orhidee cu frunze deshidratate

Acest subiect conține 1 răspuns are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 8 aprilie 2019 la 10:28 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 1 Răspunsuri
 • #21801 Răspuns
  Andra

  Buna ziua!
  Am o orhidee pitica, cumparata acum 2 luni. I-am schimbat acum o saptamana ghiveciul si substratul, insa pare ca nu se simte bine. Inainte de a o pune in ghivechi, i-am uns radacinile cu putin ulei de masline si scortisoara.
  Am udat-o o singura data cu o solutie in care i-am pus ingrasamant lichid.
  Acum au ajuns si frunzele sa se ‘rideze’ si radacinile care erau sanatoase si-au pierdut aspectul sidefat. Ce pot face?

 • #21817 Răspuns
  Tom Botanistul

  Din pacate, cineva v-a sfatuit gresit. Procesul de schimbare a substratului este stresant pentru planta, trebuie facut cat mai delicat. Scortisoara are un efect fungicid si acaricid si sta la baza unor produse fitosanitare bio (de ex, Canelys https://www.botanistii.ro/atlantica-canelys-1-litru.html), dar, atentie, produsul aplicat conform recomandarilor producatorilor. In schimb, uleiul de masline, aplicat pe radacini a format o pelicula pe suprafata lor, impiedicandu-le astfel sa respire si sa absoarba apa. Practic, ati asfixiat si deshidratat orhideea. Daca doriti, desi va reprezenta un stres in plus si s-ar putea sa fie prea tarziu, schimbati din nou substratul, cu unul pt orhidee https://www.botanistii.ro/substraturi/substrat-pentru-orhidee-5-litri.html, lasati planta cu radacinile intr-un vas cu apa la temperatura camerei, timp de 30 – 40 minute (ca sa indepartati pelicula de ulei) si apoi replantati-o, cu grija. Daca sunt radacini uscate, deteriorate – indepartati-le. Daca reusiti sa o salvati, udati prin scufundare si lasati bine sa se scurga surplusul de apa. Si nu uitati ca intre doua udari, radacinile plantei respira, asa cum respiram si noi.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">