Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Luciana S
      15 octombrie 2020
      5 urează frunze verzi

      Monstera cu mucegai si posibil paduchi testosi

      Buna seara, acum 2 zile am luat o monstera din dedeman, unde au udat cam mult plantele (cand am mutat ghiveciul a curs putina apa din el, dar era ultima si imi doream una fooarte mult). Cat m-am mai uitat prin magazin, frunzele de deasupra s-au molesit putin (fiind punga de plastic trasa ca sa o pot transporta) si prietena mea mi-a zis sa-i pun putina apa cand ajung acasa ca sa se invioreze. Am pus cam 150 ml apa, i-am taiat 2 frunze micute gslbene de la baza si am pus-o intr-un colt in dormitor, cam la 3,5 m de geam, plus 1 m balcon. Ieri a fost ff intunecat afara, deci nu prea a avut lumina (am lasat lumina aprinsa, ajuta lumina de la bec, cum am auzit?). Azi am observat pe pamant un strat alb pufos pe suprafata pamantului, cred eu, mucegai. Am mai observat ca frunzele au niste picaturi de apa pe ea, e normal, sau e din cauza ca are multa apa? Am mai observat si ceva tare pe ea, pe tulpina unei frunze, e vorba de paduchi lanosi? Va rog mult sa ma ajutati, deoarece am primit-o cadou de ziua mea si mi-o doresc de mult. Va multumesc.

      # 66879

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 octombrie 2020

      Buna ziua, trebuie mentionat faptul ca plantele recent achizitionate, de obicei, manifesta simptome de stres abiotic (precum ingalbenirea frunzelor, cicatrici), provocat de modificarea brusca a conditiilor de mediu. In acest sens, pentru a sprijini procesul de aclimatizare a monsterei in noul spatiu, puteti aplica un tratament cu un fertilizant special care sa stimuleze regenerarea plantei, precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml). In plus, in ceea ce priveste lumina, trebuie sa stiti ca fotosinteza (procesul prin care planta isi asigura nutrientii necesari) se desfasoara normal strict in prezenta luminii solare, compusa din diferite tipuri de radiatii, cu spectre diferite. Este cunoscut faptul ca sursele de lumina artificiala pun la dispozitia plantei doar jumatate din energia luminoasa provenita de la soare in mod natural. De asemenea, fiind o specie cu un port repent in mediul natural, monstera dezvolta in mod obisnuit radacini aeriene pe tulpini. Totodata, dezvoltarea mucegaiului pe substratul plantelor de interior este favorizat, de cele mai multe ori, de umiditatea excesiva, persistenta la nivelul substratului. Astfel, este indicat sa udati planta moderat, lasand substratul sa se usuce in profunzime intre udari.

      # 66884
      1 urează frunze verzi
    • Luciana S
      16 octombrie 2020

      Va multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca nu e nevoie sa schimb ghiveciul, ci e suficient faptul ca am indepartat pamantul cu mucegai si am pus unul proaspat? In spatele frunzelor mari nu am putut curata foarte bine, deoarece era plin de radacini ghiveciul. Sa tratez planta de paianjenul rosu (are la baza tulpinilor panza de paianjen vizibil doar la lumina telefonului si am vazut si cativa paienjeni rosii)? Va multumesc.

      # 66885
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 octombrie 2020

      In fotografiile pe care le-ati atasat nu se observa prezenta acarienilor, insa, daca doriti sa efectuati un tratament preventiv impotriva acestor daunatori, puteti aplica un insecticid precum Vertimec (Vertimec 1.8 EC, 10 ml), in doza de 10 ml/10 L apa, prin pulverizare pe frunze.

      # 66886
      1 urează frunze verzi
    • Luciana S
      12 noiembrie 2020

      Buna ziua, dupa ce am transplantat monstera, am lasat-o neudata 7 zile si totul a fost ok, dar dupa o prietena mi-a udat-o si iar a inceput sa faca mucegai. I-am tot luat mucegaiul de la suprafata, insa azi am simtit ca pamsntul are miros tau de canalizare. Imi puteti spune va rog ce pot face? Ii schimb iar pamantul (au trecut 3 saptamani de cand a fost transplantata) sau tratez solul cu ceva (nu stiu cu ce). Va multumesc!

      # 66887
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        12 noiembrie 2020

        In catalogul nostru, nu avem un produs cu actiune impotriva mucegaiului din ghiveciul plantelor. Daca ati transplantat monstera recent (acum 3 saptamani), este indicat sa inlocuiti substratul de la suprafata cu unul proaspat si sa udati planta la intervale mai lungi de timp, lasand substratul sa se usuce aproape complet intre udari, pentru a minimaliza conditiile prielnice dezvoltarii fungilor.

        # 66888
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Monstera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi