- Acest subiect are 5 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 9 aprilie 2025 la 17:10 de
Tom Botanistul.
-
-
Ramona26 februarie 20256 urează frunze verzi
Plante Ornamentale de Interior, Paduchele lanos pe citric si pe maslin dupa achizitionare
Buna ziua! Am achizitionat acum 2 saptamani un Kumquat si un maslin pentru a le creste in apartament. Deoarece ghivecele in care le-am luat erau prea mici, am mutat ambele plante in 2 ghivece mai mari, pastrand pamantul original si adaugand pamant pentru citrice pentru Kumquat si pamant pentru plante mediteraneene pentru maslin.
Analizand mai bine plantele imediat dupa mutare am observat ca acestea au paduchi lanosi, atat adulti cat si pui. Pana la acest moment nu am folosit nicio solutie. Va rog sa ma ajutati cu pasii pe care ar trebui sa ii urmez pentru a scapa de acesti daunatori la ambele plante. Multumesc!Attachments:
- ‹›0
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE27 februarie 2025Buna ziua. Pentru combaterea paduchilor lanosi (Paduchele lanos la plantele de apartament - identificare si combatere), se recomanda efectuarea a doua tratamente fitosanitare, altenand un insecticid de contact si ingestie precum Deltagri, 5 ml (in doza de 3 ml/10 L apa), cu un insecticid sistemic precum Mospilan 20 SG, 3 g (in doza de 3 g/10 L apa), intervalul dintre cele doua tratamente fiind de 7 zile. Mai exact, primul tratament se efectueaza cu Deltagri si dupa 7 zile se aplica Mospilan, ambele prin pulverizare pe intreaga planta (Pulverizator manual Volpi TECH1). Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in ambele solutii de stropit un adjuvant precum Silwet Top, 3 ml, in doza de 1 ml/10 L apa cu insecticid.
Dupa ce mor, acesti daunatori pot ramane uneori pe tulpina si pe frunze, de aceea este recomandat sa ii indepartati cu ajutorul unui burete umed.
Ulterior, dupa 7-10 zile de la incheierea tratamentelor, pentru a sustine regenerarea plantelor dupa conditiile de stres suferite, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant precum Contra X, 500 ml, conform recomandarilor din descrierea produsului.
În plus, avand in vedere transplantarea recenta, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu efect de stimulare a dezoltarii sistemului radicular, precum AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta, independent de tratamentele foliare (oricand).
Mai multe informatii legate de acest subiect se regasesc si in articolele noastre: Citrici, informatii si sfaturi de ingrijire si Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire si Aclimatizarea plantelor de interior si Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali, respectiv Transplantarea plantelor decorative de interior. Schimbarea conditiilor de mediu al plantelor si transplantarea imediata a acestora provoaca adesea stres fiziologic ridicat, care se soldeaza uneori prin deprecierea usoara a plantelor. Este cunoscut faptul ca un ghiveci mai mare implica un volum mai mare de substrat, iar astfel uscarea acestuia in profunzime necesita o perioada mai indelungata de timp. De aceea, este important ca dupa transplantarea plantelor in ghivece mai mari, udarea sa fie efectuata cu mare atentie, numai atunci cand substratul este in mare parte uscat (in functie de cerintele speciei si conditiile existente). Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor si a bazei plantelor, caderea frunzelor si crearea unui dezechilibru plantei.
Evolutia plantelor pe viitor nu poate fi precizata.Articole recomandatePaduchele lanos la plantele de apartament - identificare si combatereIdentificare, tratamente pentru a combate paduchele lanos la plantele de apartament, cu insecticide omologate, combatere integrata, de la Botanistii.Citrici, informatii si sfaturi de ingrijireCitrici, informatii despre conditiile de mediu si lucrarile de ingrijire, inmultire, transplantare, fertilizare, de la Botanistii.Maslin, informatii si sfaturi de ingrijireMaslin, informatii despre conditiile de mediu si lucrarile de ingrijire, inmultire, transplantare, fertilizare, de la Botanistii.Aclimatizarea plantelor de interiorAclimatizarea plantelor de interior, metode, informatii despre ingrijire, solutii si produse de la Comunitatea BotanistiiAmplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientaliAmplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali, informatii si sfaturi, solutii si produse de la Comunitatea Botanistii.Transplantarea plantelor decorative de interiorInformatii despre plantele decorative de interior, plantele de apartament, perioada optima de transplantare, de la Botanistii.-
Ramona27 februarie 2025
Buna ziua, multumesc pentru raspuns!
Am fost ieri si am achizitionat urmatoarele produse de la magazinul botanistii: Mavrik 2F, Mospilan, Silwet Gold si Contra X. Imi puteti spune daca le pot folosi pe cele cumparate deja si daca pasii ar fi tot cei mentionati anterior de dumneavoastra sau este mai indicat sa cumpar Deltagri si Silwet top? Multumesc!Attachments:
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE27 februarie 2025In cazul acesta, puteti utiliza produsele achizitionate: primul tratament il puteti efectua cu Mavrik 2 F, 5 ml (in doza 5 ml/ 10 l apa), in amestec cu adjuvantul Silwet Gold, 10 ml (in doza de 1 ml/10 L solutie cu insecticid). Ulterior, dupa 7 zile, puteti efectua cel de-al doilea tratament, cu insecticidul Mospilan 20 SG, 3 g (in doza de 3 g/10 L apa), si acesta in amestec cu adjuvantul Silwet Gold, 10 ml (in doza de 1 ml/10 L solutie cu insecticid).
Ramona9 aprilie 2025Buna ziua,
Revin in urma postarii din februarie despre un Kumquat achizitionat la inceputul anului care a fost infestat cu paduchi lanosi. Am urmat schema de tratament de mai jos primita de la dumneavoastra in martie:
“ primul tratament il puteti efectua cu Mavrik 2 F, 5 ml (in doza 5 ml/ 10 l apa), in amestec cu adjuvantul Silwet Gold, 10 ml (in doza de 1 ml/10 L solutie cu insecticid). Ulterior, dupa 7 zile, puteti efectua cel de-al doilea tratament, cu insecticidul Mospilan 20 SG, 3 g (in doza de 3 g/10 Lapa), si acesta in amestec cu adjuvantul Silwet Gold, 10 ml (in doza de 1 ml/10 L ), iar dupa 10 zile dat cu ContraX.”
Am scapat de daunatori, kumquat-ul a avut o perioada in care a inflorit, insa de mai bine de o saptamana ii cad in fiecare zi aproape un faras de frunze si incep sa se usuce si din crengi (atasez si o poza de cum arata inainte sa ii cada frunzele). Ma puteti ajuta cu ce pasi as putea urma ca sa nu ramana fara frunze?
Planta este asezata in camera cu orientare pe sud in care sunt ~22-24 grade si are lumina aproape toata ziua. MultumescAttachments:
- ‹›0
-
Tom BotanistulSPECIALIST
Tom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE9 aprilie 2025Buna ziua. Conform informatiilor oferite, este posibil ca planta dumneavoastra sa traverseze o perioada de stres fiziologic sever, cel mai probabil cauzat de factori cumulativi precum tratamentele fitosanitare recente, schimbarile de mediu si eventuale dezechilibre in udare sau nutritie. Caderea masiva a frunzelor, urmata de uscarea treptata a ramurilor, reprezinta o reactie de aparare a plantei, care isi reduce volumul foliar pentru a limita pierderile de apa si energie.
Avand in vedere amplasarea si conditiile de mediu ale plantei, este recomandat sa analizati cu atentie frecventa udarilor si umiditatea substratului. Kumquat-ul, fiind un citric, prefera udari moderate, doar cand substratul este uscat in proportie de peste 70%. Udarea excesiva, mai ales intr-un ghiveci mare cu un volum mare de substrat, poate conduce la asfixierea radacinilor si implicit la caderea frunzelor si uscarea ramurilor. In acest context, se recomanda sa verificati starea radacinilor (daca este posibil fara a deranja planta prea tare) pentru a exclude prezenta putregaiului radicular.
In paralel, este indicata administrarea ingrasamantului AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta. Acest produs contribuie la refacerea sistemului radicular si la stimularea emiterii de noi frunze si lastari. Totodata, puteti relua aplicarea ingrasamantului Contra X, 500 ml, dar doar dupa stabilizarea plantei si semne clare de revenire (cresteri noi).
In cazul in care ramurile continua sa se usuce, va recomandam sa eliminati, cu un instrument de taiat dezinfectat (ex: Foarfeca Power Pruner), sectiunile complet uscate, taind pana la tesut sanatos. Taierea ajuta planta sa isi conserve energia si sa redirectioneze resursele catre zonele viabile.
Este important sa pastrati un regim de ingrijire echilibrat, fara tratamente suplimentare in aceasta perioada, oferindu-i plantei timp pentru a-si reveni. In functie de evolutie, reveniti cu noi detalii pentru a va putea ajuta cu sfaturi si recomandari specifice.AutorMesajeVezi 2 fire de răspunsuriA fost de ajutor această discuție?
1 persoană consideră această discuție ajutătoare
✖Ajută-ne să îmbunătățim această paginăNe pare rău că nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai. Spune-ne ce consideri că putem îmbunătăți.
Părerea ta ALTĂDATĂ
N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.Te ținem la curent
Te-am trecut pe listă!
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou? În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞Estimare livrare
Afișează puncteÎnapoi-
Violeta21 aprilie 20253 urează frunze verziPlante Ornamentale de interior, informatii despre ingrijireBună ziua Puteți sa mi spuneți ce a pățit floarea mea...vineri seara am udat o...și am fost plecata de sâmbătă pina azi...menționez ca avea lumina soarelui dar nu directa...intradevar am... mai multCitește
Sfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
TrimiteFrunze verziTom BotanistulSPECIALISTTom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTEȘtiai că?Gabriel15 aprilie 2025‹›0
1 urează frunze verziPlante Ornamentale de interior, strelitzia, bananier si dracaena in acelasi vasBuna ziua. Am plantat in același vas o strelitzia, un bananier si o dracena. Deocamdată cresc foarte bine, sunt viguroase si par ca se simt bine. Le-am plantat împreună de... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
TrimiteFrunze verziDorcioman Gabriela12 aprilie 20253 urează frunze verziPlante Ornamentale de interior, recuperare Dracaena si FicusAm udato o dată la 2 săptămâni și am lăsat-o într-o casă rece, rădăcinile nu par putrezite. Dar i-au căzut frunzele și s-au împuiat bezele așa ca le-am tăiat și... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
TrimiteFrunze verziAle27 martie 2025 -
Discuții pe teme similare
NOTĂ
BOTANIȘTII4,8Foarte greoi site-ul, nu se poate lua legatura telefonic cu nimeni , butonul de comunicare nu exista , parca ar fi un site fantoma .Cristi Msingurii care au putut evalua corect boli/daunatori de Coacaz pe baza descrierii in cuvinte & poze. ramane de vazut si daca produsele recomandate fac treaba pt care au fost recomandate.Marius MEste prima comanda pe care o efectuez la Botanistii. Dupa cum este structurat site-ul, cred ca si actiunile pentru livrare vor fi la acelasi nivel. Voi transmite o evaluare despre magazin imediat ce voi primi comanda. Deocamdata, multumesc.Vera SCu multă încredere!Preturi bune și corecte iar ptr. mine un mare avantaj că locuiesc în apropiere.Dumitru FAvand in vedere ca o comanda plasata la o ora noctura a putut fi finalizata atat de usor, precum si paleta de produse disponibila, cu siguranta ca voi recomanda Botanistii ?Daniel CLivrare prompta, site ok, gama diversa de produse, detalii la produse, si un blog cu informatii pretioase.Eminelia Odaca v-as recomanda ?? faptul ca eu sunt foarte,foarte multumit sincer va recomand cu o enorma placere ... sante-ti cei mai buni , va multumesc ptr tot si imi place enorm sa colaborez cu dumneavoastra .Constantin Samir BProfesionalismul si rapiditatea cu care mi-au fost comunicate informatii relevante vis a vis de problema mea. Nu scriu revuew-uri de obicei dar situl dvs chiat merita efortul. Felicitari! problema mea a fost solutionata de d-nul Tudor Nicusor, are 5 stele de la mine, i-as fi dat si mai multe daca sitemul permitea. Multumesc si cu siguranta daca va fi nevoie aici voi apela la ajutor.Iordan CCel mai complet site, unde afli nu doar ce boala are planta ta, dar si ce tratament trebuie sa ii aplici. Simplu si rapid, nici nu trebuie sa te pricepi la gradinarit, trebuie doar sa iti iubesti plantele suficient cat sa iti dai seama daca sufera. De restul se ocupa Botanistii :)Bogdan BPrimul produs l-am folosit anul trecut și am fost foarte mulțumit. În acest am le voi folosi pe amăndouă. Certific că efectul este cel așteptat și voi continua colaborarea cu voi.Dan IDescarcă aplicația Botaniștii
Susținem
Informații Companie
Copyright 2016-2025 PestControl Expert×LIVRARE GRATUITĂ cu contul tăuLoghează-te sau creează-ți un cont și profită de livrare gratuită nelimitată.Acum economisești la fiecare comandă.Livrare in 24 oreoriunde in RomaniaEchipă profesionistăde ingineri agronomiPortofoliu Completstoc propriu
-
-