Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Ana
      29 august 2022
      2 urează frunze verzi

      Molid argintiu plantat in gazon – inrosirea acelor si uscare

      Buna ziua, am plantat acum un an 2 molizi argintii pe gazon, ambii sunt udati la fel odata cu iarba, au crescut bine primavara aceasta iar acum unul dintre ei se usuca. Ce as putea sa fac sa il salvez. Multumesc anticipat.

      # 139510

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      30 august 2022

      Buna ziua. In cazul in care nu ati identificat prezenta unor daunatori (inclusiv orificii, larve, pupe etc.) sau simptome specifice unor boli, cel mai probabil deprecierea molidului argintiu a putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici. Dintre acestea se amintesc urmatoarele: umiditatea ridicata si constanta a solului (din cauza udarii necorespunzatoare si prezentei gazonului pana la trunchi), lipsa fertilizarii adecvate, conditiile de mediu neprielnice, cadura excesiva din aceasta perioada, instalarea unor agenti fitopatogeni etc. De moment, se recomanda indepartarea stratului ierbos din jurul coniferelor si pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat in jurul acestora. Intrucat umiditatea ridicata si constanta a solului favorizeaza instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni, se recomanda evitarea udarii frecvente sau udarea foliajului. Mai precis, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata (cu cantitati suficiente de apa, administrate la intervale mai lungi de timp, prin turnare directa la baza coniferelor). De asemenea, este indicata indepartarea portiunilor de planta afectate, cu ajutorul unor instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner).
      Avand in vedere faptul ca instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament preventiv, cu un fungicid sistemic cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe plante, atat pe frunze, cat si pe tulpini. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspund foarte bine la tratamentele aplicate.
      In plus, avand in vedere perioada in care ne aflam, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg (prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare) sau Primtal RS, 500 ml (prin udare la radacina), conform instructiunilor de pe etichete. Aceste ingrasaminte pot fi administrate simultan cu efectuarea tratamentelor foliare, avand efect de sporire a rezistentei la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor.
      Incepand din primavara urmatoare, puteti avea in vedere inlocuirea ingrasamintelor pe baza de potasiu (Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg sau Primtal RS, 500 ml) cu unul special formulat pentru stimularea dezvoltarii optime a radacinilor si, implicit, marirea rezistentei plantelor la factorii de stres, precum AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru sau Activator Organic pentru Sol, 350 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea fiecarui produs in parte.
      Ulterior, la 10-14 zile de la finalizarea tratamentului foliar cu fungicid, se recomanda aplicarea unui ingrasamant special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor, precum Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara. Ulterior, aplicarea acestor ingrasaminte se intrerupe din luna septembrie, reluandu-se in primavara urmatoare, cand se aplica regulat, pe parcursul intregului sezon de vegetatie, conform specificatiilor din descrierea fiecarui produs in parte. Aceste ingrasaminte sprijina rezistenta plantelor la factorii de stres, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii frunzisului. Pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborilor si arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. In continuare, se recomanda respectarea conditiilor generale de ingrijire, detaliate in articolul nostru: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire . Avand in vedere gradul de vatamare a exemplarului din fotografia atasata si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

      # 139541
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi