orhidee cu frunze deshidratate

Acest subiect conține 1 răspuns are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 8 aprilie 2019 la 10:28 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 1 Răspunsuri
 • #21801 Răspuns
  Andra

  Buna ziua!
  Am o orhidee pitica, cumparata acum 2 luni. I-am schimbat acum o saptamana ghiveciul si substratul, insa pare ca nu se simte bine. Inainte de a o pune in ghivechi, i-am uns radacinile cu putin ulei de masline si scortisoara.
  Am udat-o o singura data cu o solutie in care i-am pus ingrasamant lichid.
  Acum au ajuns si frunzele sa se ‘rideze’ si radacinile care erau sanatoase si-au pierdut aspectul sidefat. Ce pot face?

 • #21817 Răspuns
  Tom Botanistul

  Din pacate, cineva v-a sfatuit gresit. Procesul de schimbare a substratului este stresant pentru planta, trebuie facut cat mai delicat. Scortisoara are un efect fungicid si acaricid si sta la baza unor produse fitosanitare bio (de ex, Canelys https://www.botanistii.ro/atlantica-canelys-1-litru.html), dar, atentie, produsul aplicat conform recomandarilor producatorilor. In schimb, uleiul de masline, aplicat pe radacini a format o pelicula pe suprafata lor, impiedicandu-le astfel sa respire si sa absoarba apa. Practic, ati asfixiat si deshidratat orhideea. Daca doriti, desi va reprezenta un stres in plus si s-ar putea sa fie prea tarziu, schimbati din nou substratul, cu unul pt orhidee https://www.botanistii.ro/substraturi/substrat-pentru-orhidee-5-litri.html, lasati planta cu radacinile intr-un vas cu apa la temperatura camerei, timp de 30 – 40 minute (ca sa indepartati pelicula de ulei) si apoi replantati-o, cu grija. Daca sunt radacini uscate, deteriorate – indepartati-le. Daca reusiti sa o salvati, udati prin scufundare si lasati bine sa se scurga surplusul de apa. Si nu uitati ca intre doua udari, radacinile plantei respira, asa cum respiram si noi.

Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">