Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Teodor
      21 august 2018
      4 urează frunze verzi

      PETE ALBE PE FRUCTELE DE TOMATE

      Desi am facut tratamente cu produse sistemice+Bravo+Teldor, la care am adaugat Foliplant si produs pentru aport de calciu Nicasol, ma confrunt la cateva tufe de tomate cu pete albe si zbarcirea zonei aferente. In cursul zilei datorita temperaturilor mari 28-29 grade la umbra, frunzele se vestejesc dar dimineata isi revin. Am banuit arsuri solare, dar unele fructe cu pete albe se pare ca sunt umbrite (cea din atas este in plin soare). Poate fi o fitotoxicitate intrucat am incercat prin tratament sa stropesc sistematic toate partile fiecarei plante si sigur si fructul? Daca produsele sunt sistemice inseamna ca substanta de baza circula in toata planta desi nu o stropesc decat partial, dar ce fac cu cele de contact Bravo, Teldor, care trebuie sa ajunga pe fiecare fruct? Ce poate sa fie ? Cum sa previn? Rog prin raspuns referire la toate aspectele prezentate. multumesc, Teodor, Sibiu

      # 71573

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 august 2018

      Fenomenele de fitotoxicitate apar atunci cand nu este respectata doza/concentratia produsului in cultura pentru care a fost omologat (mai concentrat nu inseamana mai bun), cand se foloseste un volum prea mare de solutie pentru o planta (pulverizati de la o distanta de cca 40 cm, reglati pulverizatorul astfel incat jetul sa fie cat mai fin, nu stropiti pana cand se formeaza picaturi si incep sa curga de pe planta), cand nu se respecta intervalul recomandat intre tratamente, cand nu se verifica compatibilitatea produselor folosite in amestec (de exemplu Nicasol se aplica singur, nu se amesteca cu alte ingrasaminte sau pesticide), cand se aplica pesticidele la temperaturi nepotrivite sau cand se depaseste stadiului fiziologic recomandat. Se recomanda curatarea pompei de stropit dupa fiecare utilizare, astfel incat sa nu ramana reziduuri de la substantele aplicate anterior. Planta se stropeste in intregime, respectand ce am mentionat anterior, pesticidele sistemice se absorb in planta, cele de contact raman la suprafata plantei (doar pe organele plantei stropite) si sunt spalate la prima ploaie. In ceea ce priveste prevenirea carentelor de calciu, respectiv arsurilor solare prezente pe tomatele din imaginea atasata, se recomanda administrarea suplimentara de calciu inainte sau imediat postfloral, pentru ca fructele sa fie protejate. Daca este posibil, va rugam sa scoateti o planta afectata si sa sectionati tulpina pe lungime, sa vedem daca prezinta leziuni in interior.

      # 71575
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi