Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Alina
      28 aprilie 2020
      1 urează frunze verzi

      Palmier PHOENIX CANARIENSIS – frunze uscate si daunatori

      Buna ziua, va rog ajutati-ma cu ingrijirea palmierului din poze. De cand l-am primit (acum 2 luni) a fost mutat dintr-un vas de plastic mult mai mic intr-unul ceramic, fara sa ii afectez radacinile (taind vasul de plastic). Am folosit pamant special pt palmieri. Mentionez ca si inainte avea frunze uscate, dar acum are ceva mai multe semne de uscare, frunzele noi care au aparut, au si ele semne de uscare la varfuri. Il ud de 1-2 ori pe saptamana cu circa 700 ml la o udare cand ii pun si ingrasamant si 350 la a 2-a. Ingrasamantul se cheama Biopon pt yucca, dracena si palmieri…nu stiu cat este de bun. O alta mentiune ar fi ca am gasit un fel de panza de paianjen la baza intre frunza uscata si taiata si tulpina iar pe pamant la suprafata erau 2 viermi gri mai deosebiti, aratau ca niste pui de sarpe f mici, de aprox 1 cm. In casa sunt 23 de grade mereu si sta langa geam unde bate soarele cel putin jumatate de zi, nu l-am pulverizat cu apa pana acum. Apreciez mult orice sfat. Multumesc anticipat!

      # 63349

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 aprilie 2020

      Buna ziua, este recomandat ca fertilizarea sa nu se realizeze imediat dupa transplantare, ci dupa doua-trei saptamani, pentru ca planta sa se poata adaptat in noul mediu. De asemenea, este importanta concentratia de ingrasamant administrata plantei, aceasta trebuie sa fie conform etichetei produsului, in caz contrar pot aparea simptome de fitotoxicitate.
      Un alt aspect important este dimensiunea ghiveciului, care trebuie sa fie corelata cu dimensiunea sistemului radicular, pentru ca planta sa se poata dezvolta corespunzator. Ghiveciul trebuie sa prezinte gauri de drenaj pentru a se evita stagnarea apei la nivelul radacinii. De asemenea, verificati daca sunt prezenti in substrat alti daunatori precum cei mentionati. In acest caz, este indicat sa schimbati substratul (Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri). De asemenea, trebui sa aveti in vedere ca substratul sa se usuce usor intre doua udari.
      In situatia actuala, se poate aplica un stimulator care sa ajute planta sa depaseasca perioada de stres, precum Razormin (Razormin, 250 ml), aplicat prin udare in doza 3 ml/ 1 l apa. Se pot face doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile. Foliar, se poate aplica un ingrasamant pentru regenerare precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), aplicat prin pulverizare in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile se pot repeta la aproximativ doua saptamani.
      Daca ati observat prezenta vreunui daunator pe planta se pot face unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile cu un insecticid cu spectru larg, precum Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml), aplicat prin pulverizare in doza 7,5 ml/ 6 l apa.

      # 63354
      0 urează frunze verzi
    • Alina
      30 aprilie 2020

      Buna ziua, multumesc frumos pentru raspuns! Voi comanda cele necesare. 2 intrebari mai am daca imi permiteti: 1. Credeti ca ghiveciul este prea mic? Raza este de 35 cm, inaltimea de 32. El a stat mult timp in magazin intr-un ghiveci mult mai mic de plastic. Ghiveciul are scurgere pt surplus si fiind din ceramica respira mult mai bine radacinile ma gandesc decat in plastic. 2. Se poate actiona asupra potentialilor daunatori din substrat cu aceeasi substanta recomandata?I-am pus ingrasamant abia de 3 ori pana acum, asa cum scrie pe eticheta. Astazi am observat un paianjen ca si-a facut loc pe frunza (foto atasata). Substratul este nou cumparat si nu as risca o noua transplantare mai ales ca acum nu pot taia ghiveciul ca data trecuta sa nu afectez radacinile. Multumesc din nou!

      # 63355
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 aprilie 2020

      Buna ziua, ghiveciul trebuie sa fie suficient de mare, astfel incat radacinile sa se poata dezvolta. Daca considerati ca planta se poate dezvolta corespunzator, nu este necesara schimbarea acestuia. In cazul daunatorilor din substrat, daca acestia exista, este necesar sa schimbati substratul, solutia de insecticid se aplica doar prin pulverizare pe planta. Insa, este indicat sa verificati la suprafata substratului daca daunatorii mai apar sau a fost un caz izolat.
      De asemenea, nu udati planta in exces. Umiditatea ridicata din substrat poate duce la aparitia si dezvoltarea anumitor insecte. Se recomanda stergerea frunzelor de praf cu o laveta umeda, precum si pulverizarea cu apa pe frunze cand este cazul, pentru a le asigura umiditatea atmosferica necesara. Pentru a avea o planta care sa prezinte cresteri sanatoase, este indicat sa respectati cerintele de ingrijire specifice.

      # 63357
      0 urează frunze verzi
    • Alina
      15 mai 2020

      Buna ziua,

      S-a inrautatit situatia palmierului 🙁 acum si frunzele din mijloc si-au pierdut din culoare. Am cumparat Movento asa cum ziceati si am aplicat o singura data pe frunze, am observat astazi 2 paianjeni, unul negru maricel putin mai lung fata de cel comun si unul verde (apare in poza).
      M-am oprit din a-i pune ingrasamant, l-am udat ca deobicei. L-am pulverizat pe frunze cu apa filtrata, iar pe substrat nu am mai observat daunatori, in afara de acel paianjen negru pe tulpina. E ok sa pulverizez cu Biplantol contra x sau doar cel vital merge pt palmieri? Va rog mult sa ma ajutati sa il salvez. Multumesc!

      # 63358
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 mai 2020

      Buna ziua, este indicat sa eliminati ce este uscat sau puternic afectat. Apoi, se poate aplica Biplantol Contra X sau Biplantol Vital, in functie de necesitatiile plantei.
      De asemenea, pe langa tratamentele efectuate, este recomandat sa aveti in vedere si respectarea cerintelor de mediu necesare pentru dezvoltarea plantei. Mai multe informatii gasiti in articolul urmator – Palmieri, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 63361
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Palmieri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi