Vezi 6 fire de răspunsuri
    • B. Andrei
      21 iunie 2019
      1 urează frunze verzi

      molizi cu varful ramurilor uscat

      Salutari! Impreuna cu tatal meu am plantat in primavara puieti de molid in spatele casei, in nr de aprox 170. Puietii au fost cumparati de la o pepiniera autorizata. Au crescut foarte frumos, iar de curand cand am ajuns acasa am vazut urmatoarele aspecte prezentate in poze. La varfurile ramurilor au inceput sa rugineasca si sa cada acele, dar si pe tulpina la fel. A fost un sezon ploios, insa puietii sunt plantati pe o coasta. Din cauza buruienilor a fost necesar sa ierbicidam cu roundup, dar puietii au fost acoperiti cu daci menajeri pt a nu da si pe ei. In multi puieti se observa panze de paianjen, noaptea larve(viermi/ un fel de rame negre) si mai multe insecte. Nu stiu care ar fi problema. Ori de la ploile bogate, ori de la insecte, ori de la roundup. Cert e ca au mers foarte bine. Aparatul nu reda tocmai in totalitate imaginea reala, fiindca puietii au un verde mult mai deschis decat in poze. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, sau cu vreo solutie cu care sa ii stropesc fiindca am pus mult suflet la plantare. Ca idee puietii au fost plantati pe o coasta, unde este partial umbra, o fosta livada unde am taiat pomii pe motiv ca nu rodeau. La plantare am facut gropi cu motoburghiu, i-am mocirlit si cand a fost necesar chiar i-am udat pana sa inceapa sezonul ploios. Multe multumiri si sanatate!

      # 56862

      6 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 iunie 2019

      Buna ziua, in primul rand molidul trebuie plantat cu balot de pamant pe radacina, nu cu radacina nuda (ati mentionat mocirlirea radacinilor). Este posibil ca acestia (sau o parte din ei) sa nu aiba un sistem radicular bine dezvoltat, fiind o primavara mai racoroasa poate nu au apucat sa inradacineze suficient, iar odata cu cresterea temperaturilor nu au mai putut aproviziona intreaga planta (de asta ati inceput sa observati acum simptomele, chiar daca initial nu aveau nimic). Verificati unul mai afectat, mai exact scoateti-l si observati radacina. Este posibil insa, sa fie de vina si erbicidul, fiind important si modul cum a fost aplicat. Va rugam sa ne precizati cand ati observat simptomele, daca au debutat la cateva zile de la aplicarea acestuia sau cate plante sunt afectate din toate.
      Pentru a stimula inradacinarea, se pot aplica 2-3 tratamente la interval de 10-14 zile cu Raykat Enraizador (Raykat Enraizador, 1 litru ), prin udare la radacina, se dizolva 200-300 ml/100 l apa.
      Va multumim si va asteptam raspunsurile.

      # 56867
      0 urează frunze verzi
    • B.Andrei
      28 iunie 2019

      Multumesc pentru raspuns! Puietii asa ne-au fost dat, avand varsta de 1-2 ani. E greu de spus cand au aparut simptomele, intrucat eu sunt mai mult plecat de acasa, iar cand am venit asa i-am gasit. Tatal meu erbicidase cu aprox 2 saptamani in urma, insa a respectat concentratiile folosite pentru culturile de molid si s-a erbicidat manual, cu pompa. Sa zic ca aproximativ jumatate sunt afectati momentan, insa partea curioasa este ca am observat sa fie afectati si intr-o portiune de teren care nu a apucat sa fie erbicidata. Acum eu am reusit in scurta perioada cat am stat acasa sa aplic insecticid, fungicid si un ingrasamant foliar. Sper sa ajute, daca nu erbicidul sau faptul ca nu au apucat sa isi faca radacini cum trebuie, sunt de vina. O sa scot unul afectat peste 2 saptamani cand ajung acasa si o sa va tin la curent. Inca un lucru: mi-au mai ramas aprox 15 puieti foarte mici de molid pe care i-am plantat in gradina de flori din fata casei cu scopul de a-i inlocui pe cei care nu s-ar prinde pe coasta in toamna. Curios este faptul ca desi acolo balteste cand ploua, si a plouat mult in zona noastra in primavara, nu sunt deloc afectati, dar nici nu am vazut vreun fel de insecte pe ei. Va multumesc mult pentru sfaturi. O sa incerc si cu solutia dumneavoastra de srimulare a radacinilor cand ajung acasa daca o sa constat ca se mai poate face ceva pentru ei. O sa va tin la curent, poate o sa mai ajute pe cineva care mai citeste si are aceeasi problema

      # 56868
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 iunie 2019

      Multumim si noi pentru raspuns si pentru detalii. Va rugam sa ne tineti la curent cu evolutia acestora, intr-adevar asa putem ajuta si alte persoane ce se confrunta cu o problema similara.

      # 56869
      0 urează frunze verzi
    • B.Andrei
      3 septembrie 2019

      Salutari! Am revenit cu detalii dupa cum am promis! Din cei 170-180 de puieti de molid plantati in primavara, am pierdut peste vara vreo 6(2 din cauza cartitelor) si restul de 4 din cauza problemei mai sus semnalate, Dupa ce i-am stropit cu fungicid, insecticid si ingrasamant foliar+udat periodic pe toata perioada si-au revenit formidabil si nu mai prezinta niciun semn ca ar fi fost afectati de ceva. Mugurii uscati au cazut, insectele au disparut iar acum sunt de un verde foarte inchis si pare ca le merge foarte bine, multi aproape dublandu-si dimensiunea fata de momentul plantarii. Sunt curios daca pe perioada iernii necesita vreun ajutor, sau nu e nevoie de nimic. Va multumesc mult pentru ajutor si sfaturi!

      # 56870
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 septembrie 2019

      Buna ziua, va multumim ca ati revenit cu informatii. Pe perioada iernii acestia sunt in perioada de repaus vegetativ, de aceea, este indicat ca din primavara (dupa 15 aprilie) sa aplicati un ingrasamant special, imbogatit cu magneziu si potasiu precum cel de la Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg). Daca va este mai usor sa aplicati un ingrasamant prin udare, puteti opta pentru Hauert (Ingrasamant arbori si arbusti Hauert, 1 litru), aplicat conform instructiunilor din pagina produsului, tot in primavara.

      # 56871
      0 urează frunze verzi
    • B.Andrei
      5 aprilie 2020

      Am aflat in final care era problema. La tara fiind, cainele este liber prin curte. Iar el urina pe puietii de molid. De aceea incepusera sa se usuce. Sunt afectati preponderent cei pe langa care trece el pe poteca lui. O sa ii imprejmuim cu gard pana o sa creasca mai mari. Sper ca ce am scris eu sa ii ajute pe altii aflati in aceeasi problema

      # 56872
      0 urează frunze verzi
Vezi 6 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi