Vezi 3 fire de răspunsuri
  • Mugurel
   16 decembrie 2023
   3 urează frunze verzi

   Molid, Molid argintiu – uscare partiala dupa plantare

   Am plantat la inceputul lui Octombrie 20 de puieti de molizi argintii (picea pungens glauca Kaibab de pepiniera, 1.80-2.00 metri inaltime) intr-o zona depresionara din Muntii Ciucului (intre jud. Bacau si Harghita). Este una din depresiunile zise la meteo „din estul Transilvaniei”, deci o zona destul de rece, totusi temperatura a fost in general peste zero, cu exceptia unei perioade scurte de la inceputul lunii decembrie, cand a si nins si a inghetat putin solul – dar s-a dezghetat rapid. Solul este pietros – fosta lunca inundabila a unui rau de munte – astfel incat la plantare am si adus pamant „negru, bun, de gradina” cu care am umplut gaurile. Am udat strict conform indicatiilor producatorului si anume:

   – sezonul de toamna: 40L apa per arbore, o data la 4-5 zile
   – iarna: in zilele cu temperatura maxima pozitiva, tot 40L o data, dar mai rar (ex. o data pe saptamana)

   La sfarsitul lui octombrie am aplicat la fiecare arbore o doza din ingrasamantul Versay granule (faina de sange, roca fosfatica moale – specific pentru conifere toamna – si despre care scrie chiar ca e bine sa se aplice la 3-4 saptamani de la plantare).

   Am remarcat inca de atunci ca la 5-6 dintre arbori la crengile de la baza au cazut aproape toate acele, ba chiar exista si ace de pe crengi superioare care devin maronii si cad. Am atasat doua poze, un molid la care fenomenul este exclusiv la niste crengi de la baza si unul mai afectat, la care a avut de suferit cam 25% din tot arborele. Precizez ca, desi aspectul este de crengi uscate, daca scrijelesc coaja dedesubt se vede verde, iar muguri au aparut pe toate crengile – deci si pe cele afectate, si pe cele sanatoase.

   As dori sa stiu daca acesta este un fenomen strict cauzat de stresul de replantare sau o boala si ce pot face … intelegand ca cel mai probabil acum, iarna, nu pot face mare lucru, ci probabil mai degraba la primavara? … Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.

   # 200458

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   18 decembrie 2023

   Buna ziua. In cazul in care nu ati identificat si alte simptome, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori biotici si abiotici neprielnici, precum stresul suferit la plantare, umiditatea ridicata si constanta a solului (accentuata de locul plantarii si de udarea frecventa cu cantitati mari de apa), carente nutritive si altele, in functie de caz. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali). Odata cu declansarea simptomelor de uscare dupa plantare, adesea procesul este ireversibil (in functie de starea de sanatate si vigoarea plantelor, respectiv conditiile de mediu si de ingrijire). Evolutia pe viitor a coniferelor nu se poate preciza cu exactitate.
   De moment, se recomanda pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de vegetatie sau diverse materiale in jurul fiecarui arbore. De asemenea, este indicata eliminarea frunzisului depreciat de la baza coniferelor si asigurarea conditiilor optime de vegetatie (Molidul, sfaturi, ingrijire, cultivare). Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Stropirea arborilor cu apa, udarea acestora prin aspersie sau odata cu gazonul este contraindicata, deoarece umiditatea la nivelul foliajului si umiditatea constanta la baza coniferelor reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice.
   Asigurarea necesarului optim de nutrienti este esentiala in scopul obtinerii unor arbori si arbusti sanatosi si vigurosi. Astfel, pentru a imbunatati fertilitatea, textura si structura solului, precum si pentru a stimula activitatea microbiana de la nivelul acestuia,dupa scurgerea intervalului de actiune al ingrasamantului deja administrat, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant natural precum AMN BonaVita, 500 ml (prin udare la radacina – o singura administrare in aceasta perioada) sau Activator de Sol Bio Manna Bodenaktivator, 5 kg (prin imprastiere si incorporaree in stratul superior al solului – o singura administrare in aceasta perioada), conform recomandarilor de pe etichete. Ulterior, in sezonul urmator de vegetatie, se recomanda fertilizarea regulata a coniferelor (Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi). In cazul in care observati si alte simptome (daunatori, pete, decolorari delimitate, mucegai sau altele), va rugam sa reveniti cu fotografii clare, focalizate pe simptomele de depreciere identificate.

   # 200510
   0 urează frunze verzi
  • Mugurel
   26 martie 2024

   Revin dupa cateva luni cu ceva informatii actualizate. Am aplicat AMN BonaVita, 500 ml exact cum m-ati instruit, de asemenea am indepartat prin taiere crengile aproape de sol care erau afectate aproape in totalitate la o buna parte din molizi. Am atasat poze din care se pot vedea o imagine de ansamblu (se vede ca pe unii dintre arbori i-am „ciopartit” destul de mult, pentru ca erau afectati intr-o proportie mai mare!) si de asemenea detalii cu simptomele, la mai multi pomi (de remarcat acele decolorate si depunerile negricioase). In baza acestor imagini, o opinie a unui cunoscut de peste ocean a fost ca este probabil vorba de „rhizosphaera needlecast”, foarte comun la ei, sau alt tip de boala de natura fungica. Va puteti face o parere si sa imi recomandati cum sa procedez mai departe, ce fertilizator si ce fungicid (daca intr-adevar e cazul) pot folosi ? Subliniez ca aceasta „curatare” a avut loc in data de 28 februarie si pot sa spun ca la finalul ei nu mai erau crengi uscate si nici portiuni cu ace maronii pe nici un arbore – totusi nu am putut indeparta depunerile negricioase – insa azi, 26 martie, vecinul care uda brazii ocazional mi-a spus ca vede deja alte ace si crengi, tot la baza a 6-7 pomi, care incep sa se coloreze in maro / sa se usuce. Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.

   # 215234
   1 urează frunze verzi
  • Mugurel
   26 martie 2024

   Vă mulțumesc frumos pentru răspuns. Am o întrebare în ceea ce privește dozajul în functie de dimensiunea molizilor: 1.8-2 m înălțime și cam 1-1.2 m diametru. Pentru fiecare din aceste cazuri, cam câți litri de soluție
   Champ 77 WG, 20 g (foliar)
   Evergreen Fluid, 350 ml (foliar)
   AMN BonaVita, 500 ml (o udare)
   desigur conform specificațiilor Dvs. de concentrație, trebuie aplicați o dată la un asemenea pom?

   # 215310
   0 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    26 martie 2024

    Volumul necesar de solutie pentru pulverizare nu se poate preciza, intrucat acesta poate varia in functie de numerosi factori, precum dimensiunea, vigoarea si desimea plantelor, instrumentul utilizat pentru efectuarea tratamentelor, starea plantelor, conditiile meteorologice din timpul aplicarii, indemanarea operatorului etc. Important este ca distribuirea solutiilor pulverizate sa fie cat mai uniforma pe conifere, atat pe frunzis, cat si pe lujeri, ramuri si tulpini.
    In ceea ce priveste volumul de solutie necesar pentru fertilizare radiculara, volumul de apa cu ingrasamant utilizat la o aplicare este egal cu volumul de apa utilizata la o udare normala (respectandu-se dozajul inscris pe eticheta).

    # 215326
    0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Molid

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi