Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Dan Roman
      4 august 2022
      2 urează frunze verzi

      Mesteacan cu frunze ingalbenite si uscate

      Are o vârsta de 8 ani și am văzut ca se usucă frunzele. Pe la vârfuri ii dau altele tinere, dar multe dintre frunze sunt căzute.
      Îl ud regulat, seara, nu foarte abundent, când ud gazonul, poposesc 1 minut maxim cu furtunul la rădăcina lui

      # 137018

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      4 august 2022

      Buna ziua. In cazul in care nu ati observat prezenta unor daunatori (inclusiv larve, orificii, depuneri de oua etc.) sau simptome specifice unor boli (depuneri, decolorari, mucegai, putregai, fructificatiile unor ciuperci etc.), cel mai probabil deprecierea usoara a intervenit in urma unui cumul de factori abiotici. Se recomanda efectuarea unor operatiuni de intretinere, precum afanarea solului de la baza mesteacanului, respectiv pastrarea unei portiuni de teren fara vegetatie sau diverse obiecte. Este cunoscut faptul ca stratul ierbos de la baza tulpinii sau obiectele asezate pe aria de raspandire a radacinilor pastreaza o umiditate ridicata si constanta a solului, favorizand instalarea si propagarea agentilor fitopatogeni. In cazul in care umiditatea la nivelul solului a fost ridicata o perioada mai indelungata de timp, ori daca udarea gazonului se realizeaza frecvent si pana la baza tulpinii mesteacanului, respectiv daca solul este greu si compact, puteti avea in vedere aplicarea unui tratament preventiv, cu un fungicid pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g. Acesta se aplica prin pulverizare foliara, in doza de 20 g/ 10 L apa, conform instructiunilor de pe eticheta. Intrucat mesteacanul este inalt, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a solutiei, este recomandata utilizarea unui pulverizator precum Pulverizator manual SOLO 475, la care sa se ataseze o tija precum SOLO Tija carbon 120-230 cm – 4900445 sau SOLO Tija carbon 120 cm – 4900449. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. Totodata, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, plantele se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate.
      Pentru intarirea sistemului radicular si, implicit, sporirea densitatii frunzisului, se recomanda administrarea unui ingrasamant precum AMN Arbori, 500 ml sau Nutriartal + Fe, 1 litru, prin udare la radacina, conform instructiunilor din descrierea produselor. In plus, pentru a ajuta mesteacanul in procesul de depasire a perioadei de stres suferite, este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Foliartal 13-13-13 + Micro, 1 litru sau Terra-Sorb Foliar, 250 ml, prin pulverizare, conform instructiunilor din descrierea produselor. Prima aplicare se recomanda a fi realizata la 10-14 zile de la efectuarea tratamentului foliar cu fungicid. Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a arborilor si arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ de pe blogul nostru: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali. Mai multe informatii despre ingrijirea acestor specii de plante pot fi consultate in articolul urmator: Mesteacan, informatii si sfaturi de ingrijire.
      Avand in vedere starea actuala a mesteacanului si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestuia pe viitor.

      # 137030
      0 urează frunze verzi
      • Dan Roman
        4 august 2022

        Am comandat de la dumneavoastra AMN arbori dar nu știu ce cantitate de apa sa ii pun si câta soluție sa folosesc in diluție. De asemenea va întreb dacă pot folosi împreuna cu AMN arbori si stimulator de înrădăcinate Rizomin
        Multumesc

        # 137069
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          4 august 2022

          Buna ziua. Este indicata doar aplicarea ingrasamantului AMN Arbori, 500 ml, prin udare, in doza de 0,5-1 L/40 l apa/ pentru un diametru al trunchiului de 5 cm.

          # 137072
          0 urează frunze verzi
          • Dan Roman
            13 august 2022

            Multumesc de răspuns. Astăzi am observat pe scoarța copacului ce a o boala sau un dăunător. Am atasat 2 poze. Ce substanța trebuie sa-i aplic

            # 137814
            0 urează frunze verzi
            • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
              16 august 2022

              Buna ziua. Din imaginile atasate, este posibil ca aparitia orificiului respectiv sa fi fost cauzata de larva unui sfredelitor. Totusi, pentru a verifica daca exista larva in interior si pentru a o scoate la exterior, se recomanda urmatoarea metoda: cu ajutorul unei sarme flexibile de otel care se introduce in galerie (ii faceti o mica bucla in varf), incercati sa scoateti larva la exterior. Dupa aceea, este indicat sa curatati tesutul vegetal mort cu un cutit sau briceag, apoi sa dezinfectati zona cu o solutie pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, iar aceasta se usuca, inchideti rana cu un cicatrizant precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g sau Spray Cicatrizant Spruhfix, 100 ml.

              # 137985
              0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

mesteacan-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Mesteacan

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi