Philodendron – puncte galbene pe dosul fruzelor

Vezi 7 fire de răspunsuri
 • Autor
  Mesaje
 • 7 Răspunsuri
  • #40080 Răspunde
   Zenaida

   Salutare!
   Am acest Philodendron Martianum. Condiții de iluminare și udare optime, planta pare sănătoasă și dezvoltă new growth.
   Schimbări prin care a trecut în ultima perioadă:
   – i-am schimbat complet substratul și l-am mutat într-un vas mai măricel, din teracotă, deoarece era foarte root bounded și prezenta urme de mucegai mai adânc în substratul din vechiul ghiveci din plastic.
   – l-am feritilizat foliar cu Cropmax de la voi, diluat la jumătate din doza recomandată.

   De 2 zile am observat pe dosul celor 2 frunze de la baza stemului acest pattern de puncte / decolorări galbene, uniform distribuite.
   Din păcate, nu îmi amintesc să fi fost așa sau nu și înainte de transplantare.:(

   Ar putea fi stres sau o deficiență sau surplus de nutrienți de la fertilizare? Sau altceva mai grav?
   Mulțumesc tare mult!

  • #40093 Răspunde
   Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

   Buna ziua, pentru a va putea ajuta in identificarea problemei, va rugam sa atasati cateva poze, cat mai clare si cu acesta in ansamblu. De asemenea, va rugam sa ne precizati mai multe detalii despre planta. Unde este amplasata, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? Ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand, pe langa ce ati mentionat deja(Cropmax)? Se observa prezenta vreunui daunator pe planta? Ghiveciul in care ati tansplantat planta are orificii pentru drenaj?

  • #40595 Răspunde
   Zenaida

   Bună ziua,

   Vă atașez câteva poze noi, cât de clare am putut, sper că e ok.

   – planta este amplasată într-o încăpere pe vest, primește lumină filtrată, umiditate nu știu să vă spun, nu am măsurat, dar toți philodendronii par mulțumiți de ea
   – udarea o fac folosind un tester pt umiditatea solului, când solul e uscat în profunzime – știu că Martianum, având pețiolul acela suculent care reține apă, preferă udări ceva mai rare
   – nu am administrat alt îngrășământ/tratament în afară de Cropmax
   – nu se observă dăunători sau urme
   – ghiveciul este din teracotă cu orificiu de drenaj

   Precizez că această decolorare de pe dosul frunzelor nu a afectat toate frunzele, însă la una a început să se observe ușor și pe fața frunzei. Din păcate, nu reușesc să facă o poză din care să se vadă vadă și pe față.

   Mulțumesc frumos!

  • #40655 Răspunde
   Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

   Buna ziua, Planta nu pare sa prezinte vreo afectiune. Din pozel, petele acelea seamana cu reziduurile care raman in urma unui tratament sau a pulverizarii frunzelor cu apa. Puteti sa le stergeti cu o laveta umeda.
   Mai multe detalii despre ingrijirea plilodendronului gasiti in articolul urmator: https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-philodendron/

  • #40694 Răspunde
   Zenaida

   Mulțumesc frumos, dar nu la acele reziduri mă refer.

   Am reușit să fac niște poze mai clare, sper.
   În prima se observă acele decolorări galbene despre care vorbesc, iar în cea de-a doua este o frunză care nu le prezintă.

  • #40730 Răspunde
   Ela Botanista, Ajutor in Gradina

   Buna ziua, planta nu prezinta simptome pronuntate de afectiune. Totusi, este indicata si aplicarea unei capcane adezive pentru a captura potentialii daunatori, precum Impact – blue adeziv (Impact – blue adeziv insecte). Se recomanda ca pentru o perioada de timp sa ii fie urmarita evolutia.

  • #43086 Răspunde
   Zenaida

   Bubă ziua,

   Situația a evoluat astfel. În cea de-a doua poză e ce se vede pe spatele frunzelor, distrubuit uniform pe toată suprafața.

   • #46808 Răspunde
    Ela Botanista, Ajutor in Gradina

    Buna ziua, pentru a putea observa simptomele in ansamblu, va rugam sa atasati cateva fotografii cu planta in intregime (cuprinzand inclusiv ghiveciul). De asemenea, este important sa ne precizati cand au aparut simptomele, mai exact, cum realizati udarea si cum ati aplicat fertilizantul cropmax.

  • #47805 Răspunde
   Zenaida

   Salutare,
   Între timp, situația s-a degradat foarte mult, poate în faza asta vă vine vreo idee de ce ar putea fi.
   Reiau aceleași informații pe care am încercat să vi le explic de la început cât am putut de bine:
   – simptomele au apărut acum 3 luni, când v-am scris prima dată
   – udarea doar când pământul este uscat în profunzime, folosesc un tester înainte pentru a afla umiditatea solului. cu apă de la rețea, curată, din zonă de deal. și lăsată la decantat peste 24 de ore
   – Cropmax-ul l-am aplicat o singură dată foliar, prin pulverizare, diluat la jumătate față de cât era recomandat în instrucțiuni

   Mulțumesc!

   • #47812 Răspunde
    Ela Botanista, Ajutor in Gradina

    Buna ziua, intr-adevar, pe frunza philodendronului se observa simptomele specifice unei boli fungice. In acest caz, este important sa eliminati, in primul rand, portiunile afectate, pentru a diminua raspandirea afectiunii, dupa care, sa aplicati 2-3 tratamente cu un fungicid omologat la plantele ornamentale, precum Amistar (https://www.botanistii.ro/syngenta-fungicid-amistar-10-ml.html). Se dilueaza 10 ml in 10 litri de apa, iar solutia obtinuta se aplica prin pulverizare pe frunze. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Tratamentele se pot efectua la intervale de 7 zile.
    De asemenea, pentru a sprijini regenerarea plantei in urma afectiunii, este importanta administrarea unui ingrasamant special ce stimuleaza cresterea sanatoasa a plantelor in urma unui stres suferit: https://www.botanistii.ro/bioplant-naturverfahren-ingrasamant-biplantol-vital-nt-250-ml.html. Avand in vedere faptul ca acest ingasamant poate fi aplicat si prin udare, il puteti administra concomitent cu tratamentele cu fungicid. Ulterior, incepand din primavara si pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati un fertilizant special pentru plante ornamentale: https://www.botanistii.ro/schacht-ingrasamant-ingrasamant-organic-plante-interior-350-ml.html.

Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">