Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Mihai
      7 iulie 2020
      0 urează frunze verzi

      plantele si legumele din balcon au inceput sa se usuce

      Buna ziua,
      Am pe balcon mai multe plante (iedera, trandafiri, clematida, vinetica parfumata) si cateva legume (rosii, rosii cherry, patrunjel cret). De ceva timp toate plantele mele au inceput sa se usuce incepand de la baza in sus. Am observat ca multe dintre ele sunt pline de musculite negre si as dori sa stiu cu ce le pot indeparta. In afara de aceste musculite am observat pe spatele frunzelor de la rosii alte insecte mici albe care au decolorat frunza. Nu stiu cu ce pot sa scap nici de acestea.Trandafirii au inceput sa inboboceasca apoi bobocii s-au uscat si plantele au inceput sa se usuce de la baza in sus. Am observat ca iedera a patit exact ce a patit si anul trecut dupa jumatatea verii, adica frunzele incep sa se pateze si sa se usuce. Adaug si foto. As dori sa stiu ce este de facut si care este motivul pentru care toate plantele incep sa se usuce. Multumesc.

      # 72469

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iulie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne oferiti cateva detalii despre conditiile de ingrijire a plantelor si sa atasati mai multe fotografii cu toate plantele afectate. Unde sunt amplasate (lumina/umbra)? Cat de des le udati? Ati aplicat pana acum tratamente/ingrasamant? Cand au aparut, mai exact, simptomele?

      # 72474
      0 urează frunze verzi
    • mihai
      7 iulie 2020

      Plantele sunt amplasate la marginea balconului. Pe timpul zilei pana la ora 15 au umbra iar dupa ora 15 au soare pana la apus. Le ud in general la 2-3 zile cu exceptia rosilor si clematidei pe care le ud zilnic sau cel tarziu la 2 zile. Am aplicat pana acum sare amara si rozormin pe rosii la radacina pana sa le dea florile. Pe restul plantelor am aplicat doar foarte rar. In afara acestea doua am mai diluat dithane impreuna cu topsin si le-am mai stropit frunzele din cand in cand exceptand rosiile, salata si patrunjelul pe care le-am stropit doar de doua ori. pe rosii, salata si patrunjel am aplicat sara amara + bionat plus de cateva ori prin stropirea frunzelor. Simpotomele au aparut in urma cu mai bine de o luna de zile. Nu la toate o data, ci treptat la fiecare dintre ele. Totusi iedera, trandafirii si clematis au avut aceste simptome si anul trecut. Dar de fiecare daca cand au aparut, le-am taiat de la baza(mai putin iedera) si apoi ele au crescut din nou fara nicio problema sau urma si apoi cand au fost gata sa infloreasca sa imboboceasca s-a intamplat acest lucru. Totusi anul acesta am plantat si vinetica parfumata, degetel si lavanda + o planta agatatoare pe care am luat-o de afara. Ghivece noi, pamant nou…aceasi problema.

      # 72475
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iulie 2020

      Buna ziua, simptomele pe care le prezinta plantele sunt cel mai probabil arsuri cauzate de un exces de saruri in plante, dat fiind tratamentele aplicate cu Sare Amara. In general, acest produs se administreaza de maxim 2 ori in decursul unui sezon de vegetatie, in conditii de temperaturi moderate. Momentan, puteti elimina frunzele/partile afectate, deoarece nu isi vor mai reveni, iar pentru a stimula regenerarea plantelor, puteti aplica foliar un fertilizant precum: Terra Sorb Foliar (Terra-Sorb Foliar, 100 ml), 25 ml/10 L apa. Se pot administra 2-3 tratamente la interval de 14 zile. Pe viitor, se recomanda fertilizarea rationala a plantelor cu ingrasaminte specifice, respectand sfaturile de aplicare recomandate.

      # 72480
      0 urează frunze verzi
    • mihai
      7 iulie 2020

      Multumec pentru raspuns. Totusi nu mi-ati spus cu ce ar trebui sa stropesc plantele sau ce este de facut pentru a scapa de musculitele negre din ghiveci si deasemenea cum scap de insecta alba de pe spatele frunzelor de rosii. Am atasat poze! Si inca o intrebare…cum sa folosesc dithane si topsin? Multumesc!

      # 72481
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iulie 2020

      Buna ziua, trebuie sa stiti ca musculitele respective se dezvolta in conditii de umiditate ridicata a solului. Pentru a le combate, ar trebui sa lasati pamantul din ghiveci sa se usuce intre udari, si sa aplicati 1-2 tratamente cu un insecticid precum Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ), 5 ml/10 L apa. De asemenea, acestea pot fi capturate cu ajutorul unei capcane pentru insecte, ca de exemplu Impact yellow (Impact – yellow adeziv insecte). Pentru a evita crearea unei umiditati excesive in substrat, se recomanda administrarea unor cantitati moderate de apa, la intervale mai lungi de timp, pentru a permite solului sa se usuce intre udari, iar transportul oxigenului la nivelul radacinilor sa se efectueze cu usurinta.
      Fungicidul Dithane se dizolva in doza de 20 g/10 L de apa, iar solutia se aplica prin pulverizare pe frunze, in plus, fungicidul Topsin se dizolva in doza de 10 g/10 L de apa si poate fi aplicat prin pulverizare foliara sau prin udare la radacina. Acestea sunt substante ce actioneaza impotriva bolilor plantelor, iar daca doriti, se pot aplica preventiv 2-3 tratamente, alternand produsele intre ele, la un interval de 10-14 zile.

      # 72484
      0 urează frunze verzi
    • mihai
      7 iulie 2020

      multumesc. si aceasta insecta de pe spatele frunzelor rosiilor cum o combat? insecta alba din poza atasata. Multumesc!

      # 72485
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 iulie 2020

      Este indicata aplicarea insecticidului cu spectru larg Mavrik, mentionat mai sus.

      # 72487
      0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

plante-ornamentale-interior-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Plante Ornamentale de interior

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi