Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Andreea Mitran
      23 martie 2021
      0 urează frunze verzi

      Monstera Albo – gandacei pe frunze

      Bună,
      Am această Monstera Albo de mai bine de jumătate de an, dar am primit-o cu început de root rot și într-un ghiveci foarte mare. De atunci avea deja un pic de semne de overwatering, dar o stabilizasem.
      De când a venit iarna mi-am dat seama că stătea un pic cam la umbră, așa că în timpul zilei o mut la geam unde are parte de lumină indirectă, iar umidificatorul de regulă e pornit pe 70%, altfel în timpul unei zile normale când nu sunt acasă să zicem, umiditatea e pe la 50%.
      De ceva timp am observat că începe să aibă pete maro pe zonele albe (după 1 săptămână când nu i-am pornit umidificatorul) dar și pe celelalte, și mai ales pe frunza nouă, urmând să văd ulterior niște gândăcei albi care se mișcă și cred că sunt trips. Sper că se văd în poze. Pe spate frunzele sunt curate.

      Am mai dat cu soluție de ulei de neem + apă + detergent de vase, dar acum 1 lună am dat cu prea mult ulei de neem cred (am presărat câteva picături și în pământ în caz că s-au adunat și acolo), iar frunzele au rămas 2-3 zile cu ulei de neem pe ele. 🙁

      Acum planta are frunză nouă, așa că aș vrea să încerc cu un insecticid – posibil să afecteze cumva planta/frunza nouă dacă dau cu insecticid?

      Mai am câteva plante care cred că au alți gândăcei (apăruți tot după perioada fără umidificator – o alocasia polly care a avut spidermites, și o marantha care are încă mealybugs – pe aceasta din urmă am tratat-o tot cu ulei de neem și local cu spirt, pare că fie stabilă dar tot cu mealybugs). Plantele mele stau destul de apropiate una lângă cealaltă, așa că cred că ar trebui să dau preventiv și pe ele cu ceva.

      Mulțumesc frumos de ajutor!
      O zi frumoasă,
      Andreea

      # 84158

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 martie 2021

      Buna ziua. Din fotografiile atasate, planta nu pare sa prezinte tripsi sau semne specifice ale unui atac. In substratul plantelor de apartament se pot dezvolta diverse tipuri de insecte, atat daunatoare, cat si benefice. In acest caz, pentru capturarea posibilelor insecte daunatoare, puteti avea in vedere amplasarea unor capcane adezive Butterfly Guard, set 10 bucati.
      Totodata, daca doriti, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu un insecticid cu spectru larg de actiune precum Mavrik 2 F, 5 ml , in doza de 5 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Este indicat sa aplicati tratamentul tuturor plantelor din incinta respectiva.
      Ulterior, la 7-10 zile de la efectuarea tratamentului cu insecticid, este indicat sa folositi un produs pentru intretinere precum Contra X, 500 ml, aplicat direct prin pulverizare. Sustine regenerarea plantelor dupa anumite conditii de stres, ori daca au suferit atacuri ale daunatorilor.
      De asemenea, pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Se poate administra prin udare, in doza de 3 ml/1 L apa. Ingrasamantul se aplica regulat, la un interval de 10-14 zile.
      Pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantei, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii puteti regasi in articolul nostru (Monstera, informatii si sfaturi de ingrijire).

      # 84187
      0 urează frunze verzi
      • Andreea Mitran
        24 martie 2021

        Mulțumesc mult de tot, chiar acum le voi lua. O singură întrebare aș mai avea: cât timp ar trebui ulterior să folosesc Biplantol și Bonavita? Se pot folosi și pe celelalte plante din incintă?
        O seară frumoasă!

        # 84194
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          24 martie 2021

          In functie de starea plantelor, Biplantol Contra X se poate administra pe tot parcursul perioadei de vegetatie, la un interval de 4-6 saptamani. AMN Bonavita se administreaza regulat, pe parcursul perioadei de vegetatie, la un interval de 10-14 zile. Tratamentele se pot aplica tuturor plantelor din incinta respectiva.

          # 84196
          0 urează frunze verzi
    • Andreea Mitran
      19 mai 2021

      Salutare!
      Am revenit aici, cu problema de mai sus cu Monstera albo. Am efectuat tratamentul recomandat, dar Monstera continuă să fie tot mai rău, deși a avut de atunci 2 frunze noi. Dar frunzele noi treptat au fost și ele afectate.
      Am atașat poze noi cu gândăcei, de data asta sunt foarte clari – micuți, se mișcă, alb-gălbui. Sunt tripși, așa este? Se văd mai ales în poza 1 & 2. i-am găsit și pe alte plante din incintă, deși le aplicasem și lor Mavrik 2 F, 5 ml.
      Frunzele prezintă și ele pete gălbui/decolorare, iar pe spate au multe puncte maronii.

      Continui tratamentul cu Mavrik 2 F, 5 ml? De câte ori ar trebui să îl administrez, pentru a-i extermina? Recomandați să schimb și substratul?

      Mulțumesc mult!

      # 88752
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        19 mai 2021

        Intr-adevar, din aceste fotografii se pot observa simptomele specifice unui atac de tripsi. In acest caz, ar fi indicat sa aplicati mai multe tratamente, alternand Mavrik cu un alt insecticid, precum Vertimec 1.8 EC, 10 ml, 10 ml/10 L apa. Se va mentine un interval de 7 zile intre aplicari. Ulterior, dupa incheierea tratamentelor, puteti relua aplicarea ingrasamintelor recomandate.

        # 88789
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Monstera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi