Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Mihaela Güler
      27 iunie 2022
      2 urează frunze verzi

      Ofilirea frunzelor – tei inalt, plantat in primavara

      Buna ziua, teiul din imagine a înverzit dupa plantare, ulterior a fost stropit in 2 reprize la interval de 7 zile cu o solutie luata de la fitofarmacie pentru omizi. La două udari am adăugat si 2 doze pe AMN Arbori conform instrucțiunilor (ne am gandit sa ajutam arborele pentru o mai buna fixare, a venit livrat la înălțimea din poză), de cand am adaugat ingrasamantul organic, au inceput sa se ofileasca frunzele, am gresit cu ceva? Imediat dupa plantare l am udat zilnic si am continuat pana in prezent doar cand ploua nu il udam, cumva l am udat prea des? Așteptăm raspunsurile dvs. cu mare interes. Mulțumim!

      # 132586

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      27 iunie 2022

      Buna ziua. Pe baza fotografiilor si a descrierii, cel mai probabil deprecierea teiului are la baza factori abiotici precum socul suferit la plantere si la schimbarea brusca a conditiilor de mediu, dimensiunea redusa a groapei de plantare, conditiile climatice nefavorabile, conditiile edafice nefavorabile, aplicarea tratamentelor imediat dupa plantare (in functie de dozajul folosit si combinarea produselor fitosanitare) etc. Este cunoscut faptul ca plantele de dimensiuni mari se adapteaza cu greu dupa plantare. In general, formarea mugurilor are loc in toamna sezonului precedent de vegetatie, iar infrunzirea are la baza elementele nutritive asimilate si depozitate in aceeasi perioada (aparitia frunzelor nu poate fi corelata cu prinderea puietului). In functie de starea initiala a teiului si de modul in care s-a realizat plantarea, succesul plantarii va fi vizibil abia pe parcursul sezonului de vegetatie (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali). Evolutia teiului pe parcursul acestui sezon de vegetatie nu se poate preciza cu exactitate.
      De moment, este indicata aplicarea unui stimulator de inradacinare, care contribuie in acelasi timp la imbunatatirea calitatii solului, precum AMN Nordalge, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produsului. In plus, pentru a stimula refacerea frunzisului si a ajuta teiul in procesul de depasire a perioadei de stres, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, prin pulverizare, in doza de cca. 25 ml/10 L apa, conform instructiunilor din descrierea produsului.
      Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborilor si arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii de plante pot fi consultate in articolul urmator: Tei, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 132618
      0 urează frunze verzi
    • Eugenia
      27 iunie 2022

      La ce vârstă după plantare , înflorește un tei?

      # 132738
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        28 iunie 2022

        Buna ziua. Inflorirea arborilor depinde de regula de numerosi factori de mediu, ingrijire si inzestrare gentica. In cazul majoritatii speciilor din genul Tilia (tei), prima inflorire are loc la varste de cca. 10-20 de ani (la arborii izolati). Unele subspecii sau varietati ornamentale pot inflori la varste mai mici.

        # 132787
        0 urează frunze verzi
    • Mihaela Güler
      4 septembrie 2022

      Buna ziua! Revin cu informații despre un tei ce a fost tratat cu o substanță pentru omizi la frunze, apoi am aplicat tratamentul recomandat pentru socul suferit la transplantare (am aplicat Nordalge conform instrucțiunilor prescrise) si de 3 săptămâni am observat ca culoarea trunchiului s a schimbat, au aparut pete rosii. Frunzele au văzut in perioada tratamentului. Ce pot face sa salvez teiul? Mai poate fi salvat? Sa continui cu Noldalge, este o idee buna sa așteptăm pana la primăvară, poate isi va reveni pana atunci? Va mulțumim frumos pentru viitoarele raspunsuri.

      # 140237
      4 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        5 septembrie 2022

        Buna ziua. Schimbarea culorii scoartei poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici. In cazul de fata, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament preventiv, cu un fungicid pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g. Acesta se aplica prin pulverizare pe intreaga planta, in doza de 20 g/ 10 L apa, conform instructiunilor de pe eticheta. 7-10 zile inainte si dupa tratamentul cu fungicid, nu se vor aplica foliar alte produse de uz fitosanitar (ex. ingrasamant foliar). Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
        Avand in vedere cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia teiului pe viitor. Administrarea ingrasamintelor recomandate mai sus se intrerupe in luna aceasta, iar ulterior poate fi reluata in urmatorul sezon de vegetatie, dupa infrunzire. In cazul in care teiul nu va infrunzi in primavara, se recomanda indepartarea acestuia si plantarea unui puiet sanatos, achizitionat din surse sigure.

        # 140310
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tei-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tei

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi