Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Stefania Lungu
      12 aprilie 2020
      2 urează frunze verzi

      Miriapode in ghivecele cu tuia

      Am mai multi pomisori de thuja in ghivece pe balcon deschis. 1) Majoritatii ghivecelor le merge bine acum, desi in urma cu 3 ani la unii s-au uscat crengi si a trebuit sa le rup, in urma unei ploi cu inghet. Pentru acestia am problema gandacilor puturosi, care vin in numar mare in special vara. Primavara si vara dau cu insecticid anti-daunatori in 3 reprize, dar nu are succes. In ultima perioada am pus apa oxigenata de la farmacie in apa de stropit ghivecele ( 1 sticluta -250 ml cred) la 5 l apa. Gandacii nu au disparut complet, se mai vad pe balcon, dar nu i-am mai prins pe crengi. Este o solutie buna pentru termen lung? 2) Mai am 2 ghivece thuja, pe balconul mic de la bucatarie si acestia au fost dintotdeauna mai firavi, comparativ cu restul. Vara trecuta s-au uscat multe crengi si dupa ce am rupt uscaturile au ramas putine ramuri. La inceputul anului 2020 (eu ii am din 2014) am observat cand sap pamantul niste viermi mici rosii subtiri si cu multe picioare. Intrucat deja incepuse problema cu COVID, nu am mai avut de unde sa iau spray antidaunatori si am aplicat metoda cu 250 ml apa oxigenata la 5 l apa, la udarea saptamanala. Astazi am gasit site-ul dvs. si am aflat ca este vorba de miriapozi. Exista vreun tratament eficient contra miriapozilor pentru a salva cei 2 pomisori de thuja, sau va trebui sa ii arunc? Multumesc.

      # 93556

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 aprilie 2020

      Buna ziua, miriapodele prefera conditii de umiditate ridicata si de regula se hranesc cu materie vegetala in descompunere (radacini putrezite, frunze moarte). Nu ataca planta de regula, doar daca sunt in numar foarte mare. Daca administrati apa in exces plantelor, ar fi indicat sa reduceti putin udarile, astfel incat substratul sa se usuce intre doua udari. Odata cu reducerea umiditatii, ar trebui ca populatia de miriapode sa se reduca. Pentru a stimula cresterea plantelor, este indicat sa aplicati un stimulator precum: AMN BonaVita, 500 ml. NU este recomandata udarea plantelor cu apa oxigenata. Referitor la plosnita cerealelor, combaterea acesteia este destul de dificila. Se recomanda aplicarea unui insecticid de contact precum: K-Othrine WG 250, 20 g, 10 g/10 l apa. Fiind un insecticid de contact, va afecta numai insectele care vor trece prin locurile tratate, de aceea, se pulverizeaza pe suprafetele din balcon, pe care se pot aseza insectele.

      # 93557
      0 urează frunze verzi
    • Raluca Marin
      19 aprilie 2022

      Buna ziua. Am gasit in ghiveciul de Monstera un miriapod (micut, subtire si maro-rosiatic). Pana acum am folosit Mospilan, dar nu crede ca a funcționat. Exista vreo solutie? Si exista posibilitatea ca acesti miriapozi sa locuiasca si in alt loc decat in ghivechi, cum ar fi in casa?🧐

      # 123389
      0 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        19 aprilie 2022

        Buna ziua. In general, miriapodele se hranesc cu materie vegetala in descompunere (radacini putrezite, frunze moarte), nefiind daunatoare plantelor (daca apar in numar foarte mare, pot produce vatamari plantelor). Deoarece acestea prefera conditii de umiditate ridicata, se recomanda reducerea frecventei udarilor, astfel incat substratul sa se usuce usor intre doua udari. In conditii normale, odata cu reducerea umiditatii substratului, populatia de miriapode se reduce, nefiind necesara aplicarea tratamentelor fitosanitare.
        In ceea ce priveste existenta miriapodelor in locuinta, acest lucru poate fi monitorizat vizual. In cazul in care observati prezenta acestora pe diverse suprafete, puteti avea in vedere aplicarea unui insecticid cu spectru larg de combatere, precum i2 AMP2 CL RTU, 1 litru sau i2.6 Universal RTU, 500 ml, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. Solutia se pulverizeaza pe toate suprafetele pe care le pot traversa miriapodele, dupa care incinta va ramane inchisa pentru o perioada de 4-6 ore. Dupa acest interval de timp, incaperile se aerisesc bine si se aspira toate suprafetele.
        Mai multe informatii despre controlul miriapodelor regasiti in articolul nostru: Scapa de miriapode, solutii si otrava.

        # 123399
        0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

scapa-de-miriapode
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Miriapode

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi