Avem plantat un gard viu de 50 de metri de photinia red robin. In zona a nins foarte mult in ultimele zile, zapada ajungand la 50 de cm la sol. Se anunta temperaturi de minus 10 minus – 15 grade noaptea. Cum ar fi mai bine sa procedam? Ar trebui scuturata zapada de pe plante? (ma gandesc ca daca ingheata acestea se pot rupe). Atasez doua poze – din pacate nu sunt cele mai calitative, fiind capturi de pe camerele de supraveghere…noi nefiind in localitate. Va multumesc frumos pentru raspuns.
Buna ziua. In general, stratul de zapada poate actiona ca o patura protectoare impotriva vantului si inghetului extrem, protejand solul de inghet profund. Totusi, zapada grea si uda poate rupe intr-adevar ramurile, mai ales daca planta este tanara. Avand in vedere aspectul plantelor din fotografiile atasate, nu se recomanda interventia in vre-un fel in perioada aceasta. Eventual, daca considerati ca este necesar, puteti scutura usor zapada de pe plante. La finalul iernii, se recomanda eliminarea tuturor portiunilor de planta depreciate, rupte, vatamate sau uscate. Pentru o taiere eficienta, este recomandat sa fie utilizata o foarfeca de gradinarit cu lame bine ascutite, care sa permita taieturi precise si curate (Foarfeca Power Pruner). De asemenea, dezinfectarea uneltelor inainte si dupa fiecare utilizare este cruciala pentru a preveni transmiterea bolilor intre plante. Dupa finalizarea taierilor, se poate efectua un tratament cu un fungicid cupric, precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare pe plante. Tratamentul se recomanda a fie efectuat intr-o zi cu temperaturi pozitive (preferabil peste 5℃), lipsita de vant puternic sau precipitatii. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
Pe viitor, puteti avea in vedere protejarea plantelor in iernile reci, prin aplicarea unui strat de mulci la baza plantelor pentru perioada iernii (strat de frunze uscate, paie sau scoarta – pentru a proteja radacinile de inghet). De asemenea, pentru sprijinirea plantelor in fata conditiilor neprielnice din sezonul rece, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de potasiu, ce sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor (ex. Ingrasamant 0-0-40 Azet KaliumDunger, 2 kg, aplicat conform instructiunilor oferite de catre producator, in special la finalul verii si la inceputul toamnei). In plus, daca sunt anuntate temperaturi sub -10°C, plantele se pot acoperi cu un material special de protectie (ex. agrotextil/folie microporoasa anti-inghet). Aceste materiale nu se recomanda a fi lasate perioade lungi de timp pe plante, pentru a nu bloca complet procesele de respiratie si transpiratie.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.