Buna ziua. In fotografiile atasate se observa atacul unui daunator specific molidului/coniferelor, cel mai probabil o specie din genul Dioryctria (omida rosie a conurilor de molid – Dioryctria abietella sau Dioryctria reniculelloides). Aceste specii se hranesc preponderent pe conuri, insa pot ataca si lujerii tineri in anumite conditii (ca si in cazul de fata). Se recomanda eliminarea tuturor conurilor si distrugerea acestora prin ardere, pe cat posibil (inclusiv a celor care apartin altor specii de conifere, deoarece unele insecte din acest gen sunt polifage – ataca mai multe specii). Avand in vedere dimensiunea arborelui, perioada in care ne aflam, respectiv biologia acestor specii (ierneaza in litiera sau in conurile vatamate, in functie de specie), pentru eliminarea eventualelor exemplare ramase, puteti avea in vedere efectuarea unor tratamente de combatere cu insecticide precum si , prin pulverizare, conform recomandarilor din descrierea produselor. Puteti avea in vedere aplicarea a doua-trei tratamente, alternand cele doua substante la interval de 5-7 zile, pulverizand solutia cat mai aproape de trunchi si ramuri, eventual si la sol in jurul coniferelor. Pentru a spori eficacitatea insecticidelor, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum , in doza de 2 ml/10 L de apa cu insecticid. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. Daca doriti, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a solutiei pana la o inaltime cat mai mare, se poate utiliza un pulverizator precum , la care sa se ataseze o tija precum sau .
Nu este indicata udarea excesiva a coniferelor, deoarece prin umiditatea ridicata si/sau constanta a solului este favorizata instalarea si dezvoltarea agentilor fitopatogeni (in special boli fungice). In schimb, pentru sporirea rezistentei coniferelor la conditiile neprielnice (in special ger, inghet si seceta), se recomanda administrarea unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum , prin imprastiere, conform recomandarilor din descrierea proidusului (preferabil la un interval de 10-14 zile de la ultimul tratament efectuat cu insecticid). Acest ingrasamant are efect de imbunatatire a echilibrului hidric al arborilor si poate fi administrat la o gama larga de plante, conform recomandarilor din descrierea produsului.
In plus, pentru sporirea rezistentei coniferelor din apropiere (cel putin al celor de dimensiuni mai reduse), puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor: , prin pulverizare foliara, conform descrierii produsului. Acest ingrasamant sprijina rezistenta plantelor la factorii de stres, mareste densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a ingalbenirii/brunificarii frunzisului.
Mai multe informatii despre acest subiect se regasesc in articolele noastre: Daunatorii coniferelor si Daunatorii molidului, respectiv Molidul, sfaturi, ingrijire, cultivare si Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Evolutia molidului pe viitor nu poate fi precizata. In anul urmator se recomanda monitorizarea evolutiei tuturor coniferelor si verificarea regulata a prezentei eventualilor daunatori (in special molii/fluturi in stadiul de adult, in timpul zborului – vara, preponderent seara). Pentru a depista din timp prezenta unor daunatori si pentru a putea aplica astfel un tratament inca din faza incipienta a atacului, se recomanda utilizarea unor capcane adezive precum: . Insectele daunatoare sunt atrase de culoarea hartiei si raman lipite de adezivul special.