Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Cristina
   4 iulie 2021
   3 urează frunze verzi

   Par – frunze si fructe innegrite

   Buna seara. Am un un par cam de 4-5 ani. Anul acesta este primul in care are mai multe fructe si in care nu parea sa dea semne de boala. Acum 2 ani a fost serios atacat de rapan, iar anul trecut nu a avut niciun fruct.
   Anul acesta am facut tratamente, dar nu stiu daca este suficient sau daca am facut prea multe:
   -ulei horticol;
   -cupru dupa taieri;
   -in 10 aprilie la urechiuse Decis+polyram;
   -in 25 aprilie coragen+champ 77;
   -in 11 mai (cazut petale) cupru+dithane+ talent+ score+bionat;
   – 25 mai (fructe de marimea unui bob de mazare) dithane+score+talent+albit+bionat;
   – 20-21 iunie (am observat prima frunza cu pata maro-negru) signum+coragen/ score+nisorun;
   – 30 iunie chorus 55+movento+systhane forte+cropmax
   – 02 iulie champ 77 (am taiat crengile afectate), dar a plouat dupa apox 2 ore.
   Va rog, ce pot face? Are fructe asa de frumoase. Le mai pot salva? Multumesc! Cristina.

   #96317

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   5 iulie 2021

   Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati cateva fotografii clare si cu parul in ansamblu, in care sa se observe simptomele respective.

   #96464
   0 urează frunze verzi
   • Cristina
    6 iulie 2021

    Am atasat poza cu parul in ansamblu si cateva cadre din lateral si interior. Am taiat partea cea mai afectata (primul set de poze), de teama sa nu fie focul bacterian. Multumesc!

    #96936
    0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     6 iulie 2021

     Din primele fotografii, simptomele sunt similare focului bacterian, insa pot fi si o reactie de fitotoxicitate, in urma tratamentelor aplicate. In continuare, daca ati indepartat deja partile afectate, puteti efectua un tratament cu un fungicid precum Aliette WG 80, plic 20 g. Este indicat sa respectati timpul de pauza intre ultimul tratament si momentul recoltarii fructelor, inscris pe eticheta produsului.
     La 10-12 zile de la aplicarea tratamentului cu Aliette, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta planta sa depaseasca perioada de stres, se poate aplica un ingrasamant precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, prin pulverizare foliara, in doza 25 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la un interval de minimum 14 zile intre ele.
     In plus, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant organic, bogat in microorganisme benefice, precum Recharge, 250 g. Acesta imbunatateste calitatea solului, stimuleaza cresterea sanatoasa a plantelor si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor. Se aplica periodic, prin udare.
     Referitor la tratamentele aplicate, este important de mentionat faptul ca, atunci cand vreti sa combinati anumite produse de protectia plantelor, este indicat sa cititi cu atentie eticheta acestora. De regula sunt mentionate pe ambalaj substantele incompatibile in amestec (numele substantei active sau pH-ul acesteia). Pentru a stabili compatibilitatea, trebuie sa aveti in vedere ca inaintea utilizarii unui amestec de produse (fungicide, insecticide, ingrasaminte lichide) sa se efectueze un microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa.
     Nu folositi amestecul daca produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc. Pentru evitarea oricaror riscuri de diminuare a eficacitatii produselor sau de aparitie a unor fenomene de fitotoxicitate, este de dorit aplicarea individuala atat a produselor de protectia plantelor, cat si a ingrasamintelor sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec.

     #97002
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Pomi fructiferi
Par

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Unde te găsim?

Alege orașul în care dorești să primești pachetul pentru a primi estimări de durată și cost livrare