Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Luciana S
      8 septembrie 2020
      0 urează frunze verzi

      Palmier Areca viermi?

      Buna seara, aseara am cumparat un palmier Areca ce parea sanatos (precizez ca iubesc palmierii, dar nu am experienta in cresterea lor). Azi o-am udat (i-am pus putina apa in tavita) si cand am ridicat-o sa vad daca s-a absorbit toata, am vazut un fel de vierme in farfurioara. Deasemenea, are o gaura intr-una din frunze, e patat pe o frunza mai inferioara si pe ici pe colo are niste puncte maronii. Mi-am dorit de mult un astfel de palmier si nu as vrea sa-l pierd. Mentionez ca mai am o dracena fragrans mica, de 25 cm, care pare ca ar avea niste purici mici negrii, dar au stat in camere diferite ( dracena a stat langa o garofita cu puricei, paienjeni negri si acum incerc sa o tratez). Puteti va rog sa imi spuneti ce pot face sa nu se agraveze prablema lui areca? Va multumesc.

      # 63475

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 septembrie 2020

      Buna ziua, in cazul palmierilor, de cele mai multe ori simptomele aparute pe frunze sunt cauzate de ingrijirea necorespunzatoare a plantei. Este de retinut faptul ca palmierii trebuie udati moderat, pamantul trebuie sa se usuce usor intre doua udari, evitand excesul de umiditate. Totodata, este important ca substratul sa fie unul usor, care sa dreneze bine apa. Pentru a le asigura umiditatea atmosferica necesara, se recomanda ca periodic frunzele sa fie pulverizate cu apa.
      Un alt aspect important este dimensiunea ghiveciului, care trebuie sa fie corelata cu dimensiunea sistemului radicular, pentru ca planta sa se poata dezvolta corespunzator. Ghiveciul trebuie sa prezinte gauri de drenaj pentru a se evita stagnarea apei la nivelul radacinii. De asemenea, verificati daca sunt prezenti in substrat alti daunatori precum cel mentionat. In acest caz, este indicat sa schimbati substratul (Substrat pentru palmieri si plante verzi, 20 litri). De asemenea, trebui sa aveti in vedere ca substratul sa se usuce usor intre doua udari.
      In situatia actuala, se poate aplica un stimulator care sa ajute planta sa depaseasca perioada de stres, precum Razormin (Razormin, 250 ml), aplicat prin udare in doza 3 ml/ 1 l apa. Se pot face doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile. Foliar, se poate aplica un ingrasamant pentru regenerare precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), aplicat prin pulverizare in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile se pot repeta la aproximativ doua saptamani.
      Daca ati observat prezenta vreunui daunator pe planta se pot face unu-doua tratamente la interval de 5-7 zile cu un insecticid cu spectru larg, precum Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml), aplicat prin pulverizare in doza 7,5 ml/ 6 l apa.
      Punctele negre, usor iesite in relief, de pe tulpinile palmierului apar ca un proces normal si nu afecteaza planta. Pentru mai multe informatii despre ingrijirea corespunzatoare a palmierilor, puteti accesa link-ul catre articolul de pe blog (Palmieri, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 63480
      0 urează frunze verzi
    • Luciana S
      14 septembrie 2020

      Va multumesc mult pentru sfaturi. Am comandat ceea ce mi-ati recomandat, iar azi am schimbat ghiveciul (l-am pus intr-un ghiveci de 30 cm, sper ca e suficient de mare). Pana a venit comanda, am mai vazut un viermisor in tavita, insa cand l-am schimbat, nu am gasit nimic. Am taiat putin din radacina, pe ici pe colo, unde parea putrezita sau foarte moale si cate o frunza uscata. Nu prea stiu cata apa sa-i pun ca sa nu fie prea multa, sunt la inceput. Daca il ud acum cu stimulatorul razormin, il pot si stropi cu ingrasamantul biplantol vital? Pot sa-l pulverizez si cu movento in acelasi timp, preventiv, chiar daca nu am obsevat cu ochiul liber daunatori?

      # 63481
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 septembrie 2020

      Buna ziua, informatii despre udarea corecta a palmierilor, puteti regasi in articolul mentionat mai sus. In general, pe parcursul perioadei de vegetatie (primavara-toamna) se adauga apa atunci cand substratul se usuca aproape complet, iar iarna se va uda mai rar. De asemenea, avand in vedere faptul ca Razormin se aplica prin udare la radacina, puteti aplica in aceeasi perioada si tratamentul cu insecticidul Movento, preventiv. Ulterior, dupa 10-14 zile de la ultimul tratament cu Razormin, puteti aplica regulat ingrasamantul Biplantol Vital.

      # 63482
      0 urează frunze verzi
    • Luciana S
      15 septembrie 2020

      Va multumesc. Movento este intr-o fiola pe care daca o deschid nu o mai pot inchide. Ce termen de valabilitate are dupa diluare? Am mai multe plante pe care trebuie sa-l folosesc ( areca+ dracena +ficus) dar nu il pot administra la toate acum deoarece ficusul a fost dat cu un spray din florarie (posibil paduchi lanosi) si e prea devreme sa il stropesc (trebuie sa astept o saptamana). Se poate folosi Movento si pe ficus di dracena? Va multumesc.

      # 63483
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 septembrie 2020

      Daca doriti, puteti aplica un tratament preventiv cu insecticidul Movento si pe celelalte plante metionate. Produsul are o valabilitate de 3 ani de la data fabricatiei, atata timp cat este pastrat nediluat, in conditiile mentionate pe eticheta. Puteti resigila fiola folosind banda adeziva sau puteti pastra insecticidul lichid pentru mai mult timp intr-o seringa.

      # 63484
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Palmieri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi