Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Maria
      22 iunie 2020
      5 urează frunze verzi

      pete brune pe tulpina – tomate

      Bună ziua!
      Va rog să identificați ce boala au tomatele ca cele din imagine. Se usucă începând de la vârf, au pe tulpini dungi negricioase, sunt afectate rapid. Am avut și în anul anterior tomatele afectate. Am bănuit că e antracnoza și le am smuls, fără să încerc un tratament. Va mulțumesc.

      # 71848

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 iunie 2020

      Buna ziua, pentru a putea identifica exact afectiunea, va rugam sa ne precizati daca ati identificat simptomele respective sau alte simptome pe celelalte organe ale plantelor (frunze, fructe) si sa atasati cateva fotografii cu acestea. Ati aplicat in acest sezon tratamente? Cand au inceput simptomele? Ati efectuat vreo lucrare de dezinfectie a solului in primavara?

      # 71850
      0 urează frunze verzi
    • Maria
      24 iunie 2020

      Mulțumesc pentru răspunsul prompt. Nu am incercat o dezinfectare a solului, nu am agreat soluția utilizării formolului. As utiliza o altă substanță dacă îmi recomandați. În ce privește tratamentul tomatelor, am incercat bio, vreo trei tratamente cu macerat de urzica. Nu a mers apoi am dat cu Maximate, apoi doua tratamente cu Aliete, unul cu Curzate Manox și Mospilan pentru afide. Am mai atașat două poze. Fructele parcă ar fi boțite, afectate sunt și frunzele, se usucă. Mulțumesc!

      # 71851
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 iunie 2020

      Buna ziua, simptomele pe care le prezinta tomatele sunt specifice unei boli adesea intalnita la solanacee, alternarioza. Pentru combatere, este indicat sa eliminati intai plantele afectate din cultura, pentru a diminua raspandirea bolii, iar dupa, sa aplicati tratamente cu un fungicid precum Dagonis (Dagonis, 150 ml), in doza de ml/10 L de apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la interval de 7 zile. Pe viitor, se recomanda eliberarea terenului de toate resturile vegetale toamna, dupa recoltat, aplicarea masurilor de dezinfectie a solului inaintea infiintarii unei culturi si efectuarea tratamentelor preventive impotriva bolilor, in fiecare perioada. Dezinfectia solului se poate efectua prin mai multe metode, detaliate in urmatorul articol: Lucrarile agricole pentru dezinfectia solului.

      # 71853
      0 urează frunze verzi
    • Vlad Constanța
      16 iulie 2022

      Bună ziua! Locuiesc la țară, în județul Buzău, cultiv tomate în solar și am următoarea problemă: încă de la plantare în zona coletului măduva este distrusă, frunzele se îngălbenesc și planta cade. Vă rog să mă lămuriți despre ce boală este vorba și ce tratament să aplic. Plantele din aceste poze sunt afectate din momentul de dupa înflorire. La alte plante boala apare după ce s-au format fructele. Vă mulțumesc!

      # 135152
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        18 iulie 2022

        Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre tomate: unde sunt amplasate, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, sol)? Cat de des le udati? Ati efectuat tratamente sau ati administrat ingrasaminte? Ati observat prezenta daunatorilor pe plante? In sectiune transversala, tulpina este brunificata?
        De asemenea, va rugam sa atasati cateva fotografii clare si cu sectiunile efectuate.

        # 135236
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi