- Acest subiect are 4 răspunsuri, 1 voce și a fost actualizat ultima dată 2 iulie 2024 la 13:17 de
Cleopatra.
-
-
Cleopatra29 iunie 20242 urează frunze verzi
Oxalis, frunze sifonate, incretite, cu pete albicioase
Bună ziua,
Nu am idee cum se numește planta dar îmi este foarte dragă și o am de foarte mulți ani. Eu îi spun fluturaș 🙂 O țin la interior dar au fost și veri mai blânde când am scos-o pe balcon și îi mergea bine și acolo. De vreo sătămână au început să i se șifoneze/ încrețească un pic frunzele și au apărut pete albicioase pe frunze. Nu am mai văzut așa ceva. Mă puteți ajuta cu ce ar putea fi și ce anume aș putea face ca să îi restabilesc sănătatea plantei?
Mulțumesc și o zi bună vă doresc,
CleopatraAttachments:
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE1 iulie 2024Buna ziua! Doar pe baza fotografiei atasate nu se poate face o identificare exact a daunatorului sau a agentului patogen. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati cateva imagini cu planta din ansamblu, precum si fotografii clare cu ambele parti ale frunzei (superioara si inferioara). De asemenea, va rugam sa specificati daca observati daunatori pe frunze (inclusiv depuneri de oua, panze fine, puncte negre sau altele), daca depunerile albe se pot indeparta usor de pe frunze (eventual cu laveta umeda), daca depunerile sunt iesite in relief sau nu, daca depunerile se pot observa doar pe partea superioara a frunzelor sau si pe alte parti ale plantei etc.
In plus, va rugam sa descrieti conditiile de mediu existente si conditiile de ingrijire oferite (temperatura, lumina, udare, sursa apei utilizate la udare, fertilizare, transplantari etc.).-
Cleopatra1 iulie 2024
Bună ziua. În primul rând mulțumesc pentru răspuns și că m-ați luminat și cu denumirea plantei. Am mai atașat 4 poze (doar atât m-a lăsat site-ul) dar dacă mai este nevoie mai pot face și altele. Nu observ nimic care să miște 🙂 sau e prea mic pentru ochiul meu. Petele nu se pot șterge nici de pe fața frunzei nici de pe dosul acesteia, nu sunt denivelări (adică nu se simt la atingere) și nu observ nici pânze. Petele sunt doar pe frunze, codițele par sănătoase, și mai degrabă/ aparent și/sau mai evident petele sunt pe dosul frunzelor. Dar deteriorarea aspectului a fost destul de rapidă. 7-10 zile aș zice eu.
Planta este în cameră, la mai puțin de 1m de o fereastră mare orientată S-V. În a doua parte a zilei este cam cald în cameră în perioada aceasta dar nu ar fi prima oară și nu a mai fost afectată astfel. De udat o ud o dată pe săptămână sau de 2 ori dacă este foarte cald și se usucă pământul. O ud cu apă de la robinet dar care a stat în prealabil în sticlă minim 48 de ore uneori și mai mult. Transplantări i-am făcut de câteva ori în decursul anilor dar nu recent (cam odată la 3-4 ani), și de fertilizat doar rar cu un fertilizat universal de tip natura (Agro).
Pentru că uneori când apar probleme am observat că ignorarea problemei pentru câteva zile uneori poate înrăutății mult lucrurile, în așteptarea unui răspuns din partea dvs. l-am stropit cu o soluție 3 în 1 (insecte, fungi, acarieni) – Ikebana, în speranța că dacă bine nu îi fac sper ca măcar rău să nu îi fac.
Eu am cam toată casa și balconul pline de flori și plante iar în ultima vreme mă cam confrunt cu probleme. V-am și scris despre un leandru, salvia și impatiens-ul acela la care iar nu îi știam numele 🙂 pentru care la recomdarea dvs. am comandat soluție pentru acarieni. Pe balcon am și un trifoi norocos (Lucky clove) care cred că e asemănător oxalisului și care are și el probleme asemănătoare doar că și mai agresiv parcă și arată mai degrabă uscat iar frunzele noi care cresc sunt foarte chircite. Pe acesta, fiind afară, îl ud aproape zilnic.
Acum nu știu dacă contează dar multe din plantele mele au suferit un stres mai măricel de curând. Am fost plecată în concediu 2 săptămâni și persoana care a venit să mă ajute cu udatul plantelor a exagerat cu udarea și unele au suferit din acest motiv iar altele chiar au cedat cu totul.
Aștept cu interes răspunsul dvs și mulțumesc anticipat.
O zi frumoasă vă doresc,
CleopatraAttachments:
- ‹›0
-
Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
Ela Botanista | Ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTE2 iulie 2024Pe baza fotografiilor atasate nu se poate identifica natura exacta a deprecierii (poate fi vorba de instalarea unor boli fungice, precum si de o viroza). Pentru o identificare exacta, puteti avea in vedere efectuarea unei analize de laborator. In momentul actual nu se cunosc tratamente curative care sa combata virozele la aceste plante, astfel fiind recomandata izolarea plantei si monitorizarea evolutiei acesteia, respectiv eliminarea plantei in intregime in cazul in care deprecierea avanseaza/in cazul in care rezultatele analizelor de laborator confirma prezenta unui virus.
De moment, daca doriti, puteti avea in vedere eliminarea si distrugerea frunzelor puternic afectate, urmata de efectuarea a 1-2 tratamente, cu un fungicid precum Champ 77 WG, 20 g (se aplica in doza de 20 g/10 L apa, prin pulverizare foliara, la interval de cca. 7 zile in cazul efectuarii a doua tratamente). Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta (Pulverizator manual Volpi TECH1).
Intrucat aceasta specie nu are cerinte ridicate in ceea ce priveste lumina, puteti avea in vedere amplasarea ghiveciului intr-un loc cu mai putina radiatie solara directa. Amplasarea unei perdele fine intre fereastra si planta este de asemenea o optiune in cazul de fata. Udarea se recomanda a fi efectuata doar atunci cand substratul este uscat la suprafata (in special avand in vedere prezenta scoartei in substrat). De asemenea, este important ca orificiile de drenaj ale ghiveciului sa nu fie obturate, respectiv ca apa excesiva sa fie eliminata din ghiveciul masca/farfurioara de scurgere dupa fiecare udare.
La 10-12 zile dupa finalizarea tratamentelor foliare cu fungicid, pentru a ajuta planta in depasirea perioadei de stres suferite, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar cu efect de revitalizare si intarire a rezistentei plantelor, precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml, conform specificatiilor din descrierea produsului. In plus, se poate administra regulat un ingrasamant cu efect de facilitare a cresterii sanatoase si viguroase, precum Vital NT, 250 ml sau AMN Powerfertiliser, 500 ml, priun udare la radacina, conform recomandarilor din descrierea produsului ales.
Avand in vedere starea actuala a frunzelor si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia plantei pe viitor.-
Cleopatra2 iulie 2024
Mulțumesc. Apreciez răspunsul. Încă nu sunt pregătită să renunț la plantă așa că am să fac ce știu mai bine ținând cont și de sfaturile pe care mi le-ați dat și am să încerc să revin cu detalii după cum evoluează că dacă reușesc și o însănătoșesc poate mai este de folos și altcuiva.
O zi bună să aveți.
CleopatraAutorMesajeVezi 1 fir de răspunsuriA fost de ajutor această discuție?
1 persoană consideră această discuție ajutătoare
✖Ajută-ne să îmbunătățim această paginăNe pare rău că nu ai găsit răspunsul pe care îl căutai. Spune-ne ce consideri că putem îmbunătăți.
Părerea ta ALTĂDATĂ
N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.Te ținem la curent
Te-am trecut pe listă!
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou? În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞Estimare livrare
Afișează puncteÎnapoi-
Anda Popescu25 ianuarie 2025Tom BotanistulSPECIALIST
Tom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTESondaje‹›0
47 urează frunze verziCum decizi ca este necesara aplicarea tratamentelor?Protejarea plantelor de daunatori si boli este o parte importanta a gradinaritului. Exista o varietate de metode care pot fi folosite pentru a combate aceste probleme, inclusiv tratamente chimice, biologice... mai multTrimiteFrunze verziAnda6 iulie 2024Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALISTTom Botanistul, ajutor in gradina
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTEPromovatAnda24 februarie 2024Tom BotanistulSPECIALISTTom Botanistul
Specialist
Cei care știu din experiență
Specialiștii noștri răspund întrebărilor, oferă soluții și te îndrumă către produsele potrivite.
Vrei să știi mai multe despre rolurile speciale ale membrilor comunității?
AFLĂ MAI MULTEȘtiai că?kira31 octombrie 2023Erika Piroș4 octombrie 20230 urează frunze verziOxalis, planta cu puncte alb-galbuiCe trebuie sa fac?CiteșteSfatul specialistului
TrimiteFrunze verzi -
Discuții pe teme similare
-
NOTĂ
BOTANIȘTII4,8Foarte greoi site-ul, nu se poate lua legatura telefonic cu nimeni , butonul de comunicare nu exista , parca ar fi un site fantoma .Cristi Msingurii care au putut evalua corect boli/daunatori de Coacaz pe baza descrierii in cuvinte & poze. ramane de vazut si daca produsele recomandate fac treaba pt care au fost recomandate.Marius MEste prima comanda pe care o efectuez la Botanistii. Dupa cum este structurat site-ul, cred ca si actiunile pentru livrare vor fi la acelasi nivel. Voi transmite o evaluare despre magazin imediat ce voi primi comanda. Deocamdata, multumesc.Vera SCu multă încredere!Preturi bune și corecte iar ptr. mine un mare avantaj că locuiesc în apropiere.Dumitru FAvand in vedere ca o comanda plasata la o ora noctura a putut fi finalizata atat de usor, precum si paleta de produse disponibila, cu siguranta ca voi recomanda Botanistii ?Daniel CLivrare prompta, site ok, gama diversa de produse, detalii la produse, si un blog cu informatii pretioase.Eminelia Odaca v-as recomanda ?? faptul ca eu sunt foarte,foarte multumit sincer va recomand cu o enorma placere ... sante-ti cei mai buni , va multumesc ptr tot si imi place enorm sa colaborez cu dumneavoastra .Constantin Samir BProfesionalismul si rapiditatea cu care mi-au fost comunicate informatii relevante vis a vis de problema mea. Nu scriu revuew-uri de obicei dar situl dvs chiat merita efortul. Felicitari! problema mea a fost solutionata de d-nul Tudor Nicusor, are 5 stele de la mine, i-as fi dat si mai multe daca sitemul permitea. Multumesc si cu siguranta daca va fi nevoie aici voi apela la ajutor.Iordan CCel mai complet site, unde afli nu doar ce boala are planta ta, dar si ce tratament trebuie sa ii aplici. Simplu si rapid, nici nu trebuie sa te pricepi la gradinarit, trebuie doar sa iti iubesti plantele suficient cat sa iti dai seama daca sufera. De restul se ocupa Botanistii :)Bogdan BPrimul produs l-am folosit anul trecut și am fost foarte mulțumit. În acest am le voi folosi pe amăndouă. Certific că efectul este cel așteptat și voi continua colaborarea cu voi.Dan IDescarcă aplicația Botaniștii
Susținem
Informații Companie
Copyright 2016-2025 PestControl Expert×LIVRARE GRATUITĂ cu contul tăuLoghează-te sau creează-ți un cont și profită de livrare gratuită nelimitată.Acum economisești la fiecare comandă.Livrare in 24 oreoriunde in RomaniaEchipă profesionistăde ingineri agronomiPortofoliu Completstoc propriu
-
-