Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Iulia
      28 iulie 2022
      1 urează frunze verzi

      Pin cu formatiuni alungite pe ramuri

      Bună ziua!
      Mă confrunt cu o problemă la pini. Am găsit pe ramurile tinere ale pinilor un fel de excrement. Când am încercat să-l îndepartez, au căzut și acele pinilor. Ce poate fi? Vă mulțumesc!

      # 136303

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 iulie 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati cateva fotografii cu pinul in ansamblu, respectiv cu formatiunile observate pe ramuri (fara sa le indepartati). Verificati cu atentie simptomele neobisnuite pe arbore si descrieti cat mai detaliat ceea ce se poate observa (daca observati prezenta unor orificii, rumegus, insecte, larve, fire de matase, depuneri de oua, depuneri diverse, decolorari, mucegai, putregai etc.). In plus, va rugam sa ne oferiti cateva detalii in ceea ce priveste varsta aproximativa a pinului, conditiile de mediu specifice zonei (sol, lumina, temperaturi, precipitatii), conditiile de ingrijire oferite: modul si intervalul de timp la care se realizeaza udarea, daca ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare (momentul si modul aplicarii, dozajul utilizat etc.), respectiv alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

      # 136312
      1 urează frunze verzi
      • Iulia
        28 iulie 2022

        Pinii i-am plantat acum 2 ani, au aproximativ 0,8 respectiv 1 metru înălțime. Nu știu sa va spun exact tipul solului, dar este reavăn, prielnic celorlalte conifere, am multe tipuri, și merg foarte bine. Le îngrijesc corespunzător cerințelor, fertilizare de două ori pe an( Aprilie – Iunie ) și irigare o data pe săptămână, sau de două ori in perioada secetoasă( 10L / buc. Le aplic plantelor tinere, în perioada verii și un foliar ( Cropmax ) la 2-3 săptămâni.
        V-am atasat câteva poze cu cei doi pini afectați, dar nu știu dacă se mai vede clar problema, deoarece am îndepărtat acea formațiune ca de rumeguș. Nu știu dacă am procedat corect, de aceea am apelat la ajutorul dumneavoastră.

        # 136323
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          28 iulie 2022

          In lipsa unor imagini clare cu daunatorii, nu se poate preciza cu exactitate specia acestora. Din imaginile inserate, simptomele sunt caracteristice cu atacul mai multor specii, precum: paduchi lanosi, cicade sau daunatori din familia Adelgidae. In acest caz, puteti efectua doua tratamente, respectand un interval de 7-10 zile intre ele, alternand insecticide cu spectru larg de combate, precum: Faster 10 CE, 2 ml, in doza de 2 ml/ 6 L apa si Mavrik 2 F, 5 ml , in doza 5 ml/ 10 l apa. Mai precis, primul tratament se recomanda a fi efectuat cu Faster 10 CE, 2 ml, iar dupa 7 zile poate fi aplicat tratamentul cu Mavrik 2 F, 5 ml , iar dupa 7-10 zile reluati toate tratamentele. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, in solutia de stropit poate fi adaugat un adjuvant precum: Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L apa. Pulverizati solutiile cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acestora pe planta. In lunile calduroase, este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate. In continuare, pentru imbunatatirea calitatii solului si cresterea sanatoasa a coniferului, se recomanda administrarea unui ingrasamant precum: Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina. In plus, dupa 10-14 zile de la finalizarea tratamentelor, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar, precum Fir Fluid, 350 ml, conform specificatiilor din descrierea produselor. Acestea sprijina rezistenta plantelor la boli, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului. Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate, pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Mai multe informatii despre ingrijirea pinilor se regasesc in articolul nostru: Pini, informatii si sfaturi de ingrijire.

          # 136364
          0 urează frunze verzi
          • Iulia
            28 iulie 2022

            Am reușit sa fac doua poze mai clare, poate vă sunt de folos. Vă mulțumesc mult!

            # 136365
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
              29 iulie 2022

              Pe baza unei analize detaliate a ultimelor fotografii atasate, pare a fi un atac de larve (posibil larve de Acantholyda hieroglyphica). Din imagini, este dificil de precizat daca acestea sunt in lemn, pe scoarta, in stratul superficial al solului sau in litiera. Astfel, se recomanda respectarea sfaturilor oferite anterior iar daca apar si alte simptome, va asteptam mesajul insotit de fotografii.

              # 136380
              0 urează frunze verzi
              • Iulia
                30 iulie 2022

                Bună ziua! Da, pare să fie ceea ce spuneti dumneavoastră, am comparat imaginile, și sunt identice. Vă mulțumesc mult!

                # 136463
                1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

pini-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Pin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi