Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Beatrice
      7 iunie 2023
      5 urează frunze verzi

      Molid argintiu in ghiveci, achizitionat si transplantat recent – depreciere usoara

      Buna ziua,
      Am achzitionat acest molid argintiu (Picea pungens „Baby Blue”) acum 2 zile dintr-un centru comercial exact in stadiul jalnic in care se prezinta. Mi-a fost mila de el si am decis sa incerc sa-l pun pe picioare.
      L-am replantat intr-un ghiveci mai mare cu adaos de pamant de conifere pe langa balotul intreg din fostul ghiveci (am mai facut asa ceva cu succes, deci nu ar trebui sa fie probleme cu replantatul). Mentionez ca radacina – atat cat am putut observa – este intreaga, fara taieturi si sanatoasa (imagine tipica de planta crescuta in ghiveci). De asemnea, m-am uitat atent la toate crengutele cu lupa si nu am putut observa niciun fel de urma de daunatori, este doar… neglijat si uscat. Ramurile care mai sunt argintii sunt de anul acesta. Am observat ca dupa ce i-am dat apa s-a mai „inviorat” putin, in sensul ca i s-au mai ridicat crengile, nu mai stau asa pleostite.
      Ce ma sfatuiti sa fac mai departe? Ma gandeam sa-i dau ingrasamant, dar pamantul in care l-am pus contine deja ingrasamant. Sa aplic un ingrasamant foliar? Sa tai crengutele care sunt complet usacate? Sa-l stropesc preventiv pt dauntatori sau inca nu?… Care ar fi urmatorii pasi?
      Multumesc.

      # 170225

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 iunie 2023

      Buna ziua. In general, dupa achizitionarea unor plante, transplantarea intr-un ghiveci de dimensiuni putin mai mari se recomanda a fi efectuata numai dupa ce planta este aclimatizata cu noile conditii de mediu, preferabil primavara (Transplantarea plantelor decorative de interior, Aclimatizarea plantelor de interior si Amplasarea plantelor de interior in functie de factorii ambientali). In cazul de fata, se recomanda indepartarea portiunilor de planta depreciate, uscate, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil.
      In ceea ce priveste tratamentele fitosanitare, intrucat plantele ornamentale pot fi afectate de numerosi agenti patogeni (spre deosebire de anumite legume sau pomi fructiferi la care pot fi enumerati daunatorii si bolile specifice), iar atacul acestora este imprevizibil (in timp si in spatiu), efectuarea stropirilor preventive este adesea ineficienta. Astfel, in general, plantele ornamentale se verifica periodic, tratamentele fiind aplicate doar in cazul in care se observa prezenta unor daunatori sau simptome de boala. In astfel de cazuri, se recomanda consultarea sfaturilor unor specialisti inca de la primele semne de afectiune.
      Plantele viguroase care beneficiaza de conditii optime de mediu si de ingrijire sunt rareori afectate de boli sau daunatori. Astfel, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie coniferului ()https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-conifere/. Fertilizarea adecvata a acestora este de asemenea esentiala pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii sanatoase. Un plan de fertilizare orientativ pentru intregul sezon de vegetatie se regaseste in articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. In cazul in care substratul utilizat contine si ingrasamant special pentru conifere, de moment puteti avea in vedere aplicarea unui ingtrasamant foliar special formulat pentru cerintele nutritionale ale coniferelor: Evergreen Fluid, 350 ml sau Fir Fluid, 350 ml, prin pulverizare foliara, conform descrierii produsului. Aceste ingrasaminte sprijina rezistenta plantelor la factorii de stres, maresc densitatea foliajului si contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a ingalbenirii/brunificarii frunzisului. Ulterior, dupa scurgerea intervalului de actiune al ingrasamantului incorporat in substrat, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant optim, precum AMN Nordalge, 500 ml sau AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe etichete.
      Avand in vedere starea actuala a coniferului si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

      # 170630
      0 urează frunze verzi
      • Beatrice
        24 iunie 2023

        Multumesc pentru sfaturi!
        Am tuns din ramurile uscate si am aplicat Fir Fluid. I-am luat si AMN Nordlage dar mai astept pana sa-l aplic, caci este inca in intervalul de actiune al ingrasamantului din substrat.
        In orice caz, incep deja sa se vada modificari pozitive – mici, dar exista. Nu atasez poze momentan pentru ca in poze nu se vede mare diferenta, dar, studiat atent si de aproape, se poate observa ca este mult mai ferm si mai elastic la pipait si incepe sa fie mai mult argintiu decat verde. Oricum, cred ca va dura destul mult pana va avea din nou un aspect „prezentabil” acest molid, dar momentan pare sa fie pe calea cea buna. Sper sa si ramana asa si sa il pot planta in gradina la primvara.

        # 173545
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          26 iunie 2023

          Buna ziua. Multumim pentru feedback si ne bucuram ca molidul incepe sa isi revina. 🌲

          # 173728
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Molid

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi