Vezi 3 fire de răspunsuri
    • sabina
      30 mai 2023
      6 urează frunze verzi

      Paulownia plantata recent la dimensiuni mari – caderea frunzelor

      Buna ziua
      Am cumparat si plantat, la sfarsitul lunii martie, un Paulownia Ornamental care s-a dezvoltat foarte frumos pana acum cca 10 zile.
      A intrat in vegetatie si avea chiar vreo 20 – 25 de frunze cand s-a oprit din evolutie si frunzele au inceput sa cada saptamana trecuta.
      A fost udat cu regularitate si nu i-am aplicat niciun ingrasamant, asa cum am fost sfatuita de specialistii de la magazinul online de la care l-am cumparat.
      Pavelele au fost puse ulterior si am pastrat cca 60 cm spatiu liber in jurul lui. In spatiul liber avea folie antiburuieni, nisip cca 2 cm grosime si inca vreo 2 cm pietris de marmura.
      Ulterior, cand am vazut ca nu i se mai dezvolta frunzele, am descoperit pamantul din jurul lui, adica am scos si folia si nisipul si pietrisul.
      Pietrisul decorativ a avut praf de marmura in el. Este posibil ca acesta sa fi afectat calitatea solului?
      Nu are daunatori pe frunze, sunt curate.
      L-am udat de 2-3 ori pe saptamana cu cate o galetusa de 5 litri.
      Va rog mult sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez pentru a nu il pierde.
      Am atasat poze pentru o mai buna intelegere a situatiei.
      Astept cu nerabdare raspunsul dvoastra.
      Va multumesc anticipat,

      # 168912

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Alex
      30 mai 2023

      Probabil l-ati sugrumat. Am vazut in poze sistemul de sustinere care in nici un caz nu e recomandat pentru pomi(poate pentru catarge metalice). Trebuie sa desfaceti de urgenta acele prinderi si sa-l sprijiniti cu ajutorul unui stalp(sau mai multi) infipt langa trunchi si legat lejer de acesta in 2 sau mai multe locuri in asa fel incat sa poata avea o miscare usoara iar legaturile sa nu-l stranguleze. Seva circula prin vase care se afla imediat sub scoarta. Va atasez o poza pentru exemplificare.

      Attachments:
      # 168927
      1 urează frunze verzi
      Răspuns susținut de specialiști
      • sabina
        30 mai 2023

        Legaturile acelea de sustinere sunt largi si au fost facute de la plantare, adica inainte de a intra in vegetatie. In plus, scoarta este protejata cu un strat gros textil, astfel incat sarma sa nu atinga si nici sa nu afecteze scoarta. L-am ancorat asa doar pana i se dezvolta radacinile, pentru ca l-am cumparat la 4m.
        Daca aceasta ancorare ar fi problema, ar fi chiar cea mai usor de remediat.
        Multumesc frumos

        # 168930
        1 urează frunze verzi
        • Alex
          30 mai 2023

          In primul rand Paulownia este un arbore cu crestere rapida iar diametrul trunchiului intr-un singur sezon creste cu cu cel putin 5 cm (in cazul arborilor de 3-4 ani cum este si al dumneavoastra). Intotdeauna cand legam pentru sustinere un arbore, periodic trebuie sa reglam strangerile in asa fel incat sa nu-l strangulam. In al doilea rand legatura trebuie sa-i permita o miscare usoara pentru a stimula radacinile sa se ancoreze cat mai bine iar in al treilea rand, in cazul vanturilor puternice, un sistem de legare fix, ca al dumneavoastra poate duce la ruperea pomului (am patit si eu). Ceea ce va sugerez eu sa faceti, nu cred ca ar inrautati situatia, insa decizia e a dumneavoastra.

          # 168944
          1 urează frunze verzi
          Răspuns susținut de specialiști
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 iunie 2023

      Buna ziua. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari. Succesul plantarii depinde de numerosi factori, precum starea de sanatate si vitalitatea plantelor, dimensiunea plantelor si dimensiunea radacinilor, modul de efectuare a plantarii, calitatea solului (concentratia ridicata de saruri din sol poate afecta dezvoltarea acestor specii), ingrijirea oferita imediat dupa plantare, etc. In general, formarea mugurilor are loc in toamna sezonului precedent de vegetatie, iar infrunzirea are la baza elementele nutritive asimilate si depozitate in aceeasi perioada (aparitia frunzelor nu poate fi corelata cu prinderea puietului).
      Daca doriti, puteti avea in vedere administrarea prin udare la radacina a unui ingrasamant ce stimuleaza prinderea plantelor, intareste radacinile si asigura o crestere sanatoasa a plantelor, precum Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, conform instructiunilor din descrierea produsului. Pentru mai multe informatii legate de cultivare si ingrijire paulownia, puteti accesa articolul nostru: Paulownia, informatii si sfaturi de ingrijire.
      Succesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul sezonului de vegetatie, iar evolutia paulowniei nu se poate preciza cu exactitate. In cazul in care veti fi nevoit sa inlocuiti exemplarul din fotografie, se recomanda plantarea unor puieti sanatosi, de dimensiuni optime (rata de prindere este mai mare in cazul puietilor de dimensiuni reduse), procurati de la de la pepiniere autorizate aflate in zona in care va aflati si plantati cu atentie, cu respectarea conditiilor generale legate de aceasta operatiune (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali).

      # 169428
      1 urează frunze verzi
    • sabina
      5 iunie 2023

      Buna ziua. Pomul a fost cumparat de un magazin bun, Agrodenmar, situat la cca 200 km de noi. In plus, la plantare i-am pus agent de inradacinare. Nu cel recomandat de dvostra acum, ci un altul, cumparat tot de la Botanistii.
      Intre timp i-am desfacut legaturile de sustinere si am comandat saptamana trecuta Ingrasamant Arbori si Arbusti Manna, 1 litru. Este de ajuns? Ce altceva as mai putea face pentru a-l salva?
      Astept cu nerabdare raspunsul dvoastra.
      Va multumesc anticipat,

      # 169742
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        8 iunie 2023

        Buna ziua. Avand in vedere starea actuala a paulowniei, plantarea la dimensiuni mari si cele mentionate mai sus, evolutia pe viitor al acesteia nu poate fi precizata (sansele regenerarii complete pot fi reduse). Ingrasamantul Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru se administreaza radicular – intrucat ati administrat si un alt ingrasamant la radacina, este indicata citirea cu atentie a etichetelor de pe ambele produsele (cel pe care deja l-ati aplicat si cel pe care doriti sa il aplicati) si respectarea recomandarilor. Este importanta respectarea intervalelor de actiune ale produselor utilizate: acestea se aplica in asa fel incat intervalul de actiune al ingrasamintelor cu acelasi mod de administrare (foliar sau la nivelul solului) sa nu se suprapuna.
        In plus, in cazul in care observati aparitia unor frunze noi, se poate aplica foliar un ingrasamant ce stimuleaza regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, sprijina rezistenta plantlor la boli si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, avand efect de sporire a cresterii si dezvoltarii optime, precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml, conform instructiunilor din descrierea produselor.

        # 170380
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

paulownia-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Paulownia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi