• Acest subiect are 4 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 2 august 2018 la 11:25 de Ana maria.
Vezi 4 fire de răspunsuri
  • Ana maria
   2 august 2018

   Nuc chandler cu scoarta crapata

   Bună ziua!
   Revin cu o alta problema la nuc. Încă din primăvară scoarță unilor nuci a început sa se crape..ba chiar am unul sau 2 care au tulpina crăpată de sau pana jos. De ce? Nu știu. .Într o zi unul l am accidentat întâmplător cu un tractor și am observat în interiorul tulpinii ca era gol și avea o textura asemeni unui fagure de culoare maro. Este posibil sa aibă cancer ? Îmi e frica ca o sa o pierdem. ..îi poate ajuta ceva?
   Va mulțumesc!

   #77476

   4 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   2 august 2018

   Buna ziua, nucul chandler este foarte sensibil la temperaturile scazute din timpul iernii sau primaverii, crapaturile ar putea fi si o consecinta a gerului. Ati observat leziuni sau modificari la nivelul coletului (portiunea tulpinii de la nivelul solului)? Cei care au scoarta crapata prezinta si alte modificari, talie mai redusa, frunze patate sau deformate, lastari afectati?

  • Ana maria
   3 august 2018

   Bună dimineața! Nu, nu prezintă leziuni la nivelul coletului și nici o dezvoltare sau modificări în plus fata de ceilalți. Atât doar ca se crapă scoarță plecând dintr un punct și se alungește tot mai mult..si alții au mai multe crăpături pe tulpina câte 2-3 din loc în loc care la început sunt mici și apoi se maresc. Le am dat cu mastic. Pot sa le aplic vreau un tratament care sa i ajute? Menționez ca sunt afectați și de un foc bacterian sau antracnoza pentru care îi tratez.

  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   3 august 2018

   Buna ziua, ne spuneati ca scoarta unor nuci a inceput sa se crape inca din primavara, ceea ce poate indica faptul ca au suferit in timpul iernii. In zilele geroase si insorite, soarele incalzeste trunchiul arborilor, provocand dilatarea vaselor conducatoare, iar la scurt timp, gerul va provoca racirea brusca, chiar inghetul acelei portiuni. Alternanta acestor fenomene duce la aparitia crapaturilor. Si diferentele mari de temperatura de la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, cand pomii ies din repaus, pot provoca aceste crapaturi, fenomen favorizat si de un sol care dreneaza mai greu apa. Crapaturile aparute din cauza gerului/soarelui pot reprezenta porti de intrare pentru boli si daunatori. In mod normal, pomul formeaza un calus in urmatoarea perioada de crestere, dar si solutia gasita de dvs, sigilarea cu mastic ii ajuta. Pentru a preveni infectiile, ati putea trata mai intai crapaturile cu o solutie de zeama bordeleza, dupa care sa aplicati masticul.

  • Ana maria
   3 august 2018

   Vă mulțumesc! O zi frumoasă! ??

Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Nuc chandler cu scoarta crapata Comunitatea Botanistii
Pomi fructiferi
Nuc

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Pîslaru Sorin
  6 noiembrie 2021
  Am citit pe forumul dvs. ca in primavara anului 2 la nuc se elimina toti lastarii si se va lasa doar lastarul principal... eu am luat puieti de anul 3 pe care urmeaza sa ii plantez in luna aceasta...Intrebarea mea este daca in primavara trebuie sa execut aceasta operatiune sau a fost facuta deja Va multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Alexandru
  19 septembrie 2021
  Buna!!! Am copaci in livada care produc nuci de marimi mai mari dar sunt secii adica miez putin in an tot cu secita erau bogate.
  1
  5
  Trimite
  DOSAN ION
  8 august 2021
  nucile sunt atacate se innegresc total sau partial si cad Comunitatea Botanistii
  Buna ziua. Cu deosebit respect, va rog sa ma ajutați. Am plantat mai multi nuci din soiuri nobile. Plantatia se afla langa Novaci, jud. Gorj. De anul trecut nucile sunt atacate innegresc total sau partial si cad. Am aplicat tratamente cuprice cu funguran dar fara eficienta. Am adaugat si aliette dar fara succes. Sa fie vorba de antracnoza? Va multumesc!
  1
  1
  Trimite
  Andra Mares
  3 august 2021
  Cu ce pot trata aceste pete de pe nuc? Comunitatea BotanistiiCu ce pot trata aceste pete de pe nuc? Comunitatea Botanistii
  Buna seara! Au aparut aceste pete pe nuc si as vrea sa aflu ce tratament pot aplica.
  1
  1
  Trimite
  christian lazar
  26 iulie 2021
  nuc – cum pot trata urmarile grindinei? Comunitatea Botanistii
  Cum pot trata urmarile grindinei? Ce pot face ca sa evit uscarea pomilor? Ca urmare a unei grindine puternice la unii pomi tineri - 2 ani li s-au uscat toate frunzele, la 1-2 zile dupa. Pomii de 1 an nu au fost afectati.
  0
  2
  Trimite