Mur, rugina apare in fiecare an – cu ce pot trata in repausul vegetativ?
Am si eu 3 tufe de mur fara tepi dar in vara aceasta am avut mai multe probleme din cauza temperaturilor mari si a insectelor de tot felul.Am facut stropiri cu fungicide si insecticide (topas, mospilan ). Rugina a aparut din nou cu toate ca in iarna trecuta am turnat la raracini Polisulfura de calciu .Atacul n-a mai fost, insa, asa puternic .Spre toamna (sfarsitul lui august) am eliminat toate frunzele cu rugina si le-am ars. Acum cand cred ca au intrat in pauza vreau sa dau cu Thiovit jet 80 WG , dar nu stiu daca stopesc doar tijele aproape goale de frunza sau, daca torn substanta in zona radacinilor si daca pot trata si un agis care face in fiecare an fainare.
Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Cu stima, Cecilia
Buna ziua. Avand in vedere perioada in care ne aflam, se recomanda pastrarea unei igiene fitosanitare corespunzatoare la baza plantelor, prin indepartarea si distrugerea regulata a materialului vegetal cazut la sol, pastrarea unei portiuni de teren afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale in jurul plantei, asigurarea spatiului optim de crestere, indepartarea regulata a portiunilor de planta uscate/depreciate si altele, in functie de caz.
In plus, in perioada in care ne aflam, se poate aplica un fungicid pe baza de cupru (ex. Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g sau Champ 77 WG, 20 g sau Coppermax, 30 g). Mai apoi, dupa un interval de 10-14 zile, se poate efectua si tratamentul cu Thiovit Jet 80 WG, 30 g, in doza de 40 g/10 L apa. Ambele produse se aplica prin pulverizare pe partile aeriene ale plantelor. Acest complex de doua tratamente se poate aplica in cazul ambelor specii (agris si mur), de doua ori in perioada repausului vegetativ: odata in perioada noiembrie-decembrie, iar a doua oara in perioada ianuarie – inceput de martie. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
In sezonul urmator de vegetatie, este indicata monitorizarea evolutiei plantelor si interventia cu produse specifice inca de la primele simptome de depreciere, daca este cazul (puteti reveni cu fotografii clare si informatii in momentul in care observati simptome neobisnuite pe plante, pentru a va putea ajuta cu sfaturi si recomandari). Mai multe informatii legate de acest subiect se regasesc si in articolele noastre: Mur, informatii despre tratamente, boli si daunatori, Mur - Program de tratamente, Mur, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire si Agris, informatii despre tratamente, boli si daunatori, Agris - Program de tratamente, Agris, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire, respectiv Plan fertilizare arbusti fructiferi si Arbusti fructiferi - Cultura Ecologica.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.