Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Loredana
      2 decembrie 2020
      11 urează frunze verzi

      Maslin uscat-frunze cazute

      Buna seara!
      Va rog sa-mi dati un sfat cu privire la ce as putea face pentru a-l ajuta pe maslin să revină la viata..daca ar fi vreo varianta.
      Mulțumesc anticipat!

      # 69414

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      2 decembrie 2020

      Buna ziua. De cele mai multe ori, caderea frunzelor poate fi cauzata de udarea neregulata. Este important de retinut faptul ca udarea trebuie sa se faca moderat, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, nu umed. Pe timpul iernii, frecventa udarilor se reduce, dar substratul nu se lasa sa se usuce complet. Pentru o dezvoltare corespunzatoare a maslinului, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice prezentate in articolul nostru (Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire).
      Momentan, se recomanda sectionarea unei ramuri pentru a observa daca tesutul este verde/sanatos. In cazul in care tesutul nu prezinta afectiuni/nu este uscat in sectiune, este indicat sa efectuati 2-3 tratamente la interval de 10-14 zile cu un ingrasamant ce stimuleaza si inradacinarea precum: AMN Verde, 500 ml.
      Incepand din primavara, daca maslinul prezinta cresteri noi, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant care sa stimuleze cresterea vegetativa, precum Ingrasamant Organic (Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml).

      # 69416
      2 urează frunze verzi
    • MARIA
      14 ianuarie 2021

      Buna ziua!
      Am din 2019 un maslin adult adus din Grecia de aproximativ 1m inaltime, cu o coroana bogata de flori si fructe, care s-a adaptat destul de bine la conditiile din balconul meu, trecand peste prima iarna fara probleme. In toamna aceasta (septembrie) am observat ca pe partea dinspre geam, frunzele noi care cresteau aratau ca si uscate, arse, mancate, rasucite spre interior, iar acum s-a extins catre mai mult de jumatate din pomisor.
      Nu are paduchi lipiciosi, sta intr-un balcon inchis, partial incalzit (temperaturi pe timp de iarana de 10-18 grade), Primavara, vara, pana toamna are soare din belsug, iarna mai putin soare fiind pe NV. Il ud o data pe saptamana iarna, nu foare mult, iar vara cand are pamantul uscat, aproximativ la 2 -3 zile. Pe timp de primavara, vara, toamna geamul este tot timpul deschis, iar iarna doar pe timpul zilei.
      As dori sa ma ajutati sa imi spuneti de ce daunator a fost afectat si cu ce pot sa il stropesc ca sa il salvez, pentru ca deja au inceput sa ii cada mai multe frunze decat normal.
      Va multumesc anticipat!

      # 69417
      1 urează frunze verzi
    • Marta
      26 ianuarie 2021

      Buna ziua, acest maslin si-a pierdut frunzele treptat odata cu venirea iernii, el fiind tinut in casa odata ce temperatura a scazut la 7-10 grade. Totodata, i-au crescut frunze noi, verzi, dar care sunt foarte firave – se ofilesc pe una din partile maslinului, iar pe cealalta se innegresc la jumatatea frunzei. Pe timpul iernii am udat maslinul cam o data pe saptamana. Mentionez ca este langa fereastra, insa soarele nu este foarte generos, fiind orientat NV. M-ati putea ajuta cu sfaturi pentru a-l ingriji mai bine? Multumesc!

      # 69423
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 ianuarie 2021

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa precizati mai multe detalii: ghiveciul prezinta orificii de scurgere a apei? Cum se realizeaza udarea? Ati administrat vreun ingrasamant? Avand in vedere ca este langa fereastra, sunt si curenti de aer? Ce temperatura este in incinta?

      # 79216
      1 urează frunze verzi
      • Marta
        26 ianuarie 2021

        Ghiveciul nu prezinta orificii de scuregere. Am udat maslinul o data pe saptamana, cu aprox. 1l de apa, pentru ca este un vas voluminos. Am administat de 3-4 ri ingrasamant pe timpul verii (poza), conform instructiunilor. Nu prea sunt curenti de aer, pentru ca deschid geamul din partea opusa pentru a aierisi 15 min pe zi. Temperatura in camera este 22 grade, dar posibil langa fereastra sa fie mai rece. Multumesc!

        # 80238
        0 urează frunze verzi
        • Marta
          26 ianuarie 2021

          De asemenea, am uitat sa mentionez ca pe suprafata pamantului au fost asezate pietre, pentru a nu fi atragator pentru pisica din casa (nu este atacat de pisica), insa le-am scos odata ce am vazut ca s-a format acest mucegai la suprafata.

          # 80241
          0 urează frunze verzi
          • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
            26 ianuarie 2021

            Din detaliile mentionate de dumneavoastra, cel mai probabil maslinul a fost afectat de umiditatea excesiva din substrat, favorizata de lipsa orificiilor de drenaj si implicit, a unei aerari corespunzatoare a substratului. In acest caz, se recomanda transplantarea maslinului intr-un ghiveci prevazut cu orificii pentru drenajul apei si udarea corespunzatoare, astfel incat substratul sa nu se mentina umed, iar apa sa nu stagneze in tavita. Ulterior transplantarii, este importanta administrarea unui stimulator de inradacinare, pentru a favoriza prinderea mai usoara a maslinului: Razormin, 250 ml . Mai multe informatii se regasesc in articolul urmator: Transplantarea plantelor decorative de interior. Ulterior, pe parcursul perioadei de vegetatie (primavara-toamna), este indicata aplicarea unui ingrasamant special pentru plante de interior, Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml, pentru a ajuta la cresterea sanatoasa a plantei. Mai multe informatii despre ingrijirea maslinului puteti regasi in articolul nostru: Maslin, informatii si sfaturi de ingrijire.

            # 80524
            0 urează frunze verzi
            • Marta
              26 martie 2021

              Buna ziua, am urmat sfaturile oferite de dumneavoastra si am transplantat maslinul intr-un ghiveci mai mic. La transplantare am observat ca radacinile sunt prinse intr-un pamant argilos, pe care nu l-am putut afana fara sa rup radacinile, asa ca am renuntat la afanare. Am aplicat razormin de vreo 3 ori, insa am observat ca dupa fiecare udare, frunzele noi s-au ofilit mai tare. De asemenea, am curatat maslinul de crengutele complet uscate. Ghiveciul a fost tinut in continuare in casa, urmand ca odata ce prognoza va arata temperaturi peste 5 grade noaptea, il voi tine doar pe balcon. Din poze reiese felul in care arata acum si ma intreb daca mai are vreo sansa de recuperare sau daca as mai putea sa fac ceva pentru a-l ajuta sa creasca.

              # 84357
              1 urează frunze verzi
              • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
                26 martie 2021

                Daca pamantul de pe radacini este compact/argilos, acesta a blocat pe parcursul timpului procesele de absorbtie, pe anumite portiuni ale acesteia. Astfel, radacina nu poate sa isi indeplineasca rolul de a transporta apa si substantele nutritive (chiar daca i-ati administrat apa in mod regulat, precum si stimulatorul). Din pacate, avand in vedere starea maslinului, cel mai probabil nu isi va mai reveni si nu aveti cum sa mai interveniti, pentru a-l ajuta.

                # 84361
                0 urează frunze verzi
                • Marta
                  26 martie 2021

                  Va multumesc pentru ajutor!

                  # 84364
                  2 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Maslin

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi