Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Mihai
      19 august 2021
      2 urează frunze verzi

      Platan – leziuni pe trunchi

      Platanul prezinta 2 astfel de leziuni pe trunchi. este vorba de vreun vierme? ce ar trebui facut?

      platanul a fost plantat acum 2 ani, anul trecut gradinarul a aplicat un tratament „coctail” antifungic si insecticid la toata gradina (paduchi lanosi, paianjeni, fungice). anul acesta am aplicat Fizimite si apoi Mavrik impotriva paduchilor lanosi, plus zeama borzeleza cand am observat aceste leziuni. am mai avut un cuib de omizi, pe care insa l-am eliminat repede, inainte sa se raspandeasca, si se mai observa destul de multe viespi.
      Multumesc,

      # 103916

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 august 2021

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne mentionati daca ati observat prezenta vreunui daunator pe planta sau a orificiilor (verificati cu atentie). De asemenea, va rugam sa atasati fotografii si cu cealalta leziune.

      # 104000
      0 urează frunze verzi
    • Mihai
      7 ianuarie 2022

      Buna seara,
      In leziunea anterioara pana la urma gradinarul a gasit un fel de vierme. insa acum platanul a inceput sa isi schimbe coaja si a dezvelit mai multe locuri afectate, cu leziuni de diferite dimensiuni, cea mai mare afectand inclusiv scoarta pe partea opusa (in gaura efectiva a intrat o sarma de vreo 10cm). Aici insa nu s-a mai gasit niciun vierme, dar sarma a scos un fel de material putrezit din interior. Alte leziuni mai mici par sa porneasca cumva ca niste umflaturi ale crengii insotite apoi de craparea scoartei. Am gasit leziuni similare si la un paltin multi-tulpinar, cam pe toate tijele copacului. Pot fi salvati? Exista vreun risc sa mai afecteze si alti copaci? Gradinarul a aplicat azi https://alcedo.ro/produse/n-oil/. Multumesc,

      # 114841
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 ianuarie 2022

      Buna ziua, principalul factor ce a condus la starea actuala a platanului este atacul daunatorului cicada gheboasa, in urma caruia s-a instalat ciuperca Nectria, aceasta duce la aparitia cancerului deschis. De regula in aceasta situatie se recomanda curatarea apoi dezinfectarea ranilor cu o solutie formulata astfel, Un pliculet de Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, inchideti rana cu o solutie speciala de cicatrizare precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g sau Arbosan Rasina Bio, 350 g. Avand in vedere starea actuala a platanului si gradul de intensitate al atacului sansele ca acesta sa isi revina sunt mici.

      # 114860
      0 urează frunze verzi
    • Mihai
      7 ianuarie 2022

      Multumesc pentru raspuns. Vara trecuta am avut o invazie de cicada melifera si plosnita cerealelor, nu am observat cicada gheboasa. Banuiesc ca nu schimba nimic din recomandarea dvs, nu?
      Imi puteti recomanda si ceea ce va trebui sa fac ca si tratament de prevenire anul urmator? In afara de platan si paltinul multitulpinar au fost atacate si tufe de zmeur si mur, drept pentru care as dori ca macar pentru acestea sa folosesc solutii pe cat posibil bio.
      Multumesc,

      # 114894
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 ianuarie 2022

      Buna ziua, fie ca va confruntati cu cicada melifera sau gheboasa tratamentul este acelasi. Se recomanda anul acesta sa efectuati tratamente cu produsul Fizimite, 1 litru , avand un spectru larg de daunatori si culturi.

      # 114898
      0 urează frunze verzi
      • Mihai
        10 noiembrie 2022

        Revin cu noi semnale de la acelasi platan, care a continuat sa crească in ciuda leziunilor anterioare. Anul acesta au apărut niste leziuni in lungul trunchiului. Atat cicada melifera cat si plosnita cerealelor au fost prezente, dar in mult mai mica masura, in urma tratamentelor. E nevoie de curățarea acestor leziuni cu altceva decat zeama borzeleza?

        # 146455
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          10 noiembrie 2022

          Buna ziua. Puteti avea in vedere curatarea scoartei uscate, cu o unealta ascutita si dezinfectata in prealabil si aplicarea unei solutii pe baza de cupru (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g). Un pliculet de zeama bordeleza (50 g) se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, se poate aplica o solutie pentru cicatrizare precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g , pe toate ranile existente pe tulpini si ramuri. In plus, pentru a proteja trunchiul de aparitia unor viitoare crapaturi (ce apar in urma actiunii unor conditii de mediu), puteti avea in vedere utilizarea unor solutii precum: Protekt Bio Plantella, 1.5 kg sau Pasta Alba Protectie Pomi Weißanstrich, 1.5 kg, aplicarea se realizeaza conform indicatiilor de pe eticheta produselor. Totodata, acestea protejeaza scoarta de inghet si de temperaturile ridicate, cresc elasticitatea scoartei si previn iernarea daunatorilor.

          # 146499
          0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

platan-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Platan

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi