Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Cristina
      21 iulie 2020
      6 urează frunze verzi

      monstera pete maro

      Buna seara,

      Am cumparat aceasta planta acum 2-3 saptamani. Am tinut-o intr-un loc in casa, ferit de razele soarelui si am udat-o o data la 2-3 zile. In primele cateva zile am observat niste picaturi de apa pe frunzele ei. Dupa ceva vreme am observat ca varful unei frunze devenise maro. Incet incet a inceput sa se extinda acea maroneala, si au inceput sa apara pete maro si pe alte frunze. O data la ceva zile, am tamponat usor frunzele cu o carpa uda. De mai multe zile nu i-am mai pus apa pt ca m-am gandit ca poate acesta e motivul pt acele pete maro. De asemenea, am mutat-o intr-un loc mai luminat. Intre timp in jurul petelor maro a aparut un contur galben. Am observat ca pana si o frunza inca nedesfacuta s-a maronit pe interior (vedeti in poza). Ce sa ii fac? Nu inteleg ce are.. Am cautat informatii pe internet.. ma baga in ceata..
      Multumesc anticipat!

      # 66855

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 iulie 2020

      Buna ziua, din imaginile atasate, planta pare sa fie afectata de un putregai cauzat de conditiile de crestere necorespunzatoare. Aceasta este sensibila la transplantat, udarile pot fi facute regulat, insa substratul trebuie sa se usuce usor intre doua udari. De asemenea, ghiveciul este indicat sa contina orificii pentru drenaj pentru a evita excesul de umiditate la nivelul radacinii. In acest caz, este indicat sa indepartati partile puternic afectate si sa efectuati unu-doua tratamente la un interval de 5-7 zile intre ele cu un fungicid precum Amistar (Amistar, 10 ml), in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.
      De asemenea, la 10-14 zile de la aplicarea tratamentelor, puteti avea in vedere utilizarea unui ingrasamant precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), aplicat foliar prin pulverizare, in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile foliare se pot repeta la aproximativ doua saptamani in perioada de primavara-toamna.
      Pentru mai multe detalii legate de cultivarea si ingrijirea plantei, puteti accesa articolul nostru (Monstera, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 66859
      0 urează frunze verzi
    • Madalina
      27 septembrie 2022

      Buna ziua, am cumparat o monstera de curand si am observat ca una din frunze avea de la inceput pete negre, pe parcurs frunza a inceput sa se innegreasca si mai tare pana la stadiu in care arata acum. Ce pot sa fac pentru a o ajuta sa nu se usuce complet?

      # 143068
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        28 septembrie 2022

        Buna ziua. Din imaginile atasate, cel mai probabil deprecierea plantei a fost cauzata de umiditatea ridicata, persistenta in substrat, lipsa drenajului etc. Excesul de umiditate poate determina putrezirea radacinilor si moartea plantei. De regula, este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), lasand substratul sa se usuce usor intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Este indicat sa asigurati, mai degraba, o cantitate suficienta de apa, la intervale mai lungi de timp (decat volume mai mici, administrate des), iar surplusul de apa sa nu stagneze in tavita/vasul masca. Mai multe informatii despre ingrijirea plantei se regasesc si in articolul nostru: Monstera, informatii si sfaturi de ingrijire.
        In continuare, este indicat sa indepartati frunzele afectate (acestea nu isi vor mai reveni) si sa verificati cu grija radacina pentru a observa daca exista afectiuni/este putrezita. In cazul in care este afectata, se recomanda indepartarea portiunilor respective si, daca este necesar, transplantarea plantei, folosind un substrat proaspat: Substrat pentru plante de camera, 10 litri. Imediat dupa transplantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum: AMN BonaVita, 500 ml. Poate fi administrat prin udare, in doza de 5 ml/1 litru de apa. Se recomanda efectuarea a 2-3 tratamente, la intervale de 10-14 zile.

        # 143101
        0 urează frunze verzi
        • Roxana
          13 decembrie 2023

          Bună ziua. Amistar, 10 ml și Vital NT, 250 ml recomandate pt monstera, se pot folosi și pt alte plante de apartament cu aceeași problemă (pete maro pe frunze). Mulțumesc

          • Acest răspuns a fost modificat acum 4 luni, 2 săptămâni de către Tom Botanistul.
          # 200100
          1 urează frunze verzi
          • Tom BotanistulSPECIALIST
            13 decembrie 2023

            Buna ziua. Da, produsele Amistar, 10 ml si Vital NT, 250 ml se pot administra tuturor plantelor de interior, conform informatiilor de pe eticheta acestora.

            # 200102
            0 urează frunze verzi
    • Roxana
      13 decembrie 2023

      Perfect. Mulțumesc. Tocmai am comandat produsele de pe situl dvs. Zi frumoasa!

      # 200121
      1 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Monstera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi