Vezi 3 fire de răspunsuri
  3 Răspunsuri
  • Morjan Iuliana
   18 mai 2020

   platan cu frunze mici – se usuca

   Buna ziua. Am plantat acest platan in toamna si parea sa ii mearga bine. De vreo saptamana frunzele au inceput sa se ingalbeneasca. A fost plantat in acelasi timp cu cel care se vede putin mai in spate. Il tot ud dar nu da semne sa se modifice ceva. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina
   18 mai 2020

   Buna ziua, este foarte important modul in care se prezinta radacina. Este indicat ca sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces este vizibil, mai ales odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice.
   Inainte de a administra ceva, este recomandat sa verificati cum se prezinta acesta. Daca platanul este inca viu se poate verifica prin zgarierea usoara cu unghia a unei ramuri tinere. Daca tesutul de sub scoarta este umed si verde, atunci arborele este inca viu. Verificati in mai multe locuri daca gasiti tesut brunificat. Ramurile viabile sunt elastice la indoire, pe cand cele moarte, uscate se rup usor. Apoi, pentru a-l ajuta, se recomanda sa afanati putin solul si sa aplicati un stimulator precum Razormin (Razormin, 250 ml), prin udare la radacina, se dilueaza 30 ml/10 l apa. Aplicarea este indicata sa se realizeze si in cazul platanului pe care il mai aveti. Se recomanda 2-3 tratamente, la interval de 10-14 zile.

  • Catalin Matei
   11 iunie 2020

   Buna ziua,

   În primăvara aceasta am plantat un platan. Totul a decurs frumos, a inverzit, a facut flori… L-am udat regulat. La începutul lui iunie am observat cateva frunze îngălbenite care se usucă. Am atasat o fotografie. Frunzele ofilite se înmulțesc. În perioada aceasta au fost cateva ploi scurte cu cateva picaturi si atmosfera inabusitoare…ma gandesc ca nu i-au făcut bine.
   Puteti sa imi spuneti din poza atașată daca are vreo boala si ce anume as putea sa fac?

   Multumesc foarte mult!

  • Tom Botanistul, ajutor in gradina
   11 iunie 2020

   Buna ziua, din fotografia atasata, nu se poate observa exact cat de multe frunze sunt afectate, este posibil insa ca simptomele prezente sa fie influentate si de conditiile meteo precizate. Este indicat sa eliminati pe cat posibil frunzele afectate, iar, preventiv, este recomandat sa aplicati un fungicid ce contine atat cupru, mancozeb, dar si o componenta sistemica, precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g). Se dizolva 25 g /10 L apa, iar solutia se pulverizeaza pe frunze. La aproximativ 10-12 zile dupa incheierea tratamentului, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar cu efect de regenerare si intarire a plantelor, precum Biplantol Vital (Biplantol Vital NT, 250 ml), aplicat prin pulverizare pe frunze in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile se pot repeta la aproximativ doua-trei saptamani.

Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?

Adaugă răspunsul tău:

Informația ta:


Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.
Adaugă fișier