Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Katia
   1 iulie 2022
   0 urează frunze verzi

   Photinia – carente nutritive

   Bună! De câteva luni photinia noastră începe să se decoloreze și să facă niște punctulețe mici și maronii. Crenguțele pe care sunt aceste frunze decolorate au un aspect bolnăvicios și negricios. Am observat această problemă de anul trecut la una dintre ele, acum însă, recent, s-a extins la 5 plante. Ce am făcut diferit față de anul trecut este că de la începutul verii le-am pus picurătoare, un strat de geotextil și un strat de pietricele mărgăritar. Le udăm cam în fiecare dimineață, odată cu gazonul.

   Pe alte site-uri am văzut că această culoare a frunzei se datorează lipsei de fier, apa cu care le udăm însă nu este potabilă din cauza cantității mari de fier. Prin urmare, mi se pare implauzibilă această ipoteză. Oare mă puteți ajuta și cu alte păreri?

   Să nu uit! Avem și un cățel care face pișu pe ele, acolo unde face mai frecvent frunzele se usucă și pică, dar pe exemplarele bolnave nu văd semne de urină.

   Vă mulțumesc!

   #133393

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   4 iulie 2022

   Buna ziua. Simptomele respective sunt similare unei carente nutritive (cel mai probabil de fier), iar unele frunze par sa prezinte simptome caracteristice unei patari. In cazul patarii, se recomanda eliminarea frunzelor afectate si efectuarea unui tratament cu un fungicid cu spectru larg de actiune, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.
   Referitor la carenta, fierul poate exista sub mai multe forme in apa, mai usor sau mai greu accesibil plantelor, de aceea, este posibil ca plantele sa nu beneficieze de continutul de fier din apa de udare intrucat nu poate fi asimilat. Totodata, este important de mentionat ca anumite forme de fier si clorul pot afecta plantele ornamentale, in functie de forma in care este intalnit in apa (pentru a stabili acest lucru este necesara o analiza de laborator).
   Impotriva carentei nutritive, la 10 zile de la efectuarea tratamentului cu fungicid, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de fier-chelat, precum AMN Optiferrum, 500 ml , aplicat prin pulverizare foliara, in doza de 10 ml/1 l apa. Se pot efectua 2 tratamente, la un interval de 1-4 saptamani.
   In plus, este indicat sa eliminati folia si pietrisul de la baza (acestea mentin umiditatea ridicata la nivelul sistemului radicular) si sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar atunci cand udati gazonul, apa sa nu ajunga pe frunzis. Pentru imbunatatirea calitatii solului, se poate administra un ingrasamant ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Se aplica prin udare la radacina in doza 10 ml/ 1 l apa, iar solul trebuie putin afanat.
   Mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii se regasesc si in articolul nostru: Photinia x fraseri, informatii si sfaturi de ingrijire.

   #133648
   1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

photinia-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Photinia

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi