Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Laura
   10 iunie 2023
   6 urează frunze verzi

   Photinia achizitionata si transplantata recent, cu frunze patate si lasate

   Am procurat o planta ca. 2 saptamani in urma, aspect initial sanatos. Am replantat-o intr-un ghiveci mare dupa 2 zile, sol universal, bine drenat, orificiu scurgere apa exista. Terasa este foarte insorita, s-a inregistrat si vant modetar cateva zile.
   Dupa 3 zile frunzele tinere in partea de sus a plantei au inceput sa se lase, sa se pateze si eventual sa se usuce.
   Dupa forma petelor/uscaciunilor imi este dificil sa inteleg daca e cauza unei boli/ciuperci sau stresul/soarele puternic dupa plantare.
   Planta a fost udata moderat..
   Am de la dvs urmatoarele produse, dar intrucat nu sunt sigura de diagnoza, nu stiu daca ar trebui sa o tratez cu un fungicid sau nu:
   – Champ 77 wg
   – Amistr 10 ml
   – AMN Nordalge
   – AMN Fusek
   – Spray organic pr intarire

   Multumesc!

   # 170813

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   13 iunie 2023

   Buna ziua. Siptomele pot fi corelate cu un cumul de factori biotici si abiotici, dintre care se amintesc urmatoarele: stresul suferit la schimbarea conditiilor de mediu si de ingrijire, respectiv la transplantare, conditiile de mediu neprielnice (arsuri solare, vant puternic si altele) posibil calitatea inferioara a substratului si udarea necorespunzatoare, prezenta unor agenti fitopatogeni (posibil o patare), etc.
   In acest caz, este indicat sa indepartati frunzele uscate/afectate si sa efectuati un tratament cu fungicidul cu spectru larg de actiune pe care il detineti: Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, prin pulverizare pe frunze.
   In plus, pentru imbunatatirea calitatii substratului, stimularea extinderii radacinilor si cresterea rezistentei plantelor, puteti avea in vedere administrarea regulata, prin udare la radacina, a ingrasamantului special formulat in acest scop: AMN Nordalge, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta.
   De asemenea, dupa un interval de 10-12 zile de la efectuarea tratamentului cu fungicid, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar pe frunzele sanatoase ramase. Avand in vedere produsele pe care le detineti, puteti avea in vedere aplicarea ingrasamantului Spray Organic pentru Intarire Plante Gradina, 500 ml, iar dupa 7-10 zile puteti aplica ingrasamantul AMN Fusek, 500 ml. Ulterior, pe parcursul intregii perioade de crestere vegetativa (primavara-toamna), este indicata aplicarea regulata a ingrasamintelor, cu respectarea recomandarilor din descrierea produselor. Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate, pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. De asemenea, pentru informatii despre ingrijirea acestor specii, va rugam sa consultati si articolul nostru: Photinia x fraseri, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a photiniei si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor.

   # 171326
   1 urează frunze verzi
   • Laura
    13 iunie 2023

    Buna ziua si va multumesc pentru sfat!
    Este recomandata mentinerea acelorasi intervale intre cele 3 ingrasaminte si pe perioada de crestere? Adica:
    1. AMN Nordalge, 500 ml
    2. la 10 zile Spray Organic pentru Intarire Plante Gradina, 500 ml
    3. la alte 7 zile AMN Fusek, 500 ml
    Cati litri de apa se recomanda a fi preparati cu un ingrasamant, de ex. AMN Nordalge, 500 ml, pentru un singur arbust photinia si un tratament?
    Instructiunea descrie doar doza per 1L de 6-12 ml.
    Va multumesc anticipat!

    # 171507
    1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     15 iunie 2023

     Buna ziua. Produsele de uz fitosanitar se recomanda a fi aplicate in asa fel incat intervalul de actiune al insecticidelor, al fungicidelor si al ingrasamintelor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna. Dintre produsele recomandate, ingrasamantul AMN Nordalge, 500 ml este singurul produs care se administreaza prin udare la radacina, astfel administrarea acestuia fiind independenta de restul produselor (nu influenteaza eficacitatea tratamentelor sau efectul ingrasamintelor foliare). In ceea ce priveste volumul de solutie necesar, la ingrasamintele care se administreaza prin udare la radacina, volumul de apa cu ingrasamant utilizat la o aplicare este egal cu volumul de apa utilizata la o udare normala (respectandu-se dozajul inscris pe eticheta: 6-12 ml solutie concentrata la un litru de apa).
     Celelalte doua ingrasaminte se aplica foliar, astfel, la un interval de 10-12 zile de la tratamentul efectuat cu Amistar, 10 ml puteti aplica ingrasamantul Spray Organic pentru Intarire Plante Gradina, 500 ml. Ulterior, la 7-10 zile puteti aplica ingrasamantul AMN Fusek, 500 ml, urmand ca urmatoarea fertilizare foliara sa fie efectuata la un interval de 2-4 saptamani (acesta fiind intervalul de actiune al ingrasamantului AMN Fusek, 500 ml, inscris pe eticheta). Ulterior, fertilizarile pot continua astfel pe tot parcursul perioadei de vegetatie.

     # 171889
     1 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Gazon - peluze
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Orhidee
Philodendron
Cactusi
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
Mar
afide-sfaturi-combatere
Afide
nectarin-cultivare-ingrijire
Nectarin
Bonsai
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
gandaci-solutii-combatere
Gandaci
Citrice
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires

Discuție nouă despre

photinia-sfaturi-ingrijire
Despre Photinia
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 82 discuții despre Photinia

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi