Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Moldovean Georgeta
   22 august 2023
   2 urează frunze verzi

   Plumeria, pete maronii pe frunze si formatiuni rotunde

   Bună ziua, ám două plumerii și frunzele sunt pătate maroniu, iar pe spate au apărut niște bobite prelate, tari, care la spargere sunt lipicioase. Astăzi am văzut un păianjen alb, de altfel foarte frumos, de aproximativ 3 milimetri. Atașez fotografii. Va rog sa ma ajutați sa scap plantele, îmi sunt foarte dragi. Mulțumesc mult!

   # 182234

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   23 august 2023

   Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa mentionati de cand detineti plantele, sa descrieti cat mai in detaliu aspectul petelor si al formatiunilor identificate (culoare, daca se pot indeparta cu usurinta de pe frunze cu o laveta umezita, daca la strivire degaja o substanta sangerie, daca ati observat si prezenta furnicilor pe planta, etc.). In plus, va rugam sa descrieti conditiile de mediu (temperaturi, vant, lumina, precipitatii daca este cazul) din zona respectiva, sa mentionati daca ati efectuat transplantari, la ce intervale de timp, prin ce metoda si cu ce cantitate de apa efectuati de regula udarea, sursa apei utilizate la udare, daca ati administrat ingrasaminte, daca ati efectuat tratamente fitosanitare, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

   # 182429
   0 urează frunze verzi
   • Moldovean Georgeta
    23 august 2023

    Bună ziua. Mulțumesc, în primul rând! Plantele le am de trei ani, cumpărate online(cadou). La planta afectată de pete, i-am găsit un vierme în pământ, alb și gras🙄, precum și niște viermișori lungi cu multe picioare. Am schimbat pământul în primăvară, viermii au dispărut. Iarna le țin lângă fereastră la o temperatura de 15-18grade.Acum sunt afară, au soare de la 10 până seara, le ud zilnic nu cu multă apă, consider că dacă e foarte cald, au nevoie zilnic să le pun apă! O să atașez niște poze cu frunzele. Pe dosul lor am găsit niște formațiuni aproximativ rotunde, tari, de culoarea perlei, par sidefate, le desprind destul de greu, cu unghia, au substanță lipicioasa în interior. Petele sunt pe toată suprafața frunzei și de-a lungul nervurilor, roșiatice, unele frunze deja se îngălbenesc. Acum am mai găsit câteva formațiuni care însă sunt foarte tari și uscate. Le-am stropit cu Ikebana, acțiune tripla. În prima imagine se vede și formațiunea albă de pe frunză, în partea dreaptă. Mulțumesc mult!

    # 182463
    1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     24 august 2023

     Buna ziua. Petele rosiatice se aseamana cu cele specifice unor boli fungice (posibil patari, antracnoza, insa o identificare exacta a afectiunii necesita efectarea unei analize de laborator). Astfel, in primul rand se recomanda eliminarea frunzelor care prezinta pete, iar mai apoi efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid precum Zoxis 250 SC, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara, la interval de 7-10 zile intre cele doua tratamente, daca este cazul. Este recomandat sa efectuati tratamentele dimineata devreme, atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. Totodata, este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
     Pentru revitalizarea plantei si stimularea cresterii viguroase puteti avea in vedere fertilizarea plumeriei cu ingrasamintele specifice, precum AMN Verde, 500 ml sau Vital NT, 250 ml (odata cu udarea plantei), respectiv Terra-Sorb Foliar, 250 ml (prin pulverizare foliara pe frunzele ramase, daca este cazul), conform recomandarilor din descrierea produselor.
     In ceea ce priveste formatiunile rotunde, acestea se aseamana cu edemul (oedema), ce apare in urma unui stres cauzat de diversi factori abiotici (udarea excesiva, drenajul slab, umiditatea neadecvata a aerului). Asigurati-va ca orificiile de drenaj ale ghiveciului nu sunt obturate si ca substratul este uscat la suprafata inainte de udare. Pentru mai multe sfaturi referitoare la ingrijirea acestor specii, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plumeria, informatii si sfaturi de ingrijire. In continuare, este indicat sa monitorizati evolutia plumeriilor o perioada. In cazul in care apar si alte simptome (eventual in primavara), va asteptam mesajul insotit de fotografii.

     # 182569
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Gazon - peluze
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Yucca
Dieffenbachia
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Citrice
aloe-sfaturi-ingrijire
Aloe
Plumeria
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Cires
Suculente
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
castraveti-cultivare-ingrijire
Castraveti
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
Pachira
Visin
photinia-sfaturi-ingrijire
Photinia

Discuție nouă despre

Despre Plumeria
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 15 discuții despre Plumeria

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi