 urează frunze verzi
    • Marius V
      30 iulie 2018

      Buna ziua,

      Din pozele de mai jos, parul pare atacat tot de foc bacterian? Este tanar, plantat anul acesta, soiul favorita lui Clapp.

      Sa il tratez? Sau puteti recomanda un soi mai rezistent?

      Va multumesc

      https://photos.app.goo.gl/reg8viay5L1YyYFj8

      # 77726
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 iulie 2018

      Buna ziua, da, poate fi foc bacterian. Eliminati si distrugeti lastarii atacati, 30-60 cm sub zona afectata. Dezinfectati cu alcool instrumentele de taiere. Lastarii atacati taiati se vor distruge prin ardere. Dupa indepartarea lastarilor bolnavi, imediat, se recomanda tratamente cu fungicide cum ar fi Champ (Champ 77 WG, 30 g), 30 grame dizolvate in 10 l de apa, sau Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g), 30 grame dizolvate in 8 l de apa. Repetati tratamentul dupa precipitatii, sau imediat dupa caderea grindinei, la 4-5 zile dupa tratamentul precedent. Din pacate, soiurile de par, alaturi de mar si gutui, sunt amenintate in fiecare an de aceasta boala, de aceea preventia ei este foarte importanta. Momentele optime pentru aplicarea tratamentelor preventive le gasiti aici: Par – Program de tratamente. Temperaturile mari din perioada infloritului, furtunile, vantul, ploile din perioada de crestere, fertilizarea in exces cu azot, irigarea in exces sunt factori care favorizeaza aparitia bolii. In ceea ce priveste taierile de formare si rodire, aveti grija sa taiati pe timp uscat, incepand cu plantele sanatoase. Evitati taierile excesive de iarna care stimuleaza cresteri vegetative in sezonul urmator. Taierile de vara, realizati-le tarziu, cand mugurele terminal a aparut si cand prognoza meteo anunta 2-3 zile consecutive insorite, uscate.

      # 77728
      0 urează frunze verzi
Vezi 6 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Par

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi