Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Diana
      13 octombrie 2020
      4 urează frunze verzi

      Orhidee – boala sau arsuri solare

      Buna ziua,
      In urma cu doua saptamani am scos toate orhideele pe balcon, eu consider ca au fost amplasate ferite de raze solare directe si totusi 3 din cele 10 orhidee prezinta frunze ingalbenite, mai moi decat in mod normal si cu pete. Imi puteti spune, va rog, daca este vorba de arsuri solare sau altceva? Este posibil ca pe timpul noptii temperatura sa fi fost destul de scazuta, dar toate celelate orhidee arata normal. Va multumesc!

      # 68166

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 octombrie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne precizati cateva informatii suplimentare despre plantele dumneavoastra. Cand au aparut simptomele, mai exact? Ati identificat daunatori pe acestea (atat pe partea superioara, cat si pe partea inferioara a frunzelor)? La ce interval de timp le udati si cum realizati udarea? Le-ati administrat pana acum ingrasaminte? Ce temperatura se mentine in spatiul in care sunt amplasate?

      # 68171
      0 urează frunze verzi
    • Diana
      14 octombrie 2020

      Buna ziua,
      Simptomele au aparut in urma cu cateva zile (maxim o saptamana). Plantele nu par sa aiba daunatori, cel putin nimic vizibil. Radacinile sunt verzi,sanatoase, una din orhidee chiar a inceput sa dezvolte o tija florala ( asa cum se vede in poze). Le ud cam la o saptamana – 10 zile, in functie de cum vad culoarea radacinilor. Udarea o fac prin absorbtie si niciodata nu las surplus de apa in ghiveci. Le-am administrat acum cateva luni ingrasamant sub forma de betisoare, dar in ultimele luni nu au fost fertilizate suplimentar tocmai pentru ca dezvoltau incontinuu frunze si nicio tija florala. Tocmai de aceea le-am si scos pe balcon pentru a le creea diferenta de temperatura intre zi si noapte si pentru a le declansa inflorirea. Ma gandesc ca e posibil sa fi fost totusi prea rece pe balcon pe timp de noapte (sub 10 grade in unele nopti), dar celelalte 7 orhidee inca sunt pe balcon si nu prezinta niciun semn de boala. Ma gandesc si la posibilitatea sa fi fost atinse de raze de soare aceastea 3 care s-au ingalbenit, dar au fost amplasate pe pervaz intr-o zona cu umbra,unde nu bate soarele. Frunzele par sa se ingalbeneasca din ce in ce mai tare si sunt mai moi. Ar trebui taiate? La una dintre orhidee pe partea infeioara se observa in poza niste puncte albe,uscate, dar pare ca fac parte din structura frunzei. Va multumesc!

      # 68172
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      14 octombrie 2020

      Buna ziua, in urma informatiilor oferite, trebuie mentionat faptul ca, expunerea orhideelor la temperaturi mai scazute de 14-15 °C pentru mai multe zile, de cele mai multe ori, determina ingalbenirea frunzelor, insotita de pierderea rigiditatii tesuturilor si aparitia cicatricilor pe acestea. In functie de exemplar, aceste pot manifesta o sensibilitate mai ridicata la oscilatiile de temperatura, insa cel mai indicat ar fi sa mentineti toate orhideele intr-un spatiu in care temperatura sa se incadreze intr-un interval de 15-25 °C. Momentan, ar fi indicat sa eliminati frunzele puternic afectate, deoarece nu isi vor mai reveni, dupa care sa le administrati un ultim tratament cu un ingrasamant precum Biplantol Orhidee (Orhidee NT, 500 ml), aplicat prin pulverizare. Incepand din primavara si pe tot parcursul perioadei de vegetatie, puteti administra regulat acest ingrasamant. De asemenea, la 7-10 zile dupa administrarea fertilizantului, puteti aplica preventiv un tratament impotriva bolilor, cu un fungicid precum Amistar (Amistar, 10 ml).
      Pentru o ingrijire corespunzatoare a orhideelor, puteti consulta articolul de pe blogul nostru: https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-orhidee/.

      # 68177
      0 urează frunze verzi
    • Diana
      15 octombrie 2020

      Va multumesc pentru raspuns!
      O ultima intrebare: Pentru Dendrobium Nobile cat de des se recomanda sa se faca udarea si prin ce metoda? Deasemenea , unde ar trebui amplasata floarea?

      # 68178
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 octombrie 2020

      Buna ziua, in general, orhideele din genul Dendrobium nu prezinta cerinte deosebit de diferite comparativ cu celelale genuri de orhidee. In acest sens, mai multe informatii despre udarea, amplasarea si alte conditii de mediu optime pentru orhidee pot fi regasite in articoul nostru special dedicat ingrijirii acestor plante: https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-flori-orhidee/.

      # 68179
      0 urează frunze verzi
    • Irina
      11 ianuarie 2021

      Buna seara, am schimbat pamantul la orgidee exact cand avea boboci neinfloriti. Cum pot ajuta boboceii sa se deschida?

      # 68180
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        11 ianuarie 2021

        Buna ziua, de regula, nu este indicata transplantarea plantelor atunci cand acestea prezinta flori sau boboci florali, deoarece stresul provocat poate determina caderea florilor/bobocilor. Momentan, in functie de starea orhideei si stresul suferit, aceasta poate inflori sau nu.

        # 68181
        0 urează frunze verzi
    • Elena
      31 mai 2021

      Buna ziua! Va rog daca stiti ce reprezinta aceste pete? Sunt arsuri solare? Multumesc!

      # 90125
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        31 mai 2021

        Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, va rugam sa ne precizati mai multe detalii despre orhidee: unde este amplasata, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? Ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand, ce doze ati folosit? Cand a inceput sa prezinte aceste simptome?

        # 90228
        0 urează frunze verzi
        • Elena
          31 mai 2021

          Amplasarea este cea din imagine..la pranz bate soarele direct in geam. Udarea o fac o data pe saptamana prin plasarea ghiveciului intr-un castronel cu apa. Nu am folosit niciodata ingrasamant, fertilizanti..de cand am primit-o m( martie) a inceput putin cate putin sa aiba aceste pete. Multumesc!

          # 90243
          0 urează frunze verzi
          • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
            31 mai 2021

            Din imaginile atasate, planta pare sa prezinte arsuri solare. In general, orhideele prefera spatiile luminoase, insa trebuie amplasate la o distanta considerabila fata de fereastra, in spatele unei perdele fine, care sa filtreze lumina puternica. Astfel, este indicat sa o mutati in alt loc, ferita de razele directe ale soarelui.
            Pentru mentinerea generala a sanatatii, regenerarea si protectia orhideelor, se poate avea in vedere aplicarea unui ingrasamant special precum Orhidee NT, 500 ml.
            De asemenea, pentru o dezvoltare corespunzatoare a orhideei, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice, detaliate in articolul nostru (https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-flori-orhidee/).

            # 90253
            0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Orhidee

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi