Vezi 1 fir de răspunsuri
    • CARMEN
      9 august 2022
      6 urează frunze verzi

      muscate cu probleme

      Buna ziua
      M-am gandit sa va cer un sfat pentru urmatoarele 2 situatii pe care le intampin in momentul de fata cu muscatele.
      Marea majoritate desi par sa fie sanatoase (adica fara o boala anume sau daunatori), totusi aspectul lor lasa putin de dorit avand in vedere ingrijirea lor si conditiile de mediu. In unele cazuri florile sunt fie decolorate fie mici si mai putin frumoase decat erau anul trecut cand le-am cumparat, tulpina este subtire iar frunzele cam nedezvoltate. Am fotografiat doar 3 dintre ele (foto primele 3).
      Dupa cum am spus au fost cumparate anul trecut, au o expozitie sudica la pervazul geamurilor si sunt udate in functie de cum este temperatura de afara. De exemplu, in zilele foarte toride la un interval de 1-2 zile. Nu prea am avut cum sa le umbresc asa ca am preferat sa le tin afara si sa le ud ceva mai des. Produse folosite: anul trecut Ingrasamant Organic Inflorire Blütenpracht iar anul acesta Wuxal Ingrasamant pentru Flori Blütenpracht. O data la 2 luni conform instructiunilor am aplicat Activator Organic pentru Sol. Si cu toate acestea nu arata prea grozav. E ca si cum nu ar asimila nutrientii pe care eu ii pun la radacina. Recent am cumparat Optifer (pentru o alta problema) si am pulverizat o data de doua ori si pe muscate dar tot nu se observa nici o imbunatatire a aspectului. Sunt putin nedumerita de aceasta situatie.
      O problema ceva mai mare am remarcat-o la o muscata care avea o tulpina neagra chiar de jos de la baza pana aproape de varf si pe care am taiat-o integral. Nu stiam de la ce se imoaie si cad frunzele pana cand m-am decis sa o replantez si sa o studiez mai bine. Atat cat a mai ramas din ea se poate vedea in foto 4, cea fara flori. Radacina parea destul de in regula, niste fire foarte lungi pe care le-am mai taiat cu foarfeca, nu erau moi.
      Se mai poate face ceva pentru ea? Trebuie sa aplic un tratament preventiv si celorlale?
      Va multumesc

      # 137550

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 august 2022

      Buna ziua. Per ansamblu, plantele din imaginile inserate arata bine. De moment, se recomanda mentinerea plantelor in conditii optime de mediu si de ingrijire, descrise si in articolul nostru: Muscata, informatii si sfaturi de ingrijire si continuarea tratamentelor cu ingrasamantul Wuxal Ingrasamant pentru Flori Blütenpracht, 1 litru, conform instructiunilor din descrierea produsului. Referitor la planta afectata, trebuie mentionat faptul ca umiditatea ridicata de la nivelul substratului poate favoriza instalarea si dezvoltarea unor agenti fitopatogeni, astfel se recomanda ca udarea sa se realizeze regulat (substratul sa se usuce usor intre doua udari) si puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu fungicidul biologic Dynamic, 100 g, in doza de 10 g/ 10 L apa.

      # 137571
      0 urează frunze verzi
      • CARMEN
        9 august 2022

        Multumesc pentru raspuns.
        Pulverizare reziduala banuiesc ca inseamna pulverizare in partea superioara a plantei (tulpina si frunze) si nu pe substrat. Am citit la modul de aplicare, pulverizare reziduala dar pe de alta parte scrie si ca stimuleaza dezvoltarea radacinilor. Cum daca se aplica la exterior? Imi este putin neclar modul de aplicare.
        Se poate folosi tratamentul si pentru celelalte muscate preventiv? Sau alte plante de gradina? Chiar si un singur litru de solutie daca prepar este destul de mult. Muscata afectata trebuie izolata?

        # 137576
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          9 august 2022

          Fungicidul biologic Dynamic, 100 g se poate aplica prin pulverizare foliara sau udare. In cazul de fata, se recomanda aplicarea tratamentului prin udare, fiind vorba despre un posibil patogen de sol. Tratamentul poate fi aplicat preventiv si in cazul celorlalte plante, iar daca se doreste, puteti amplasa planta afectata la distanta fata de cele sanatoase.

          # 137579
          0 urează frunze verzi
          • CARMEN
            23 august 2022

            Buna ziua
            Din pacate muscata afectata nu a mai putut fi salvata. Partea neagra s-a extins si am fost nevoita sa o arunc. As vrea sa stiu pentru celelalte muscate de cate ori trebuie sa aplic prin udare la radacina pentru ca tratamentul sa fie benefic? Pana acum cred ca am folosit de 2 ori la interval de aproximativ o saptamana. Nu stiu cat de eficient a fost ceea ce am facut deoarece am remarcat ca o parte din pulberea Dynamic nu s-a dizolvat. Am lasat solutia si de seara pana a doua zi dimineata si tot a mai ramas o depunere la fudul vasului in care am preparat. Apa folosita a fost la temperatura camerei, nu mi-am pus problema sa o incalzesc deoarece asta ar putea sa scada eficienta tratamentului. Ce pot face pentru o dizolvare completa, nu de alta dar ocazional as vrea sa aplic si foliar prin pulverizare.
            Va multumesc

            # 138688
            0 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              23 august 2022

              Buna ziua. Cu fungicidul Dynamic, 100 g se pot efectua 2-3 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele. Intrucat fungicidul se prezinta sub forma de pulbere umectabila (WP), exista posibilitatea ca aceasta sa necesite un timp mai mare de dizolvare. Deoarece pulberile umectabile formeaza o suspensie, este necesară o agitare constantă pentru a menține particulele în suspensie în apă.
              Totodata, este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.

              # 138762
              0 urează frunze verzi
              • CARMEN
                24 august 2022

                Multumesc pentru raspuns. Voi incerca sa agit mai tare solutia preparata desi dupa parerea mea o dizolvare completa nu este posibila. Se pare ca asa a fost conceput produsul. Daca solutia este folosita pentru udare la radacina atunci poate fi folosita si asa dar agitata bine la fiecare aplicare!
                Ca sa nu mai deschid o discutie noua as vrea sa profit de aceasta ocazie si sa mai semnalez o situatie cu care m-am confruntat si anul trecut in luna august. Frunzele muscatelor sunt „rontaite”. Anul trecut am vazut vreo doi „viermisori”, un fel de omizi probabil. Anul acesta am vazut doar niste bobite mici si negre dispuse pe suprafata frunzelor. La mai multe ghivece, din pacate. Cred ca aceste bobite afecteaza frunzele chiar inainte de a ajunge la maturitate in stadiul de vierme. Altfel nu imi explic de ce frunzele sunt roase destul de serios fara sa gasesc omizi pe suprafata lor.
                Anul acesta inca nu am folosit nimic. Anul trecut am folosit Antario, dar mi s-a parut destul de slab. Sau poate nu l-am folosit eu corespunzator.
                Imi puteti recomanda un tratament pe care sa il folosesc alternativ cu Antario? Va multumesc.

                # 138870
                0 urează frunze verzi
                • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
                  24 august 2022

                  Din imaginile afisate, simptomele sunt specifice atacului de omizi/larve, insa in absenta daunatorului, o identificare exacta nu este posibila. Astfel, impotriva insectelor defoliatoare, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un insecticid precum BactoSpeine DF, 10 g, aplicat prin pulverizare uniforma pe planta, conform recomandarilor de pe eticheta (mentionate si in descrierea produsului). Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.

                  # 138902
                  0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Muscata

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi