Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Luciana S
      28 decembrie 2020
      3 urează frunze verzi

      Medinilla cu pete maro pe frunze

      Buna seara, am primit azi o medinilla si am observat pe ea miste pete maro, iar langa o floare, panza alba de paianjen. Puteti va rog sa-mi recomandati o solytie astfel incat sa nu o pierd? Va multumesc!

      # 69447

      8 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      28 decembrie 2020

      Buna ziua, cel mai probabil simptomele au fost cauzate de conditiile de mediu/ingrijire din spatiul unde a fost depozitata planta, iar totodata, aceasta a suferit un usor stres in urma modificarii conditiilor de mediu. In acest caz, este important sa eliminati, in primul rand, portiunile afectate, dupa care, sa aplicati un tratament preventiv cu un fungicid omologat la plantele ornamentale, precum Amistar (Amistar, 10 ml). Se dizolva 10 ml in 10 litri de apa, iar solutia obtinuta se aplica prin pulverizare pe frunze. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
      De asemenea, pentru a sprijini regenerarea plantei in urma stresului suferit, este importanta administrarea unui ingrasamant special pentru plante cu frunze verzi, precum cel de la Schacht: Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml. Avand in vedere faptul ca acest ingasamant poate fi aplicat si prin udare, il puteti administra concomitent cu tratamentele cu fungicid.

      # 69452
      0 urează frunze verzi
      • Alexandra Ene
        23 aprilie 2023

        Bună ziua,
        Am și eu două Medinilla și au apărut pe ele (pe partea superioară și inferioară a frunzelor și pe tulpini) multe puncte albe care se luau prin ștergere, dar nu foarte ușor. Am dat pe prima pe care au apărut cu două spray-uri multipurpose (insecticide și funicide), o dată cu fiecare, la interval de o săptămână. Apoi, le-am mutat împreună crezând că s-a curățat, dar au reapărut punctele albe (mai multe pe cea netratată care nu avea inițial). După tratare au apărut și niște pete și mici gâlme maro pe partea inferioară a frunzelor.
        Îmi puteți spune, vă rog, ce au plantele și cum să procedez în continuare? Este posibil să se transfere și la alte plante pe lângă care stau?
        Mulțumesc
        Fotografiile sunt după ce le-am curățat din nou și nu se vede cât de multe puncte albe aveau, doar ce a mai rămas pe ele.

        # 161209
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          25 aprilie 2023

          Buna ziua. Formatiunile de pe partea inferioara a frunzelor sunt asemanatoare unor edeme. Edemul poate aparea in urma unui stres abiotic, iar cea mai frecventa cauza a acestuia este umiditatea ridicata in substrat. In aceste conditii, radacinile absorb apa intr-un ritm mai rapid decat poate planta sa elimine prin transpiratie. In acest caz, pentru a evita formarea de noi edeme, este indicat ca udarea sa se faca moderat (evitand stagnarea apei in tavita), iar substratul sa se usuce intr-o proportie destul de mare intre udari.
          In fotografiile atasate nu se observa punctele albe mentionate, insa daca nu ati observat daunatori sau panze fine, este posibil sa fie vorba despre reziduuri de saruri secretate de planta. In acest caz, este indicat sa stergeti regulat frunzele cu o laveta umeda si sa utilizati intotdeauna apa dedurizata. Daca folositi apa de la robinet, lasati in prealabil apa intr-un vas deschis timp de 24 de ore inainte de utilizare.
          In plus, puteti avea in vedere si administrarea unui ingrasamant care stimuleaza cresterea si regenerarea plantelor: Spray Organic pentru Plante de Interior Zimmerpflanzen, 500 ml, aplicat direct prin pulverizare, conform recomandarilor de pe eticheta.

          # 161550
          0 urează frunze verzi
          • Alexandra Ene
            10 mai 2023

            Mulțumesc pentru răspunsul detaliat. Am cumparat ce mi-ati recomandat. Sper să îi revină…

            # 164667
            1 urează frunze verzi
    • Gabriela
      29 noiembrie 2023

      Buna ziua. Am primit cadou o frumoasa planta Medinillat. Din pacate in cel mai scurt timp au cazut frunzele, tulpinele ramase au devenit maro inchis. Mai poate fi salvata planta? ce anume trebuie sa fac? Multumesc

      # 196088
      2 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        29 noiembrie 2023

        Buna ziua! Pentru a va putea ajuta cu o recomadare, va rugam ne oferiti mai multe detalii: cand ati primit planta, daca s-a realizat sau nu transplantarea, cat de des se realizeaza udarea si ce cantitate de apa folositi. De asemenea, atasati cateva fotografii clare, focalizate, de aproape si din ansamblu cu planta.

        # 196169
        0 urează frunze verzi
    • Pacsanovski Elisabeta
      19 decembrie 2023

      Bună ziua am primit o Medinilla la scurt timp i-au căzut frunzele, credeți că mai poate fi salvată . Mulțumesc

      # 200686
      1 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        19 decembrie 2023

        Buna ziua! Avand in vedere starea plantei, cel mai probabil nu isi va mai reveni. Pe viitor, se recomanda respectarea cerintelor specifice de ingrijire, precum si consultarea specialistilor la aparitia primelor simptome de afectiune.

        • Acest răspuns a fost modificat acum 4 luni de către Tom Botanistul.
        # 200688
        0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

plante-ornamentale-interior-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Plante Ornamentale de interior

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi