Vezi 14 fire de răspunsuri
    • Oana
      31 august 2020
      1 urează frunze verzi

      Plante de apartament – daunatori

      Buna ziua,
      Va rog mult sa imi recomandati o solutie pentru tratarea daunatorilor din poza, care sa actioneze pentru toate plantele de apartament.
      Sunt mici, galbeni, aproape imposibil de sesizat cu ochiul liber, dar plantele au frunzele galbene si afectate. Mi -au atacat calatheele, philodendronii, crotonul, begoniile, alocasia si cine stie ce altele.
      Intentionez sa stropesc toate plantele din apartament cu aceasta solutie, va rog recomandati-mi ceva care sa mearga pentru toate (am inclusiv plante cu flori si suculente).

      Multumesc mult!

      O zi frumoasa,
      Oana

      # 69154

      14 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 august 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne dati mai multe detalii despre plantele dumneavoastra, de asemenea va rugam sa atasati mai multe imagini cu acestea pentru a putea face o identificare cat mai exacta a simptomelor. Unde sunt amplasate, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? De asemenea, ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand? Cand au inceput sa prezinte aceste simptome?

      # 69156
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      1 septembrie 2020

      Buna ziua,
      Am observat prima data acum 2 luni aceste insecte pe Monstera, am izolat o si i am spalat frunzele cu apa si sapun, stropita cu ulei de neem si Rock Effect. Nu a functionat. Azi am privit cu atentie si cu zoom din camera telefonului si am observat ca aproape toate plantele din apartament (peste 100) sunt afectate. Nu am schimbat nimic in ingrijirea lor, toate prezinta aceleasi insecte pe frunze. Sunt si pe gloxinii si violete.
      Plantele sunt dispuse la lumina diferita, in functie de nevoile lor, si udate in acelasi mod. Ingrasamant pentru plante verzi si vermicompost le-am pus.
      Deja am pierdut unele din ele, iar altele arata rau. Credeam ca fac ceva gresit, dar prea se topesc toate deodata 🙁
      Va rog, imi puteti recomanda o solutie?

      Multumesc!

      # 69157
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      1 septembrie 2020

      Buna ziua, Am adaugat mai multe poze. Va rog, imi doresc sa comand o solutie pentru tratament cat mai repede 🙁

      # 69161
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      1 septembrie 2020

      Buna ziua. Din pacate pozele nu sunt foarte clare si nu se poate face o identificare foarte exacta a daunatorului. Insa, din imagini, pe plante pare a fi prezenta musculita alba. Combaterea acesteia este destul de dificila, probabil le-ati mai eliminat cand ati spalat frunzele, insa, sunt necesare si tratamente cu insecticide precum Sanmite (Sanmite 10 SC, 15 ml), 15 ml/10 l apa sau Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml), 7,5 ml/10 l apa. Se recomanda efectuarea a doua-trei tratamente la interval de 5-7 zile, in functie de evolutia atacului, precum si alternarea produselor. Solutia se pulverizeaza pe ambele parti ale frunzelor, atat pe partea superioara, cat si pe partea inferioara, insistand pe partea inferioara, pentru ca are cea mai mare capacitate de absorbtie. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta.
      Pentru ca solutia de insecticid sa se mentina pe frunzele lucioase ale plantelor, este indicat sa adaugati in solutia de tratament si un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml , in doza 2 ml/ 10 l solutie.
      Daca aveti si alte plante in incaperea respectiva, este indicat sa le aplicati tratamentul si lor. De asemenea, este indicata si amplasarea unei capcane adezive pentru monitorizarea si controlul acesteia, precum Impact yellow (Impact – yellow adeziv insecte).
      Dupa 7-10 zile de la efectuarea tuturor tratamentelor, pentru a favoriza cresterea sanatoasa a plantei si a stimula rezistenta la daunatori, se recomanda aplicarea unui fertilizant foliar precum Biplantol Contra X (Contra X, 500 ml ).

      # 69166
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      4 septembrie 2020

      Multumesc pentru raspuns, am comandat produsele recomandate.
      Imi puteti spune, va rog, daca pot stropi cu ele si plantele suculente si cele cu frunze poroasa (violete, gloxinii, Stachys Byzantina)? Dupa tratament sa evit expunerea la soare? Se stropeste si pamantul sau este nevoie sa fie schimbat?

      Multumesc!

      # 69167
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 septembrie 2020

      Tratamentul se poate aplica pe orice planta ornamentala in cazul in care observati prezenta daunatorilor pe aceasta. Dupa aplicarea tratamentului plantele ar trebui ferite de razele directe ale soarelui pentru cel putin cateva ore. Putin din substanta de tratament se poate pulveriza si pe substrat.
      Schimbarea substratului reprezinta un stres major pentru plante de aceea se recomanda schimbarea acesteia in primavara. Mai multe detalii despre transplantare gasiti aici: Transplantarea plantelor decorative de interior
      Dupa aplicarea tratamentului plantele ar trebui pregatite pentru perioada de repaus. Mai multe informatii despre repausul plantelor de interior gasiti in urmatorul articol: Perioada de repaus a plantelor decorative de interior

      # 69168
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      12 octombrie 2020

      Buna seara, am revenit cu noi probleme cu plantele mele, unele dintre ele nu au fost tratate pentru ca se aflau – si inca se afla pe balcon, iar eu am tratat plantele din casa, care aveau probleme atunci. Nu se vad daunatori pe nici una din ele, dar arata din ce in ce mai rau. Va rog sa ma ajutati cu un sfat 🙁

      # 69169
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      12 octombrie 2020

      Am stropit cu Movento absolut toate plantele, cu ce as putea sa continui si peste cat timp?
      Va multumesc!

      # 69174
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 octombrie 2020

      Buna ziua, in continuare, puteti administra regulat ingrasamantul Contra X, 500 ml pentru a stimula imunitatea plantelor si a le creste rezistenta la atacurile daunatorilor, iar pentru a monitoriza si preveni aparitia daunatorilor, puteti amplasa o capcana adeziva pentru insecte precum Impact Yellow (Impact – yellow adeziv insecte).

      De asemenea, in legatura cu plantele afectate, va rugam sa ne oferiti cateva informatii despre ingrijrea acestora. Cat de des le udati? Care sunt conditiile de mediu de pe balcon (temperatura, lumina)? Le-ati administrat pana acum vreun ingrasamant? Cand ati observat simptomele respective?

      # 69175
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      12 octombrie 2020

      Multumesc pentru raspuns! Plantele au expunere sudica si stau momentan pe jos in balconul inchis cu termopan si izolat. Am incrput sa le ud o data pe saptamana de cand s-a racit vremea, inainte le udam la 3 zile, iar vara pe unele din ele le udam chiar si zilnic. Initial am crezut ca nu le ud corespunzator, dar incep sa ma ingrijoreze daunatorii, desi nu sunt vizibili pe toate plantele – pe Schefflera si Monstera am vazut Thrips, Strelitzia are o frunza mancata, kalanchoe si muscata au frunzele patate, Sedum Sieboldii are si el frunzele patate si ii cad, Calatheele se ingalbenesc, Alocasia a scos o frunza noua deformata, pana si frunza de ficus elastica are proeminente si pete pe partea inferioara, iar toate plantele sufera intr-un fel sau altul. Nu stiu cum sa le mai ajut.

      # 69176
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      12 octombrie 2020

      Ingrasamant au primit ceva cu vermicompost si ingrasamant pentru palmieri si plante verzi, la interval mai rar de 2 saptamani. Primele semne au aparut de la inceputul verii pe muscata, avea frunzele patate, dar am crezut ca e din cauza ca sta in soare. Defapt, neobservand daunatori cu ochiul liber pe nici o planta, chiar daca nu le mergea bine, am crezut ca nu le ingrijesc corespunzator. Cred ca m-am inselat si ca trebuia aplicat insecticid cu mult timp in urma 🙁

      # 69181
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 octombrie 2020

      Din fotografiile si informatiie postate, simptomele pe care le prezinta plantele sunt cel mai probabil cauzate de modificarea conditiilor de mediu (umiditate ridicata in substrat, lumina puternica). In acest sens, pentru a sprijini procesul de regenerare a plantelor, le puteti administra cateva tratamente cu fertilizantul recomandat anterior, Contra X, 500 ml. De asemenea, pentru a monitoriza si captura potentialii daunatori, se recomanda amplasarea unor capcane adezive precum Impact yellow (Impact – yellow adeziv insecte) si Impact blue (Impact – blue adeziv insecte).

      # 69182
      0 urează frunze verzi
    • Oana
      14 decembrie 2020

      Buna ziua,

      Va rog frumos, puteti sa imi recomandati tratament pentru:
      -thrips – am stropit de 3 ori cu Movento 100 SC, 7.5 ml, dar au revenit. Calatheele sunt afectate acum si vreau sa le tratez din timp.
      – musculita alba de pe trandafirul japonez – exista vreo opfiune prietenoasa cu animalele de casa?
      – paduchii lanosi – mi-au invadat kalanchoele
      – antifungic cu spectru larg, bun de avut in casa. Nu am fitofarmacie in apropiere si vreau sa ma aprovizionez cu ocazia acestei comenzi.

      Multumesc mult pentru ajutor!

      # 69183
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 decembrie 2020

      Buna ziua, ca si fungicid cu spectru larg, omologat pentru plantele ornamentale, se recomanda Amistar, 10 ml. Pentru combaterea tripsilor, se recomanda alternarea cu insecticid precum Faster 10 CE, 2 ml sau Vertimec 1.8 EC, 10 ml. Primul tratament se va efectua cu Faster, apoi, in functie de evolutia atacului, se va aplica un al doilea tratament, dupa 7 zile cu Vertimec. Pentru combaterea paduchilor lanosi, musculitei albe, se recomanda efectuarea tratamentelor cu Mavrik 2 F, 5 ml sau Movento 100 SC, 7.5 ml. Mai exact, primul tratament se efectueaza cu Mavrik si dupa 7 zile se va aplica Movento. Momentan, nu avem in catalogul nostru de produse, unele bio, pentru combaterea acestor daunatori. De asemenea, este recomandata si adaugarea unui adjuvant in solutia preparata precum Break Thru S 240, 2 ml, se dizolva 2 ml/10 L. Pentru capturarea tripsilor, musculitei albe este indicata si utilizarea unei capcane adezive precum Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier. Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei (albastru, galben) si raman lipite de adezivul special.
      De asemenea, la 7-10 zile de la efectuarea tratamentelor, este indicat sa folositi un produs pentru intretinere, precum Contra X, 500 ml, aplicat direct prin pulverizare. Acesta sustine regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, ori daca au suferit atacuri ale daunatorilor.
      Incepand din primavara, precum si pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant care sa stimuleze cresterea vegetativa, precum Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml.

      # 69184
      0 urează frunze verzi
Vezi 14 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

plante-ornamentale-interior-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Plante Ornamentale de interior

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi