Vezi 6 fire de răspunsuri
    • Eliza
      4 septembrie 2019
      0 urează frunze verzi

      palmier Areca cu frunze uscate

      Am achizitionat de 1 luna un Palmier Areca si din pacate i se usuca frunzele, devin maronii. incep de la varfuri asa cum se vede si in poza. Este asezat langa geam,spre nord. La inceput il udam la 7-10 zile si se uscau frunzele, am citit ulterior ca trebuie la 4-5zile dar la fel-nicio schimbare. Il mai rotesc, o sa incerc sa-i schimb locul. din pacate, unde era pozitionat, era singura varianta mai cu lumina din casa. Un sfat daca se poate, multumesc.

      # 63269

      14 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 septembrie 2019

      Buna ziua, este indicat sa scoateti ghiveciul din acel vas masca, sa il puneti intr-o farfurioara si sa nu lasati apa sa stagneze in aceasta. Nu se poate stabili un numar de udari si un interval exact intre acestea, insa, ca si regula generala lasati substratul sa se usuce usor (la suprafata) intre doua udari. Varful frunzelor se brunifica in general din cauza unui aer prea uscat. Nu ati specificat daca l-ati pulverizat sau nu.
      Este recomandat sa il pulverizati cu apa (necalcaroasa) pe frunze, insa atentie, daca veti face acest lucru trebuie pulverizat foarte fin, cat mai uniform (este important sa aveti un bun pulverizator si sa reglati orificiul de pulverizare pentru a obtine stropi foarte fini). Indepartati frunzele uscate.
      De asemenea, puteti opta si pentru un ingrasamant pentru palmieri precum Wuxal Ingrasamant pentru Palmieri si Plante Verzi Palmendünger, 1 litru.

      # 63271
      0 urează frunze verzi
    • Ionela Adelina
      13 decembrie 2021

      Bună ziua!

      Acum o luna am schimbat pământul pentru Areca (substrat Floria). De atunci se tot usuca câte o frunza și devine pătată. Ocazional am observat mucegai pe care l-am îndepărtat și apoi am udat cu apa oxigenata diluata.
      Îmi puteți spune va rog, dacă planta este cumva afectata de mucegai sau altceva? As putea folosi Topsin?
      Nu îmi dau seama cum poate fi tratata și cu ce. Totodată am observat și frunze uscate la vârfuri, deși în camera umiditatea este peste 60%, iar planta este poziționată chiar lângă calorifer și fereastra, unde nu primește luminita puternica, mai ales acum iarna.
      Îmi doresc sa previn cumva pierderea plantei și îmi dau seama ce anume ar fi necorespunzător în îngrijirea lui.
      Multumesc anticipat!

      # 113390
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 decembrie 2021

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, avem rugamintea sa atasati mai multe fotografii cu palmierul (si in ansamblu) si sa ne precizati mai multe detalii: care este temperatura din incinta, au fost oscilatii de temperatura/curenti de aer rece? La ce interval se realizeaza udarea si in ce mod? Ati administrat vreun ingrasamant? Ghiveciul prezinta orificii de scurgere a apei? Ati sesizat prezenta daunatorilor (verificati cu atentie)? Simptomele au debutat/s-au accentuat dupa transplantare?

      # 113451
      0 urează frunze verzi
    • Ionela Adelina
      16 decembrie 2021

      Am cumpărat acest palmier în luna martie. Acum 6-7 săptămâni am observat ca ieșeau din ghiveci râme maro-negre (cam 3-5 cm lungime) și am decis sa schimb pământul. Rădăcinile arătau destul de bine la acel moment și am evitat sa deranjez prea mult rădăcinile. In ghiveci am pus pământ Floria pentru palmieri în amestec cu perlit. La scurt timp am observat ca noul substrat face mucegai alb pufos la suprafață (nu am apucat sa fac poza înainte de a înlătura mucegaiul). Zilnic umiditatea în camera este peste 64%, iar temperatura cam 21-22%. Palmierul este așezat la jumătate de metru de calorifer, iar acum iarna nu primește prea multa lumina (fereastra spre vest, însă avem un bloc vis-a-vis destul de aproape, asta înseamnă că de regula lumina nu este strălucitoare/puternica). În afara de acel mucegai, la fiecare 2-4 zile se mai usuca câte o frunza și devine pătată (pestrițata).
      Sâmbătă trecuta am preparat un amestec diluat de topsin și apa și am pulverizat frunzele și puțin pământul la suprafață. În continuare observ tendința de uscare, iar azi am constatat ca doua tulpinute au putrezit 😔. Îl ud cam la 7 zile în perioada asta (udare de sus).
      Aș as aprecia un sfat din partea dvs pentru a putea salva planta la timp. De aceea as vrea sa va întreb, dacă mai este cazul sa-i schimb iar substratul sau nu.
      Mai este cazul sa folosesc peste o săptămână tratamentul antifungic? Am folosit cândva la orhidee un antifungic Curzate Manox. Este indicat și pentru plante verzi?
      Mai menționez ca am cumpărat de curând de pe site Biplantol Vital, cu intenția de a-l folosi în viitor.
      Va mulțumesc anticipat!

      # 113558
      0 urează frunze verzi
      • Ionela Adelina
        21 decembrie 2021

        Bună seara! În seara asta am descoperit încă o tulpina putrezita. Am rupt-o și intenționez sa o desprind și de rădăcini. Îmi puteți spune va rog ce as putea face pentru a stopa putrezirea altor tulpini?
        Am cumpărat de la dvs un îngrășământ care sa ajute planta sa îsi revină în urma transplantarii și al tratamentului cu topsin.
        Va mulțumesc!

        # 113851
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          21 decembrie 2021

          Buna ziua, se recomanda respectarea indicatiilor anterioare, iar pe cat posibil sa nu se mai aplice produse ce nu sunt destinate plantelor pentru ca pot produce efecte adverse nedorite.

          # 113873
          0 urează frunze verzi
          • Ionela Adelina
            21 decembrie 2021

            Mulțumesc pentru răspuns

            # 113887
            0 urează frunze verzi
          • Ionela Adelina
            27 decembrie 2021

            Buna ziua!
            Revin către dvs cu rugămintea de a ma ajuta cu încă un răspuns.
            La o examinare mai atenta am observat ca unele frunze ale palmierul cu tendința de uscare au câteva puncte albe (inițial le-am confundat cu praful depus). Reprezinta ceva? Nu am descoperit insecte în solul plantei sau în jurul ei. Planta este în recuperare acum în urma transplantarii și a tratamentelor aplicate.
            Va mulțumesc anticipat!

            # 114208
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
              27 decembrie 2021

              Buna ziua, din imaginile adaugate planta prezinta pe frunze reziduri de la apa sau de la produse aplicate. Nu sunt simptome de boli sau daunatori.

              # 114251
              0 urează frunze verzi
              • Ionela Adelina
                28 decembrie 2021

                Va mulțumesc mult pentru răspuns!
                Sărbători frumoase! 🎄🎊🌴🪴🌿🎉

                # 114260
                0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 decembrie 2021

      Buna ziua, cel mai proabil palmierul a suferit initial un usor stres in urma transplantarii, ce a fost accentuat de tratamentul inadecvat cu apa oxigenata (provocand arsuri sistemului radicular). De regula, nu este indicata aplicarea pe plante decat a produselor cu destinatie fitosanitara. Momentan, pentru a sprijini depasirea stresului suferit, puteti incerca administrarea periodica, prin udare, a unui ingrasamant organic, precum: AMN BonaVita, 500 ml. Treptat, odata cu regenerarea si aparitia frunzelor noi, se recomanda inlaturarea celor imbatranite/afectate.
      De asemenea, pentru informatii detaliate despre ingrijire, va rugam sa consultati articolul de pe blogul nostru: Palmieri, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 113574
      0 urează frunze verzi
      • Ionela Adelina
        16 decembrie 2021

        Va mulțumesc pentru răspuns!

        # 113579
        1 urează frunze verzi
      • Ionela Adelina
        1 februarie 2022

        Bună ziua!
        Am revenit cu vesti nu prea bune 😐
        Din păcate planta mea Areca moare.
        Ar fi trebuit sa nu ii schimb pământul deloc. De atunci a mers din rău în mai rău. Pentru ca făcea mucegai alb deasupra, l-am stresat și mai mult cu stropiri cu apa oxigenata diluata, apoi tratament antifungic (cu topsin) și încă câteva schimbări de substrat.
        Am atașat câteva poze, doar sa îmi spuneți dacă este cumva putregai sau poate fi altceva.
        Intenționez sa cumpăr alta planta și măcar sa știu dacă cumva a fost udata prea mult – o data la 2 săptămâni 🙁 Va mulțumesc pentru toate răspunsurile acordate

        # 116644
        0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 februarie 2022

      Buna ziua, din imaginile inserate, tulpinile par putrezite, daca radacinile sunt afectate, atunci din pacate planta nu isi va mai reveni. Pe viitor, pentru a preintampina astfel de probleme se recomanda respectarea conditiilor de ingrijire: Palmieri, informatii si sfaturi de ingrijire. Pentru informatii despre cum se realizeaza corect transplantarea, puteti urmari articolul nostru Transplantarea plantelor decorative de interior. De asemenea, pentru informatii legate de starea de sanatate si apectul plantelor de interior puteti vizualiza articolul Plante de interior - simptome, cauze, solutii. Este indicata consultarea sfaturilor specialistilor la primele semne de afectiune.

      # 116680
      0 urează frunze verzi
Vezi 6 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Palmieri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi